Nejc Oder s prototipom mini elektrarne s termovlatičnim sistemom. Želi si, da bi v prihodnjih letih postal del našega vsakdana.

Mladi izumitelj patentiral elektrarno

Nejc Oder iz Sela pri Vodicah je pri šestnajstih letih izumil minielektrarno s termovoltaičnim sistemom, a gre le za prvi prototip z dolgega seznama inovativnih idej, ki jih razvija.

Selo pri Vodicah – Nejc Oder, dijak tretjega letnika Škofijske klasične gimnazije, o svojem izumu, ki ga je v Sloveniji tudi patentiral, še danes, po skoraj letu dni od izdelave prototipa govori s posebnim navdušenjem, a tudi kančkom razočaranja, saj se je znašel v podobni situaciji kot večina izumiteljev: ni pravega zanimanja podjetnikov in gospodarstva, ki bi izum vpeljali v življenje.

»Nekaj zanimanja je sicer bilo in poiskali so me sami, a skozi naše pogovore je bilo razvidno, da se jim moja elektrarna s termovoltaičnim sistemom sicer zdi zanimiva, a da bi vso vodo speljali na svoj mlin, saj sem bil prikazan kot šibak člen, ki od svojega lastnega izuma na koncu ne bi imel kaj dosti. Zato sem se raje umaknil in odločil, da bom vztrajal sam. Pravzaprav nisem razočaran, saj sem v tem času spoznal, da je bistveno boljše, če ta izum zadržim zase, si z leti ustvarim osnovne pogoje in kasneje – pa četudi čez nekaj let – projekt speljem sam,« zrelo razmišlja Nejc, ki je do izuma prišel zgolj s svojo radovednostjo, iskrenim zanimanjem, ustvarjalnostjo in – svojo skromno štipendijo. Priznava, da ga iskanje boljših rešitev zanima že dlje časa, zamisel za sestavo mini elektrarne s termovoltaičnim sistemom pa se mu je porodila med lanskimi poletnimi počitnicami, ko je listal po učbeniku za fiziko in prebiral snov, ki ga je čakala v naslednjem šolskem letu.

Poglobil se je v teorijo, iskal podatke, raziskoval, razvijal zamisel in na koncu sestavil svoj prototip mini elektrarne, ki jo sestavljajo termoelektrični del, grelni sistem in hladilni sistem. »Ta sistem deluje tako, da v razliki v temperaturi začne proizvajati električni tok. Moj izum je posebnost, ker dokazuje uporabnost termovoltaike, takšna elektrarna bi proizvedla za sedemdeset odstotkov več elektrike kot druge tovrstne naprave, sistem je uporaben pri velikih ali pa hišnih elektrarnah, poleg vsega je še zelo prijazen do okolja,« strne bistvene lastnosti izuma, ki ga je razvijal osem mesecev. Dodaja, da bi bila takšna elektrarna daleč najcenejša.

»Ni zgolj naše gospodarstvo tako nenaklonjeno izumiteljem, povsod je podobno. Najtežje je spreminjati mišljenje ljudi. Tudi, če bi naredil vesoljsko ladjo, je vseeno, zelo težko je premikati meje v glavah. Vse je enako, kot je bilo pred stotimi leti: ne sprašuje se, ali izum kaj izboljša, ampak se vse najprej preprosto skuša ovreči. Vsaka veda skuša svoje dokazati kot najboljše. S tem sicer ni nič narobe, a če nekdo izumi kaj drugega, ga imajo za nasprotnika. Da se izumi že vnaprej prikazujejo za neizvedljive, ni najbolje,« ugotavlja Nejc Oder in priznava, da je bolj staromodne sorte izumitelj, tak kot je bil Nikola Tesla, katerega izume vse pozna, saj je mnenja, da preveč glav na kupu lahko pripelje do zmešnjav. Pravi, da je izumljanje kot umetnost – načeloma ni povezano z ničimer, zato svojega študija najverjetneje ne bo nadaljeval v naravoslovni smeri, čeprav ga kemija, fizika in vse, kar je povezano z elektriko, zelo zanima.

Vseskozi išče boljše rešitve za vse, kar ga v življenju obdaja, zato je mini elektrarna s termovoltaičnim sistemom zgolj eden od njegovih izumov. »Ta prototip je bil pač najcenejši z mojega seznama,« pripomni in doda, da v teh mesecih že razvija nov izum, t. i. projekt H.U.D.S. (po angleško Head's up Display System) oziroma projekcijska sončna očala iz pleksi stekla, ki bodo vključevala telefon, se polnila s sončnimi celicami, upravljali jih bomo z glasovnimi ukazi. Veliko izboljšav bi uvedel tudi pri svojem invalidskem vozičku, prav vsi izumi pa so povezani z njegovimi prizadevanji, da bi manj onesnaževali okolje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 29. februar 2008 / 07:00

Sedmica: Druga stran iste melodije

Komaj si je javnost nekoliko odpočila od aretacij donedavnih šefov paradnih konjev podalpskega zidarskega lobija, že je policijsko tožilska naveza udarila znova.

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Donatorji pomembni za muzej

V petek so v Plesni dvorani Radovljiške graščine predstavili nove donacije Mestnemu muzeju Radovljica in ob tej priložnosti podelili zahvali največjima donatorjema za zapuščino skladatelja Uroša Kreka...

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Razmigajmo možgane

Brain Gym oziroma telovadba za možgane je učna metoda s šestindvajsetimi specializiranimi vajami, ki izboljšujejo koncentracijo, organizacijo in komunikacijo.

Gospodarstvo / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Mladi izumitelj patentiral elektrarno

Nejc Oder iz Sela pri Vodicah je pri šestnajstih letih izumil minielektrarno s termovoltaičnim sistemom, a gre le za prvi prototip z dolgega seznama inovativnih idej, ki jih razvija.

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Festival, ki združuje

Od četrtka do sobote je v Kranju potekal 1. mednarodni festival bosansko-hercegovskih kulturnih društev, kjer so uspešno predstavili kulturne dosežke različnih etničnih skupin.

Šport / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Črni Panterji si želijo tudi v tujino

Člani Športnega društva Črni panter pod vodstvom Anžeta Cofa uspešno vihtijo pesti in brcajo tudi na mednarodnih tekmovanjih. Zadnje tekmovanje, ki so se udeležili, je bilo Slovenija Open v Zagor...