Za devetnajstletnega Kranjčana Nejca Dežmana je glavni cilj sezone mladinsko svetovno prvenstvo, na tekmi svetovnega pokala pa si želi znova nastopiti vsaj v Planici. (Foto: Gorazd Kavčič)

Prvič med elito in na letalnici

"Pričakoval sem več, vsaj polet okrog 180 m," je po debiju v svetovnem pokalu na poletih na Kulmu dejal smučarski skakalec Nejc Dežman.

Med tistimi, ki so v letošnji zimi prvič imeli priložnost okusiti čar tekem svetovnega pokala, je smučarski skakalec Nejc Dežman. Debi je sredi januarja dočakal na poletih na Kulmu, kjer je osvojil 41. in 51. mesto.

»Po eni strani sem bil presenečen, da so me uvrstili v ekipo za Kulm, po drugi strani pa sem potihoma pričakoval, da se v kratkem lahko zgodi moj prvi nastop na tekmah svetovnega pokala,« je po vrnitvi iz Avstrije pojasnil Nejc Dežman, sicer član mladinske reprezentance. Zanj pa to ni bila le prva izkušnja med skakalno elito, prvič je tudi letel. Razmere mu niso bile naklonjene, saj so letalci ostali brez uradnega treninga, ki bi novincu na letalnici prišel še kako prav. »To je bilo zagotovo dodatno breme. Mislim, da bi bila drugačna slika, če bi šel program tako, kot je bil predviden. Bilo bi mi lažje. Pričakoval sem več, vsaj polet okrog 180 m. Najdlje sem skočil 155,5 m, kar je sedaj moj osebni rekord,« je dejal devetnajstletni član SK Triglav Kranj. Je letnik 1992, tako kot tudi njegov klubski kolega Peter Prevc, ki pa je že uveljavljeno ime v svetovnem pokalu. Nejc je vidnejše rezultate začel dosegati v zadnjem času. »Skakati sem začel zelo zgodaj, leta 1998, v obdobju, ko je zmagoval Primož Peterka. Uspehi so prišli nekoliko kasneje kot pri nekaterih. Boljše rezultate dosegam predvsem v zadnjih dveh letih. Na državnih prvenstvih osvajam medalje tako v posamični konkurenci kot ekipno. Lani poleti sem prvič postal državni prvak v kategoriji mladincev do 20 let. Lahko rečem, da je to eden izmed mojih večjih uspehov, največ pa mi pomeni peto mesto na tekmi celinskega pokala lani decembra,« pravi o svojih rezultatskih dosežkih. Sezono bo nadaljeval na tekmah celinskega pokala. Minuli konec tedna pa je dobro nastopil na tekmi alpskega pokala in osvojil tretje mesto. O glavnem cilju sezone doda: »Mladinsko svetovno prvenstvo. Cilje tam bom obdržal zase.«

Na tekme svetovnega pokala se želi vrniti vsaj v domači Planici, kjer bo skušal poleteti v bližino dvesto metrov. Da bo skoraj gotovo dobil priložnost na domači letalnici, je potrdil tudi Jani Grilc, njegov klubski trener in pomočnik Gorana Janusa v A-reprezentanci, ki poudarja, da je Nejc Dežman v letošnji sezoni na tekmah celinskega pokala dokazal, da je v primerjavi z lani naredil še en preskok in zato tudi dobil priložnost na tekmah svetovnega pokala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / petek, 30. november 2018 / 07:00

Občina Bled, št. 12

Občina Bled, 30. november 2018, št. 12

Objavljeno na isti dan


Kranj / četrtek, 17. december 2015 / 11:29

Čistilna naprava je velika pridobitev

Ministrica Alenka Smerkolj in državna sekretarka Lidija Stebernak sta si z zanimanjem ogledali Centralno čistilno napravo Kranj.

Slovenija / četrtek, 17. december 2015 / 11:27

Gorenjski glas v čezmejnih projektih

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc se je s predstavniki Gorenjskega glasa in Mohorjeve družbe pogovarjal o možnostih sodelovanja v čezmejnih projektih.

Slovenija / četrtek, 17. december 2015 / 11:26

Bojkot razumljiv, a nekoristen

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je bil kritičen do županov, ker so zaradi odsotnosti premierja Mira Cerarja in finančnega ministra Dušana Mramorja bojkotirali predvideni sestanek.

Železniki / četrtek, 17. december 2015 / 11:25

Domel primer dobre prakse

Železniki – Petkov obisk na Gorenjskem sta predsednik vlade Miro Cerar in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak izkoristila tudi za ogled podjetja Domel v Železnikih. Ob sl...

Gospodarstvo / četrtek, 17. december 2015 / 11:25

Gorenjska banka vabi vlagatelje

Gorenjska banka ponuja obstoječim in novim vlagateljem v nakup (največ) 86.667 delnic v skupni emisijski vrednosti (največ) nekaj več kot 13 milijonov evrov. Ponudba bo »odprta« do 6. januarja.