Nepravilnosti ni bilo
Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je preverjal morebitno zavajanje potrošnikov glede izvora krompirja.
Ljubljana - Glavna inšpektorica Saša Dragar Milanovič je pojasnila, da so pri večjih tržnih pridelovalcih, ki imajo lahko tudi lastne pakirnice, opravili osem inšpekcijskih pregledov, pri večjih trgovskih verigah pa štirinajst. Nepravilnosti glede izvora krompirja niso odkrili, so pa ugotovili nekatere druge pomanjkljivosti. Tako bi eden od pridelovalcev, ki pakira tudi krompir z drugih kmetij, moral biti za to registriran, v eni od trgovin so izvor krompirja označili z oznako SLO namesto s celim imenom, označena pa je bila vrsta namesto sorte krompirja. V osmih vzorcih krompirja z izvorom iz Slovenije, Francije in Avstrije so preverjali tudi vsebnost ostankov pesticidov, pri tem pa so pri enem vzorcu iz Francije ugotovili vsebnost sredstva proti kaljenju (klorprofam), ki je tudi v Sloveniji registriran za ta namen, vendar je bila izmerjena vrednost nižja od predpisane. V okviru rednega preverjanja bakterioz na krompirju so v enem vzorcu ugotovili bakterijo, ki povzroča rjavo krompirjevo gnilobo. Bakterija ni nevarna za zdravje ljudi in živali, lahko pa povzroči veliko gospodarsko škodo.
Pridelovalci krompirja, ki so se prejšnji torek spet sestali z ministrom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejanom Židanom, so ministrstvu predlagali, da preverjanje sledljivosti krompirja znova izvede na začetku prihodnjega leta, ko pričakujejo pomanjkanje krompirja. Minister je pridelovalcem svetoval boljšo organiziranost in načrtno vlaganje v predelavo, ki jim lahko prinese boljši zaslužek kot le pridelava.