Na Krvavcu je te dni še mogoča pomladanska smuka. (Foto: Matic Zorman)

Čas za pomladansko smuko

Na večini gorenjskih smučišč so prenehali obratovati, te dni pa je še mogoče smučati na Voglu in na Krvavcu, kjer pa imajo spomladanski urnik.

Kranj – Letošnja zima je bila na gorenjskih smučiščih krajša od lanske, brez zasneževanja pa bi bilo smučarskih užitkov zelo malo. Mraz je vseeno pripomogel, da je žičničarjem uspelo izpeljati sicer skromno sezono. Na večini smučišč so že prenehali obratovati, prejšnji konec tedna tudi v Kranjski Gori. »Realizirali smo 89 smučarskih dni, obiskalo nas je nekaj več kot 160 tisoč obiskovalcev. Glede na krajše obratovalno obdobje smo zabeležili tudi več kot petnajst odstotkov slabšo finančno realizacijo kot v sezoni 2010/2011,« pravi Klavdija Gomboc iz RTS Žičnice Kranjska Gora in dodaja, da so imeli letos najkrajšo sezono v zadnjih desetih letih. Ker je bilo naravnega snega le za vzorec, so jo izpeljali na umetnem snegu, na kar so sicer ponosni, vendar pa so zato imeli visoke obratovalne stroške.

Podobno je bilo na smučišču Cerkno, kjer so sicer obratovali devetdeset dni, kot pravi Boris Drešček, pa z obiskom niso zadovoljni, saj je bilo smučarjev manj kot prejšnjo zimo.

Tudi na smučiščih Stari vrh in Soriška planina so že prenehali obratovati. »V primerjavi z lansko zimo nas je letos obiskalo okoli tri odstotke smučarjev več, zato smo relativno zadovoljni, čeprav smo pred sezono načrtovali še večji obisk. Smučišče zaradi velikih finančnih obveznosti iz preteklosti, povezanih z nakupom nove šestsedežnice, sicer posluje v skladu s pričakovanji, vendar samo še ne ustvarja zadostnih prihodkov za pokritje vseh stroškov poslovanja in predvsem kreditiranja preteklih obveznosti,« pravi Matjaž Mazzini iz Smučarskega centra Stari vrh.

Črte pod sezono pa te dni še niso potegnili na Krvavcu, kjer so predvčerajšnjim začeli obratovati po spomladanskem urniku. »Naprave na smučišču obratujejo od 8.15 do 13. ure, kabinska žičnica pa od 8. do 17. ure. Obratovanje naprav bomo seveda prilagajali snežnim in vremenskim razmeram,« pravi Luka Vrančič iz RTC Krvavec in pojasnjuje, da so te dni tudi cene smučarskih vozovnic ugodnejše.

Trenutno je smuka možna še na Voglu, kjer pa med 8.30 in 13. uro obratuje le še del naprav – sedežnici Orlove glave in Brunarica ter vlečnica Storeč. Nihalka obratuje od 8. do 18. ure, sezono pa bodo predvidoma zaključili že danes, 28. marca.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / ponedeljek, 23. julij 2018 / 10:32

Odlični rezultati umirjanja prometa

Bohinjci so pred začetkom letošnje poletne sezone vpeljali vrsto pomembnih ukrepov, s katerimi želijo zmanjšati pritisk prometa na jezero in nižje ležeče planine, rezultati prvih tednov pa so navdušuj...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / četrtek, 20. oktober 2011 / 07:00

Jaba daba du in čarovnik je tu

V nedeljo je v Zadružnem domu v Ribnem potekala otroška matineja, na kateri je s svojim tritisočim nastopom kariere otroke zabaval legendarni čarodej Toni.

Avtomobilizem / četrtek, 20. oktober 2011 / 07:00

Sedmerica za hitro polnjenje

Sedem avtomobilskih proizvajalcev Audi, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Porsche in Volkswagen so se dogovorili, da bodo kot mednarodni standardiziran pristop za polnjenje električnih vozil v...

Mularija / četrtek, 20. oktober 2011 / 07:00

Evropski dan jezikov

Pred desetimi leti sta Evropska unija in Svet Evrope razglasila 26. september za evropski dan jezikov z namenom ozaveščanja in opozarjanja na pomembnost učenja in znanja tujih jezikov. Ob tem ime...

Mularija / četrtek, 20. oktober 2011 / 07:00

Knjižnični Živ žav

Matična knjižnica Kamnik je prejšnji ponedeljek pripravila prav posebno popoldne za najmlajše in njihove starše, s katerim so obeležili začetek Tedna otroka, ki je letos nosil naslov P...

Prosti čas / četrtek, 20. oktober 2011 / 07:00

Barvita filmska jesen

V kranjskem Planetu Tuš ter v kinu Sora v Škofji Loki se je začelo dvomesečno Filmsko gledališče, ki bo postreglo s tematsko in žanrsko raznolikimi filmi iz domače in tuje neodvisne produkcije.