´Očeta` kavarnice, gostilnice in pizzerije Picanto: Borut Kaštivnik in Matjaž Slak

Ljubezen gre skozi želodec

Picantovce po novem najdemo v Stražišču, slovenski vinarji in brancin so se uspešno predstavili pri avstrijskih sosedih, kranjski ljubitelji piva pa še vedno vztrajajo in vzdržujejo kulturo druženja.

Po dobrem letu in pol, kar je Pizzerija Picanto dobila nove lastnike, se zgodba prijetnih okusov za brbončice in oči nadaljuje. Pikantovci so se pred kratkim preselili na novo lokacijo, v Stražišče, v trgovsko hišo Mak, obenem pa tudi razširili svojo ponudbo. V zgornjih prostorih je Picanto sedaj kavarnica, kjer lahko v miru spijete kavo, se pogovorite s svojimi prijatelji, uživate ob pijači ali pa ob sončnem vremenu uživate na terasi. Spodnji prostori pa so postali del gostilnice in picerije – slavnostno odprtje so doživeli pred kratkim, poleg pic, kruhkov, testenin, dobrot na žlico pa sedaj lahko pri njih dobite še kakšen slasten krožnik. Pikantovci so prijazni tudi do študentov, imajo prostor za zaključene družbe, dostavo ohranjajo in tako ostajajo še vedno zvesti svojim strankam na domu.

Avstrijski Beljak pa je pretekli teden gostil zanimiv slovenski večer. V njihovem hotelu Holiday Inn sta Slovenska turistična organizacija – naravnost z Dunaja sta se na dogodku oglasila tudi njen predstavnik Jan Ciglenečki in poznavalec kulinarike in vin, znan koroški gurman Peter Lexe, pripravila večer slovenskega brancina in dobre kapljice. Tako smo se srečali s piranskim brancinom Fonda, slovenski kulinarični mojster Janez Bratovž (restavracija JB) in njegov avstrijski kolega Herman Andrisch (restavracija Lagana hotela Holiday Inn Villach) pa sta nam ga predstavila v surovi, kuhani in pečeni obliki. Mimogrede so se avstrijski gostje na dogodku, ki sta se ga med drugimi udeležila tudi župan Beljaka Helmut Manzenreiter in generalna konzulka Generalnega konzulata RS v Celovcu Dragica Urtelj, spoznali še s soljo piranskih solin, pa olivnim oljem Mateja Korenike; s svojimi vini pa se je predstavila tudi vinska klet Korenika in Moškon iz Kort. Gostje so lahko okušali še vina Valterja Sirka, Zlatka Mavriča oziroma Belice in Jeana Michela Morela – Kabaj iz Goriških Brd; vinska klet Rojac iz Slovenske Istre se je predstavila s svojimi vini, Jeruzalem Ormož pa s svojimi.

Konec tedna so se na tradicionalnem novoletnem srečanju v gostilni Benedik v Stražišču srečali še člani Društva ljubiteljev Laškega piva Kranj. Ob 'pohanem pšancu, kriglu, dveh svetlega ali temnega kozla' je tokrat beseda nanesla tudi na čase, ko je Gorenjska premogla veliko več takih društev ljubiteljev piva, sedaj pa med vsemi vztraja le še peščica.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 21. november 2016 / 13:10

Slovenska keramika v svet

V septembru in oktobru je v Barceloni potekal 47. Kongres mednarodne akademije keramike International Academy of Ceramics, katere član je tudi Zavod V-oglje, ki ga vodita zakonca Barba Štembergar Zupa...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 07:00

Ste se kdaj vprašali, kako bi bilo, če bi imeli lastno podjetje?

»Če bi se po vseh letih moral odločiti za eno samo vrlino, bi izbral sposobnost določanja prioritet. Kot podjetnik si vsak dan in vsako uro zasut z enormno količino informacij, ki te lahko...

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Začeli so asfaltirati cesto

V zgornjem delu ceste v dolino Vrata so sredi prejšnjega tedna že začeli asfaltirati odsek v dolžini okrog tri kilometre.

Kranjska Gora / četrtek, 18. november 2021 / 23:55

Proračun je kar zajeten

Kranjskogorski občinski svetniki so na novembrski seji v prvem branju sprejeli proračun Občine Kranjska Gora za prihodnje leto.

Razvedrilo / četrtek, 18. november 2021 / 23:52

Kulinarični november

Ljubljana je gostila Evropski simpozij hrane, istočasno pa so v okviru festivala November Gourmet Ljubljana v duetih kuhali znani kuharji. Redkim je uspela izvedba načrtovane martinove pojedine.

Gospodarstvo / četrtek, 18. november 2021 / 23:47

Predelujejo mleko z domače in okoliških kmetij

Na kmetiji pr' Kuharju na Olševku, kjer gospodari družina Podjed, se že dvajset let ukvarjajo s predelavo mleka v mlečne izdelke. V petnajst različnih vrst izdelkov predelujejo mleko z domače in okoli...