![](/images/20120221/302219997-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
O Finžgarju in kranjski klobasi
O znanem sorodniku, starih in novih običajih ter kulinariki, katere pomemben del je tudi naša kranjska klobasa, je pripovedoval izvrsten govorec dr. Janez Bogataj.
Na Glasovih prejah smo doslej izprašali številne ugledne Slovenke in Slovence, na tokratni, že 112. po vrsti pa smo v Hiši kulinarike Jezeršek v Sori pri Medvodah gostili dr. Janeza Bogataja, prvaka med slovenskimi etnologi, do nedavnega rednega profesorja na Filozofski fakulteti v Ljubljani, avtorja številnih knjig in monografij, izjemnega poznavalca slovenskih običajev, praznovanj in kulinarike, v več kot dve uri dolgem pogovoru, ki ga je z njim vodil publicist Miha Naglič, pa smo ga spoznali tudi kot odličnega govorca.
Zanimive in v javnosti doslej še neznane zgodbe o njegovem sorodniku, stricu njegove mame, pisatelju in duhovniku, Franu Saleškem Finžgarju, nekdaj tudi župniku v Sori, ter poznavalske razlage o slovenskih praznikih in veličini naše kulinarike nekoč in danes so očarale poslušalstvo. »Iz najstniškega obdobja imam odlične spomine, predvsem pa izkušnje, ki mi še danes pridejo prav. Finžgar je bil namreč tudi odličen vzgojitelj in je sodeloval pri moji vzgoji na številnih ravneh, zlasti pri šoli,« je v spominih nanj povedal dr. Bogataj, ki je s svojo družino petnajst let živel pod isto streho kot pisatelj. Nanj ga vežejo številne zanimive prigode, tudi take, ko je med delom opazoval kiparja Marjana Keršiča Belača, kako je izdelal pisateljevo posmrtno masko.
V drugem delu večera je Naglič pogovor iz družinskih zgodb spretno zapeljal na področje kulinarike in slovenskih praznikov. O pustu in postu, valentinovem in kranjski klobasi s čokolado boste daljši zapis lahko prebrali v petkovem Gorenjskem glasu. V lanskem letu je namreč dr. Janez Bogataj napisal oziroma uredil kar štiri knjige: Slovenija praznuje, o šegah in navadah Slovencev, pripravil je vnovično izdajo izbranih strani iz Kuharskih bukev Valentina Vodnika, napisal je knjigo izbranih receptov jedi jugovzhodne Evrope in Balkana Okusi pokrajin, zadnja uspešnica Mojstrovine s kranjsko klobaso pa je svoj epilog dobila tudi na tokratni preji, saj je občinstvo po zaključku čakala pokušnja Arvajevih kranjskih klobas, ki že več let veljajo za najboljše na svetu.