Brez mesa in brez sladkorja, prosim!

Od nekdaj imam rada duhovite zabave in prisrčne žurke. Sploh ni treba, da je na koledarju dan označen kot praznik, jaz pa praznujem: rojstni dan, svoj ali koga v družini, novo premiero ali prevod, prvi pomladni dan, kres, plavalni miting, celo potovanje Marca Pola ali kopenske večere razvpitih gusarjev, večerni svit v Merlotu, francoskem kraju, ki je tej vinski sorti dal ime, itd. In ko kapljica enoletnica zdrsne v kupo soka, življenja, se začnejo eksperimenti. Pozni zajtrk za konec tedna ali večerja po željah. Ponavadi dobi menu tudi ime. Zadnji, minulo soboto, je bil uglašen na 'Gabrov drevored', pri čemer naj pripomnim, da v stanovanju nimam gabra, posajenega v lonec, marveč je to nadvse prijetno dvonožno bitje moškega spola. Za to soboto pa sem dobila namig: Prosimo, popoldanski oblizki za tri štirilistne deteljice, brez mesa in brez sladkorja. No, omenjene srečo prinašajoče omice niso brez mesa, njihov vzdevek pa bi lahko bil: cukrčki. No, če ne bo meseno, bo pa pisano in so(n)čno.

 

Zeljnata solata s koruzo

 

Za 4 osebe potrebujemo: 100 g rdečega zelja, 100 g kitajskega zelja, 100 g belega zelja, 2 naribana korenčka, 1 rdečo čebulo, narezano na tenke kolobarčke, 1 poganjek stebelne zelene, narezane na tenke kolobarčke, 100 g vložene koruze, 2 veliki rdeči jabolki, 50 g prepraženih lešnikov ali mandljev, 4 žlice pomarančnega soka, 5 žlic jogurta, 1 žlico sesekljanega peteršilja, sol, poper, deviško oljčno olje po okusu.

 

Zeljne liste operemo, odcedimo in osušimo. Nato jih narežemo ali naribamo. Korenje naribamo in čebulo tenko narežemo. Dodamo na kocke narezani jabolki in prelijemo s pomarančnim sokom. Nato dodamo še odcejeno koruzo, narezano stebelno zeleno in popražene, grobo sesekljane lešnike ali mandlje.

 

Za preliv zmešamo jogurt, sesekljan peteršilj, sol, poper in oljčno olje po okusu in prelijemo solato.

 

Postrežemo s:

 

Špageti s parmezanom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g špagetov, pol do 1 dl deviškega oljčnega olja, 4 žlice sveže sesekljanega peteršilja, 200 g naribanega parmezana, češnjev paradižnik po želji.

 

Špagete skuhamo po navodilu, da so še na zob, jih odcedimo in damo v ogreto porcelanasto skledo.

 

Dodamo oljčno olje, peteršilj in polovico parmezana. Previdno premešamo z vilicami, da se sir stopi. Drugo polovico parmezana ponudimo v skledici.

 

Po želji okrasimo s polovičkami češnjevca in takoj postrežemo.

 

Ananas z mangom in granatnim jabolkom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 1 manjši ananas, 1 mango, 1 granatno jabolko, 4 žlice agavinega sirupa namesto sladkorja, 1/2 l tekočega probiotičnega jogurta, nastrgano lupinico neškropljene limone.

 

Ananas in mango olupimo in narežemo na manjše koščke. Granatno jabolko prerežemo na polovico in nad veliko skledo izluščimo granatna zrna, da se sok nabere v skledi. Dodamo ananas in mango, agavin sirup (dobite ga v trgovinah z zdravo prehrano) in jogurt ter dobro premešamo. Skledo s sadno solato damo za pol ure na hladno. Preden postrežemo, posujemo z naribano limonino lupinico. Po želji postavimo na mizo še hrustljave piškote.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 30. junij 2015 / 12:13

Nadaljevanje prenove šole

Na Koroški Beli nadaljujejo prenovo stavbe osnovne šole.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:34

Gorenjski banki podaljšali rok

Banka Slovenije je banki rok za dokapitalizacijo podaljšala do konca leta.

Kranj / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:32

Živalsko dober žur uspel

Kranj – Društvo za zaščito živali Kranj je k organizaciji dogodkov dodala še enega, nedavni Živalsko dober žur v kranjskem Clubu Extreme. Društvo je imelo tam tudi svojo stojnico, licitirali so izd...

Kamnik / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:31

Praznik trniča na tržnici Okusi Kamnika

Kamnik – Zavod za turizem in šport v občini Kamnik pripravlja praznik trniča, saj si v sodelovanju z lokalnimi gostinci in s podporo strokovnjakov prizadevajo, da bi ta velikoplaninski sir ne bil l...

Gospodarstvo / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:25

Cepljenje ostaja obvezno

Letos je proti steklini treba cepiti vse pse, o nadaljnjih cepljenjih pa bodo lastnike obveščali veterinarji.

Kultura / ponedeljek, 24. marec 2014 / 13:16

Brezmejne naravne perspektive

Tržič – V galeriji Atrij je do 1. aprila na ogled razstava sodobne umetnice mlade generacije, domačinke Lučke Šparovec, ki moč in drznost svojega umetniškega ustvarjanja predstavlja s klasično umet...