Tudi Slovenci se vedno bolj odločamo za Brain Gym tehnike, ki pripomorejo k boljšemu počutju. Na sliki je Colleen Gardner med izvajanjem Brain Gym tehnik, ki pripomorejo k boljšemu počutju. (Foto: Jerneja Koselj)

Razmigajmo možgane

Brain Gym oziroma telovadba za možgane je učna metoda s šestindvajsetimi specializiranimi vajami, ki izboljšujejo koncentracijo, organizacijo in komunikacijo.

Vaje, ki so se izkazale za uspešne pri ljudeh vseh starosti, so prvotno uporabljali za pomoč pri učnih težavah, še posebej za otroke z disleksijo. Od tod Brain Gym tudi izhaja. Njegov avtor dr. Paul Dennison se je tudi sam spopadal s specifičnimi učnimi težavami oz. motnjo branja in pisanja. Govoriti je začel pri štirih letih, brati in pisati pa šele okoli desetega leta, toda kasneje kljub temu doktoriral in tako na lastnem primeru dokazal, da program zares deluje. Danes nam Brain Gym pomaga pri soočanju z vsakodnevnimi izzivi in nas posledično vodi do boljšega počutja. Z njim lažje premagujemo stres na delovnem mestu, smo bolj samozavestni pri sprejemanju odločitev, zmanjšuje čustveni stres, pozitivno vpliva tudi na športne aktivnosti, javno nastopanje, omogoča odklopiti službene obveznosti ter izboljšuje umsko delovanje v starosti.

Program, ki ga izvajajo inštruktorji z licenco, pomaga ljudem vseh starosti, zelo uspešen pa je tudi pri delu s športniki, umetniki in poslovneži. Pogosto lahko opazimo velike spremembe in napredek pri branju, pisanju, govoru, motoriki, koncentraciji ter na drugih področjih. Vaje povezujejo različne predele v možganih do take stopnje, da delamo stvari po naravni poti, zato so rezultati vidni takoj oziroma v zelo kratkem času.

To metodo, ki pozitivno vpliva na počutje, uporabljajo v kar osemdesetih državah po vsem svetu. Tudi v Sloveniji se hitro širi in postaja vedno bolj priljubljena. Pred kratkim so v organizaciji društva Bravo v Osnovni šoli Žirovnica pripravili izobraževanje inštruktorjev za Brain Gym. Tako se je petim slovenskim strokovnjakom pridružilo še triindvajset novih, ki so vsa izobraževanja v celoti zaključili v Sloveniji. Ti od sedaj naprej lahko poučujejo in izvajajo različne delavnice ter individualno delajo z ljudmi, ki jih pestijo različne težave. Večina teh izobraževanj je potekala na Osnovni šoli Žirovnica in Osnovni šoli Antona Janše v Radovljici, predavatelji pa so prišli iz različnih evropskih držav in Amerike. Zaključni seminar je vodila Američanka Colleen Gardner, ena izmed prvih inštruktoric na svetu. Priznana strokovnjakinja s tega področja, ki izkušnje nabira že dobrih trideset let, je razvila strategije poučevanja te metode, s katerimi deluje na različnih koncih sveta. O slednjih pravi, da lahko spremenijo človeku življenje, saj so vaje kot jezik, ki se ga lahko nauči vsakdo in se ga razume na kateremkoli koncu sveta. Kako pa Slovenci sprejemamo in obravnavamo te za nas nove tehnike? Gardnerjeva pravi, da smo Slovenci željni novega znanja in ga s srcem prenašamo naprej. V zadnjih letih se zanimanje za Brain Gym tudi pri nas hitro širi, kar je vidno predvsem po številu udeležencev na seminarjih ter razprodani Dennisonovi knjigi Telovadba za možgane. Seminarjev se za enkrat udeležujejo pretežno ljudje s pedagoškega področja, inštruktorji pa si to znanje želijo širiti tudi med ljudi različnih profilov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / četrtek, 19. april 2012 / 07:00

Radio Gorenc zabaval najmlajše

Ob obletnici otroške oddaje Pika poka, ki ji je na Radiu Gorenc mogoče prisluhniti vsako soboto zjutraj, so se otroci v hiši Krice krace v Kranju nadvse zabavali. Zanje so pripravili zanimive ust...

Objavljeno na isti dan


Kultura / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Donatorji pomembni za muzej

V petek so v Plesni dvorani Radovljiške graščine predstavili nove donacije Mestnemu muzeju Radovljica in ob tej priložnosti podelili zahvali največjima donatorjema za zapuščino skladatelja Uroša Kreka...

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Razmigajmo možgane

Brain Gym oziroma telovadba za možgane je učna metoda s šestindvajsetimi specializiranimi vajami, ki izboljšujejo koncentracijo, organizacijo in komunikacijo.

Gospodarstvo / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Mladi izumitelj patentiral elektrarno

Nejc Oder iz Sela pri Vodicah je pri šestnajstih letih izumil minielektrarno s termovoltaičnim sistemom, a gre le za prvi prototip z dolgega seznama inovativnih idej, ki jih razvija.

Prosti čas / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Festival, ki združuje

Od četrtka do sobote je v Kranju potekal 1. mednarodni festival bosansko-hercegovskih kulturnih društev, kjer so uspešno predstavili kulturne dosežke različnih etničnih skupin.

Šport / četrtek, 1. december 2011 / 07:00

Črni Panterji si želijo tudi v tujino

Člani Športnega društva Črni panter pod vodstvom Anžeta Cofa uspešno vihtijo pesti in brcajo tudi na mednarodnih tekmovanjih. Zadnje tekmovanje, ki so se udeležili, je bilo Slovenija Open v Zagor...