Za udobje in grajski valentinov večer so poskrbeli mladi ustvarjalci v kuhinji - Andraž Gregorič, Matej Šimnic in Gašper Jan ... (Foto: AB)

Čokolada in pomaranča

Vikend je minil v znamenju valentinovega. Na Bledu so hkrati gostili dva kulinarična večera, na obeh jedilnikih pa smo zasledili kot glavni sestavini valentinovih sladic čokolado in pomarančo.

Najprej smo se v soboto zvečer odpravili na koktajl ljubezni na Blejski grad v Grajsko restavracijo. Pripravili smo se na sneg, mraz in še kakšno neprijetno presenečenje, a o močnem sneženju na Bledu ni bilo ne duha ne sluha.

Grajski kuharski ustvarjalci so tokrat poskrbeli za dva valentinova menija. Lažji se je zaključil s čokoladnim sufflejem z vaniljinim sladoledom in bučnimi semeni; medtem ko smo na bolj grajskem našli vse od dimljenega tuna do jagnječje zarebrnice, za sladico pa so postregli belo čokoladno peno z domačim pomarančnim sladoledom. S keltsko irskim izborom glasbe in slovenskimi zimzelenimi melodijami je večer Valentinam in Valentinom na gradu popestril Sašo Debelec.

Nekaj metrov stran od Blejskega gradu pa se je svoje Valentine gostila Restavracija Hotela Triglav Bled. Njihov kuharski mojster Uroš Štefelin je s svojo ekipo sicer polni restavraciji za uvod predstavil najprej Pozdrav Valentinu, kjer se je s krožnika smejal mali francoski makaron, polnjen z postrvjim mesom, v kornetu smo našli lososov tatar s postrvjim kaviarjem, družbo pa sta jima delali še rakova solatka v čipsu in mini koromačeva juha. Glavni sestavini njegove sladice pa sta bili tudi tu pomaranča in čokolada.

Ker pa tovrstni večeri v Triglavu ne minejo brez sodelovanja, je tokrat Uroševe dobrote dopolnil Miriamin krožnik z Domačije Novak iz Sadinje vasi v dolini reke Krke, jedi pa so pospremila 'oranžna vina', večinoma Prinčičeva. Oranžna pomeni, da je dejansko njihova barva bolj oranžna, so pa to naravna, bela vina, ki se delajo po principu rdečih vin.

Miriam je Gorenjka. Prihaja iz Radovljice, na Dolenjsko jo je pred približno 23 leti odpeljala ljubezen. Stremi k temu, da so njene jedi čim bolj lokalne, naravne, rada pa v svoji kuhinji uporablja divje rastline. Ne samo kakšne koprive in vodno krešo, obstaja še veliko drugih rastlin, ki rastejo na travniku in so užitne.

Večer je minil ob zvokih citer, med prisotnimi pa smo zasledili pare, ki so skupaj svežih pet mesecev, pa tudi take, ki v dobrem in slabem vztrajajo že več kot štiriinštirideset let. In ker je v hotel v času večerje zašla skupina gorenjskih plesa željnih pohodnikov, vam in njim lahko namignemo, da je bila sobota sicer bolj kulinarična, če vas srbijo pete, pa v torek zvečer pripravljajo Valentinov ples v restavraciji Hotela Bor v Preddvoru z ansamblom Party time.

           

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 14. marec 2012 / 07:00

Spomin na pomladni klic

Cerklje - V Petrovčevi hiši v Cerkljah so v torek odprli razstavo slik, kaligrafije in keramike z naslovom Spomin na pomladni klic avtoric Silve Česen in Sabine Repnik iz Društva...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / sobota, 1. november 2014 / 14:15

Smučišče 2864 se zamika v leto 2015

Letos je po besedah idejnega vodje projekta smučišča 2864 v Bohinju Boštjana Čokla čas za ureditev smučišča potekel, kot ocenjuje predvsem po zaslugi nagajanj in politične nestabilnosti v državi.

Radovljica / sobota, 1. november 2014 / 14:09

Pripravljali so kislo zelje

Osnovnošolci iz podružnične šole Ovsiše so se pred dobrim tednom dni odpravili do svojih prvih sosedov, Fistrovih na ekološki kmetiji Porta, kjer so se v živo naučili, kako se pripravlja okusno in zdr...

Kronika / sobota, 1. november 2014 / 13:55

Oživljanje ni pomagalo

Zgornje Jezersko – V torek dopoldne so jezerski gorski reševalci prihiteli v gozd na Zgornjem Jezerskem, kjer je pri krajanu prišlo do srčnega zastoja. Reševalci so obolelega oživljali do prihoda r...

Kronika / sobota, 1. november 2014 / 13:55

Jekleni gasilci odpotovali v Phoenix

Brnik – Najboljši slovenski tekmovalci v prestižni gasilski disciplini Najtežji dve minuti v športu Domen Pavlič (PGD Begunje), Matic Zupan (PGD Moste), Anže Habjan (PGD Podnart), Gregor Stanonik (...

Slovenija / sobota, 1. november 2014 / 13:53

Pišimo lepše zgodbe za srečno prihodnost otrok

Ljubljana – Podjetje Hofer postaja stalni podpornik projekta Botrstvo in bo letos v okviru trajnostne iniciative Danes za jutri podprlo projekt Pišem lepše zgodbe, ki ga pod okriljem Botrstva v Slo...