Pečenice so nastajale pod spretnimi rokami Robija Dobravca in Andreja Škrlja.

Koline so še vedno praznik

Člani Turističnega društva Komenda so v soboto že tretje leto zapored pripravili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na vasi - koline.

Komenda – Koline, kakršne so na vasi praznovali včasih, ko so se ob mesnih izdelkih več dni družili številni sorodniki in sosedje, otroci pa so bili celo prosti pouka, so danes vse bolj redke in tudi mesarji ugotavljajo, da je že narejene krvavice in pečenice pač laže kupiti v trgovini, kot pa za to celo leto rediti prašiča.

A kljub vsemu koline ostajajo praznik, če ne drugače na način, kakršnega so letos spet pripravili v Komendi, znotraj skupine za obujanje starih običajev v turističnem društvu. »Že tretje leto januarja pripravljamo dvodnevne koline, saj si želimo krajanom in najmlajšim pokazati, kako so nekatere stvari delali včasih. V petek smo prašiča zaklali, sledilo je 'mavžanje', čiščenje črev, razkosanje, priprava za pečenice in krvavice. Obiskali so nas učenci iz komendske osnovne šole in gojenci varstveno-delovnega centra INCE in pokazali smo jim, kako se zamesi in speče kruh, ki je prav tako sodil h kolinam,« nam je povedal predsednik Turističnega društva Komenda Vid Koritnik. Koline so letos prvič pripravili pri lovskem domu na Križu, kjer je bilo v soboto še bolj živahno, saj je bil čas za pokušino mesnih dobrot. Pod vodstvom mesarja Robija Dobravca iz Prevoj so člani izdelovali pečenice, na mesojedce so čakali ocvirki, kadilo se je izpod peke, kjer so svinjsko meso pekli z zelenjavo, dišalo pa je tudi iz kuhinje, kjer so članice pekle pečenice, špehovko in orehovo potico ter kuhale repo, zelje in krompir, s čimer so se lahko posladkali obiskovalci.

Nekaj mesa bodo člani turističnega društva tudi nasolili in zadimili, da se bodo uspešnih kolin lahko spominjali tudi na drugih društvenih dogodkih.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / ponedeljek, 19. julij 2010 / 07:00

Velika planina z novim vodstvom

Družba Velika planina, d. o. o., ima po manj kot letu dni spet novega direktorja. Od petka naprej jo vodi dosedanji vodja obratovanja, Kamničan Dušan Bombač.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Predavanje o zeliščih

V ponedeljek, 23. januarja, ob 17. uri bodo v Biotehniškem centru Naklo gostili znanega zeliščarja Jožeta Majesa, ki prihaja s kmetije Plavica, ki se nahaja v slikoviti dolini Črmošnjice.

Kronika / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Nesreče

Z mopedom izsilil prednost Dvorje - V četrtek okoli 8.30 se je na lokalni cesti pri gostilni Bavant v Dvorjah pri Cerkljah zgodila prometna nesreča, v...

Šport / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Elanu premiera nove sezone

Kranj - Prvo od treh letošnjih tekmovanj v paraskiju je gostil avstrijski Alpendorf, ki je slovenskim padalcem, ki si pozimi nadenejo še smuči, prinesel imeniten uvod v sezono. E...

Gospodarstvo / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Bolje preprečiti kot zdraviti

Orehovlje - Veterinarska praksa Tenetiše je v sodelovanju s podjetji Alicanto in MSD Animal Health pripravila v sredo v Orehovljah strokovni posvet o problematiki mastitisa pri k...

GG Plus / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Mladi zdravniki na Madagaskarju

Pet absolventov Medicinske fakultete se je odpravilo na prostovoljno trimesečno medicinsko-humanitarno odpravo na Madagaskar. Svoje doživljaje so predstavili v polni dvorani cerkve sv. Modesta na Zlat...