Na smučišču v Kranjski Gori se je 41 policistov usposabljalo v postopkih obravnave nesreče na smučišču, obnavljali pa so tudi svoje smučarsko znanje.

Policisti so tudi na smučeh

V Kranjski Gori so se policisti usposabljali v obravnavi nesreče na smučišču, tehnikah smučanja in drugih preventivnih aktivnostih.

Kranjska Gora - Pred kratkim je 41 policistov smučarjev na smučišču v Kranjski Gori obnovilo znanje predpisov in zakonov, ki urejajo varnost na smučiščih. »Na smučišču so se urili v postopkih obravnave nesreče na smučišču, obravnavi nevarnih odsekov na smučiščih in njihove zaščite, opravljanju preizkusa za prisotnost drog in alkohola, obenem pa so tudi izpopolnjevali tehniko smučanja,« je povedal vodja usposabljanja Boštjan Sladič. Po njegovih besedah je za delo policista smučarja usposobljenih okoli sto policistov, njihovo delo je usmerjeno predvsem preventivno, med njihovimi nalogami pa je tudi obravnava hujših nesreč na smučiščih in ugotavljanje smučanja pod vplivom alkohola, za katerega velja enaka meja alkoholiziranosti kot za vožnjo avtomobila, torej 0,24 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Policisti so v lanski smučarski sezoni obravnavali 25 nesreč z lahkimi in 41 s hudimi telesnimi poškodbami ter dve nesreči s smrtjo, opravili so 45 alkotestov, smučarje pa so oglobili zaradi smučanja pod vplivom alkohola in jim odvzeli vozovnice. Od 1. novembra lani do 31. januarja letos pa je policija obravnavala štiri nesreče z lahkimi in deset s hudimi telesnimi poškodbami. Med najpogostejšimi vzroki nesreč ostajata neprilagojena hitrost in objestnost, letos pa bodo po Sladičevih besedah policiste posebej usmerjali tudi v preizkušanje prisotnosti alkohola, še posebej pri udeležencih nesreč.

Med zimskimi šolskimi počitnicami bo policija izvedla poostren nadzor nad spoštovanjem predpisov iz pristojnosti policije na smučiščih in poostren nadzor nad zakonito uporabo vozil v naravnem okolju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / sreda, 23. april 2014 / 14:46

Planinec zdrsa ni preživel

Storžič – Na poti na Storžič je danes zjutraj zdrsnil planinec, padec pa je bil zanj usoden. Po podatkih Policijske uprave Kranj je planincu zdrsnilo med vzponom po severni steni na predel...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Pri Prešernovih nagradah ni naših in vaših

Natanko čez teden dni, na predvečer slovenskega kulturnega praznika, bodo v Cankarjevem domu podelili letošnje Prešernove nagrade in nagrade Prešernovega sklada. Tudi letos bo nagrajencev osem. Kako p...

Avtomobilizem / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Sledenje modnim zapovedim

Subaru z novim modelom XV meša štrene športnim terencem.

Kultura / torek, 31. januar 2012 / 07:00

V Layerjevi hiši razstava del Miha Perčiča

V sredo je bilo v Layerjevi hiši v Kranju odprtje razstave grafičnega opusa avtorja Miha Perčiča z naslovom Žverce vesolja.

GG Plus / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Prešernova filozofija

Snovanja pred Prešernovim dnevom 2012 spet v celoti odpiramo Prešernu in prešernoslovju. V čast nam je tudi, da lahko v njih kot prvi objavimo nova prevoda dveh Prešernovih pesmi v nemščino: Kam in Pe...

Prosti čas / torek, 31. januar 2012 / 07:00

Žirovniški častni konzul

Vasi pod Stolom bodo svojo bogato zgodovino odslej predstavljale na čisto poseben način - skozi komedijo Žirovniški častni konzul.