![](/images/20120216/302169986-AR_1.jpg?Size=main_picture&ImageVersion=online_l1)
Čokolada in pomaranča
Vikend je minil v znamenju valentinovega. Na Bledu so hkrati gostili dva kulinarična večera, na obeh jedilnikih pa smo zasledili kot glavni sestavini valentinovih sladic čokolado in pomarančo.
Najprej smo se v soboto zvečer odpravili na koktajl ljubezni na Blejski grad v Grajsko restavracijo. Pripravili smo se na sneg, mraz in še kakšno neprijetno presenečenje, a o močnem sneženju na Bledu ni bilo ne duha ne sluha.
Grajski kuharski ustvarjalci so tokrat poskrbeli za dva valentinova menija. Lažji se je zaključil s čokoladnim sufflejem z vaniljinim sladoledom in bučnimi semeni; medtem ko smo na bolj grajskem našli vse od dimljenega tuna do jagnječje zarebrnice, za sladico pa so postregli belo čokoladno peno z domačim pomarančnim sladoledom. S keltsko irskim izborom glasbe in slovenskimi zimzelenimi melodijami je večer Valentinam in Valentinom na gradu popestril Sašo Debelec.
Nekaj metrov stran od Blejskega gradu pa se je svoje Valentine gostila Restavracija Hotela Triglav Bled. Njihov kuharski mojster Uroš Štefelin je s svojo ekipo sicer polni restavraciji za uvod predstavil najprej Pozdrav Valentinu, kjer se je s krožnika smejal mali francoski makaron, polnjen z postrvjim mesom, v kornetu smo našli lososov tatar s postrvjim kaviarjem, družbo pa sta jima delali še rakova solatka v čipsu in mini koromačeva juha. Glavni sestavini njegove sladice pa sta bili tudi tu pomaranča in čokolada.
Ker pa tovrstni večeri v Triglavu ne minejo brez sodelovanja, je tokrat Uroševe dobrote dopolnil Miriamin krožnik z Domačije Novak iz Sadinje vasi v dolini reke Krke, jedi pa so pospremila 'oranžna vina', večinoma Prinčičeva. Oranžna pomeni, da je dejansko njihova barva bolj oranžna, so pa to naravna, bela vina, ki se delajo po principu rdečih vin.
Miriam je Gorenjka. Prihaja iz Radovljice, na Dolenjsko jo je pred približno 23 leti odpeljala ljubezen. Stremi k temu, da so njene jedi čim bolj lokalne, naravne, rada pa v svoji kuhinji uporablja divje rastline. Ne samo kakšne koprive in vodno krešo, obstaja še veliko drugih rastlin, ki rastejo na travniku in so užitne.
Večer je minil ob zvokih citer, med prisotnimi pa smo zasledili pare, ki so skupaj svežih pet mesecev, pa tudi take, ki v dobrem in slabem vztrajajo že več kot štiriinštirideset let. In ker je v hotel v času večerje zašla skupina gorenjskih plesa željnih pohodnikov, vam in njim lahko namignemo, da je bila sobota sicer bolj kulinarična, če vas srbijo pete, pa v torek zvečer pripravljajo Valentinov ples v restavraciji Hotela Bor v Preddvoru z ansamblom Party time.