Koline so še vedno praznik
Člani Turističnega društva Komenda so v soboto že tretje leto zapored pripravili praznik, ki je nekdaj veljal za enega največjih na vasi - koline.
Komenda – Koline, kakršne so na vasi praznovali včasih, ko so se ob mesnih izdelkih več dni družili številni sorodniki in sosedje, otroci pa so bili celo prosti pouka, so danes vse bolj redke in tudi mesarji ugotavljajo, da je že narejene krvavice in pečenice pač laže kupiti v trgovini, kot pa za to celo leto rediti prašiča.
A kljub vsemu koline ostajajo praznik, če ne drugače na način, kakršnega so letos spet pripravili v Komendi, znotraj skupine za obujanje starih običajev v turističnem društvu. »Že tretje leto januarja pripravljamo dvodnevne koline, saj si želimo krajanom in najmlajšim pokazati, kako so nekatere stvari delali včasih. V petek smo prašiča zaklali, sledilo je 'mavžanje', čiščenje črev, razkosanje, priprava za pečenice in krvavice. Obiskali so nas učenci iz komendske osnovne šole in gojenci varstveno-delovnega centra INCE in pokazali smo jim, kako se zamesi in speče kruh, ki je prav tako sodil h kolinam,« nam je povedal predsednik Turističnega društva Komenda Vid Koritnik. Koline so letos prvič pripravili pri lovskem domu na Križu, kjer je bilo v soboto še bolj živahno, saj je bil čas za pokušino mesnih dobrot. Pod vodstvom mesarja Robija Dobravca iz Prevoj so člani izdelovali pečenice, na mesojedce so čakali ocvirki, kadilo se je izpod peke, kjer so svinjsko meso pekli z zelenjavo, dišalo pa je tudi iz kuhinje, kjer so članice pekle pečenice, špehovko in orehovo potico ter kuhale repo, zelje in krompir, s čimer so se lahko posladkali obiskovalci.
Nekaj mesa bodo člani turističnega društva tudi nasolili in zadimili, da se bodo uspešnih kolin lahko spominjali tudi na drugih društvenih dogodkih.