Kava poživi duha in telo

Eno črno zame ...

Kava spada med živila, o katerih je bilo opravljenih največ znanstvenih raziskav. Kljub temu da se v določenih stanjih pitje kave ne priporoča, raziskave v glavnem odkrivajo njeno pozitivno učinkovanje, zaradi česar je njeno uživanje vsekakor zaželeno.

Prejšnjikrat smo se razgovorili o pestri zgodovine kave in njenem »osvajanju« sveta. A še zdaleč nismo povedali vsega, saj imamo za to premalo prostora. Tudi danes, ko bomo govorili o njenih učinkih, ne bo nič drugače.

 

Zakaj kavi »DA«

Kot smo zapisali v prejšnjem članku, nas kava zbistri, dvigne razpoloženje in stori, da postanemo miselno močnejši. Poleg »mentalnega« delovanja pa kava pripomore tudi k boljšemu »fizičnemu« počutju, saj s svojim delovanjem omogoča mišicam hitrejšo revitalizacijo in izboljšuje njihovo delovanje. Glede vplivanja kave na razvoj raka, izrazitejših pozitivnih ali negativnih lastnosti niso ugotovili. A že to je samo po sebi dobra novica, namreč da uživanje kave ni dejavnik tveganja. Če pa dodamo še to, da naj bi njeno uživanje celo zmanjševalo verjetnost za nastanek raka debelega črevesa, požiralnika, ustne votline in kožnega raka, pa si bomo skodelico naročili s še lažjim srcem. Ko smo že pri srcu, kava naj bi spodbujala in izboljševala njegovo delovanje. Njeno redno in zmerno uživanje naj bi celo varovalo pred nekaterimi srčnimi obolenji. Kava naj bi spodbujala tudi delovanje žolčnika in ledvic, s čimer se zmanjšuje možnost za nastanek kamnov. Pivci kave naj bi bili manj izpostavljeni nevarnosti, da zbolijo za cirozo jeter, blažila pa naj bi tudi astmo in njene simptome.

 

Kdaj kavi »NE«

Kavi naj se izogibajo nosečnice, ki se v času svoje nosečnosti sicer srečujejo z več prepovedmi. Takrat ženske živimo »neko drugo življenje«, zato nam ta prepoved pravzaprav ne pade pretežko, je pa njeno upoštevanje zelo koristno. Uživanje kave v času nosečnosti naj bi povečevalo verjetnost spontanega splava, poleg tega še nerojeno bitje vznemiri, kar občutijo tudi nosečnice. Prav tako lahko kava dodatno vznemiri že po naravi hitro razdražljive ljudi in nevrotike, zato za te ljudi ni najboljša izbira. Tudi pri težavah z želodcem njeno uživanje ni modro. Stanja, ko imamo rano na želodcu ali preveč želodčne kisline, uživanje kave še poslabša. Ker deluje odvajalno, se napitku izogibamo, če trpimo za drisko, saj bi z uživanjem po nepotrebnem dražili prebavila. S kavo se prav tako ne gre »igrati« ob primerih srčnih aritmij, pri povečanem delovanju ščitnice, pri žolčnih obolenjih, pa tudi pri Parkinsonovi bolezni.

 

Poživi in razveseli, kaj pa krvni tlak?

Kljub vsem stotinam ali tisočem raziskav o kavi je najbolj neusklajeno mnenje glede njenega delovanja na krvni tlak. Pivci kave imajo glede na raziskave sicer nekoliko višji krvni tlak kot osebe, ki kave ne uživajo. Kljub temu pri ljudeh, ki nimajo težav s hipertenzijo, uživanje kave teh težav ne povzroči. Skodelica aromatičnega črnega napitka naj bi krvni tlak zvišala največ za kakšno uro ali dve, potem pa se ta spet vrne v običajne vrednosti. Še več, pitje kave na dolgi rok oziroma čez celo življenje naj bi celo povzročilo, da ima človek v starejših letih nižji krvni tlak, kot bi ga imel sicer. Čeravno raziskave v zvezi s tem povsem jasnega odgovora ne dajejo, pa je jasno, da marsikatera druga umetna pijača z dodanim kofeinom veliko slabše vpliva na višino krvnega tlaka kakor kava.

 

Kava je že dobra, ampak …

Vsa modrost, da pridemo do kar najboljšega učinkovanja kave, je kakopak v njenem zmernem uživanju. Kakor smo lahko videli, kava ne povzroča nekaterih bolezni, ob katerih pa, če smo za njimi že zboleli, kave ne smemo piti. Pri marsikateri od teh bolezni deluje celo preventivno, tako na primer pri žolčnih kamnih in Parkinsonovi bolezni. Kava ni edino živilo, pri katerem je najslabše tisto, kar pride skupaj z njo oz. nekoliko prej in kasneje. Tako ni redko, da povprečen pivec kave ob »ritualu« pitja pokadi kar nekaj cigaret ali s kavo dostikrat zaužije preveč sladkorja. Če odmislimo spremljajoče pregrehe, kaže, da je kava vendarle na naši strani. Tokrat bom čiste vesti naročila kavo v njeni najbolj čisti obliki. Zame torej eno črno brez … sladkorja, mleka ali kakršnihkoli drugih dodatkov. In kozarec vode, seveda! Kakšno pa naročim za vas?

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 20. junij 2011 / 07:00

Eržen prvič stranka v postopku

"Nočem biti dežurni krivec za zastoje pri Peračici. Niti minuta zamude pri gradnji ne gre na moj račun," zatrjuje Lado Eržen, lastnik zemljišča pod viaduktom Peračica.

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Čokolada preprečuje krvne strdke

Čokoladne užitke so poznali že Azteki, ki so čokoladi tudi dali ime – temna voda. Verjetno pa niso vedeli, kar so odkrili nedavno: da je čokolada lahko tudi izjemno koristna za zdravje....

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Nevarna socialna izolacija v otroštvu

Prijatelji so pomemben del naših življenj. Večino jih pridobimo v otroštvu in adolescenci, ko smo tudi najbolj dojemljivi za vzpostavljanje socialnih stikov. Izolacija v otroštvu pa ni...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Kava je več kot samo kofein

Kava je zaradi kofeina doslej veljala predvsem za sredstvo, ki zbuja in poživlja. Zadnje raziskave pa so pokazale, da vsebuje tudi veliko drugih koristih snovi, predvsem antioksidantov...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Cepivo zoper raka na materničnem vratu

Humani papiloma virusi (HPV) so virusi, ki se pri človeku prenašajo s telesnim stikom, najpogosteje pri spolnih odnosih. Z njimi se po zadnjih podatkih vsaj enkrat v življenju okuži sede...

Splošno / torek, 30. januar 2007 / 06:00

Ribe!

Naše zdravje je preveč dragoceno, da bi ob spoznanjih prehranskih strokovnjakov preprosto zmignili z rameni in še naprej jedli tako, kot smo se od otroštva naprej navajali - škodljivost gor ali dol.