Janez Mulej ostaja ena od osrednjih osebnosti pohoda ob kulturnem prazniku, saj njegovo duhovito pripovedovanje zgodb in prigod iz Jalnovega življenja že vrsto let navdušuje pohodnike.

Ponudbo želijo še obogatiti

Pot kulturne dediščine, najstarejša slovenska tematska pot, postaja vse bolj zanimiva in obiskana. Njeno ponudbo želijo letos še razširiti.

Žirovnica - Pot, ki vodi mimo rojstnih hiš Matije Čopa, Frana Saleškega Finžgarja, Janeza Jalna, čebelnjaka Antona Janše in se konča v Prešernovi Vrbi, je zadnja leta vse bolj priljubljena, čeprav števila obiskovalcev na osemkilometrski poti ne moremo primerjati z množičnostjo pohoda po 23-kilometrski Levstikovi poti od Litije do Čateža. Ob letošnjem kulturnem prazniku se je po poti odpravilo okoli 250 ljudi, med potjo pa so jim vodniki žirovniškega zavoda za turizem in kulturo predstavili znamenitosti ter zgodbe in prigode Čopa, Finžgarja in Prešerna. Osrednja osebnost pohoda je bil Janez Mulej, lastnik Jalnove rojstne hiše in Jalnov pranečak, ki zna skozi pisateljeve prigode in anekdote duhovito predstaviti Jalnov čas.

 

"Pot kulturne dediščine je najstarejša slovenska tematska pot, nadgradili smo jo še s čebelarsko vsebino, s katero smo zmagali na razpisu čebelarske zveze za najboljšo čebelarsko tematsko pot. Konec lanskega leta smo v okviru razpisa slovenske turistične organizacije prejeli priznanje za naj gorenjsko tematsko pot," pove Maja Zupan, direktorica Zavoda za turizem in kulturo Žirovnica, in doda: "Letos želimo njeno ponudbo razširiti s čim širšo vključitvijo najrazličnejših ponudnikov iz občine Žirovnica. Imamo močan konjeniški klub, čebelarsko društvo, gostilničarje in druge. Vzpostavili bomo register vseh ponudnikov."

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 26. julij 2016 / 10:58

Največ predela jelenovega mesa

Simon Šemrov z Jezerskega, dvajset let tudi član Lovske družine Jezersko, ima že več kot pol leta mesnico za predelavo divjačinskega mesa v suhomesnate izdelke.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Kako vzgajati mladiča?

Kranj - V sodelovanju s PasjiTrener.si je bila preteklo sredo v prostorih Gorenjskega glasa organizirana druga brezplačna delavnica, namenjena predvsem lastnikom pasjih mladičev....

Prosti čas / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Lep, lepši in najlepša

Hrvati so dobili svojo missico in mistra, Slovenci dva najlepša moška (pravzaprav fanta), najbolj priljubljene zajčice v ženskem svetu pa so praznovale ponovno razglasitev njihove ´glavne´ za letošnje...

Avtomobilizem / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Romunsko dvigovanje prahu

Dacia z Dusterjem vstopa v razred manjših terencev.

Zanimivosti / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Največji obisk in največja ponudba

Dragočajna - Četrti Slovenski dan v Dragočajni, ki je v nedeljo potekal v Campu Smlednik, je bila prva prireditev v sklopu praznovanja letošnjega praznika občine Medvode. »Sloven...

Šenčur / sreda, 16. junij 2010 / 07:00

Potrdili cene za biološke odpadke

Šenčur - Občinski svet Občine Šenčur je na zadnji seji sprejel ceni za odvoz in odstranjevanje bioloških odpadkov, katere gospodinjstva že nekaj časa ločeno zbirajo. Na predlog j...