Salmonela je bila v hrani
Na Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj so predstavili rezultate študij izbruha črevesnih obolenj v tržiški občini.
Tržič – Naj spomnimo: konec avgusta in v začetku septembra lani je med prebivalci v tržiški občini prišlo do izbruha črevesnih nalezljivih bolezni, največ obolelih je bilo med tretjim in petim septembrom. Prvi ukrep je bilo prekuhavanje vode. »V tem času je iskalo zdravniško pomoč zaradi akutnega neopredeljenega gastroenterokolitisa domnevno infekcijskega izvora 69 oseb ter 21 oseb zaradi gastroenteritisa, ki ga je povzročila bakterija Salmonella Enteritidis. Zaradi okužbe s salmonelo so v bolnišnico sprejeli osem oseb,« je sporočila Andreja Krt Lah, dr. med., vodja Enote za epidemiologijo nalezljivih bolezni pri ZZV Kranj.
Izbruh črevesnih nalezljivih bolezni naj bi imel dva izvora. Nekateri občani so se okužili s salmonelo v enem izmed tržiških lokalov, raziskava pa je pokazala tudi možnost okužbe z vodo iz enega izmed najbolj stabilnih vodnih virov v občini. »Epidemiološko poizvedovanje, raziskave in statistične študije smo izvedli z namenom, da bi zavarovali zdravje prebivalcev in zagotovili takšne razmere, da ne bi prihajalo do ponovnih podobnih dogodkov.V tržiškem lokalu smo tudi ugotovili neskladnosti s sistemom HACCP, ki pa so bile naknadno odpravljene. Z namenom, da ugotovimo, kaj se je dogajalo in zakaj, smo prebivalcem tudi posredovali vprašalnike, vrnjenih je bilo 446. Na osnovi teh študij smo ugotovili, da je šlo za dva sočasna izbruha z različnimi dejavniki tveganja,« je pojasnila Krt Lahova.