Kamnito gnezdo nad čarobno reko
Prvič sem zagledala Počitelj v vročih julijskih dneh proti koncu sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Mestece, 30 km južno od Mostarja, ki diha v dveh arhitekturnih slogih, sredozemskem in osmanskem, je takrat slovelo kot največja likovna kolonija jugovzhodne Evrope. Skoraj zamrlo je med zadnjo vojno, saj je bilo veliko porušenega in uničenega. Rekonstrukcija je bila dolga, a uspešna, saj je Počitelj zdaj pod zaščito UNESCA. Kot veliko kamnito gnezdo se na vrhu hriba dvigajo ostaline mogočne Sahat-kule, zgrajene leta 1664, trdnjave in opazovalnice, kjer so bivali vojaki, ki naj bi odbili morebitne napade na dolino Neretve. Prvič pa se omenja 1444. Leta 1471 so ga osvojili Turki in bili gospodarji vse do leta 1888. Hadži Alijina mošeja je lepa izrezljana vrata odprla v letu 1562. Blizu nje stoji medresa, verska šola z značilnimi kupolastimi strehami. Belo kamenje hiš in strmine bije iz goste zelenine palm, figovcev, granatovcev in murv, odpira se nešteto razgledov na Neretvo, ki se vije kot bleščeča zelena kačja kraljica ... Ko sem se leta 2009 spet potikala po ozkih kamnitih uličkah in si v galeriji ogledovala slike, so zorele mandarine. Po vrnitvi sem za lep spomin zmešala vitaminsko skledico za dolge nedeljske zajtrke.
Skledica »Počitelj«
Za 4 osebe potrebujemo: 600 ml jogurta, 12 žlic ovsenih kosmičev, 4 majhne ali 2 veliki mandarini, 1 granatno jabolko, 1 žličko naribanega ingverja po okusu, 4 žličke ne presladkega medu in narezane lističe melise.
Granatno jabolko prerežemo, sok iztisnemo v skledico in izbrskamo rdeča zrna. Mandarine olupimo in odstranimo bele dele, nato jih razrežemo na rezine. Košček ingverja olupimo in naribamo.
Kosmiče prelijemo z jogurtom in sokom granatnega jabolka. Dodamo med in ingver. Rahlo premešamo, dodamo mandarine in granatna zrna. Napolnimo desertne skledice, okrasimo s tenkimi rezanci melise in krhljem mandarine.
Solata z mandarinami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 manjšo lepo rumeno frize endivijo, 2 mandarini, 2 paradižnika, 2 avokada, 2 mladi čebulici, 2 vejici peteršilja, 2 limoni, 2 žlici pehtranovega kisa, 2 žlici vode po potrebi, 2 žlički pehtranove gorčice, sol, beli poper po okusu in 6-8 žlic oljčnega olja.
Endivijo operemo, jo razrežemo na rezance in osušimo v centrifugi.
Mandarini olupimo in filetiramo. Če so krhlji veliki, jih prerežemo na polovico. Paradižnik operemo in narežemo na enakomerno tenke rezine.
Iztisnemo limonin sok, 1 žlica je za preliv, preostali sok pa za avokado. Mlado čebulico, beli in zeleni del, zrežemo na tenke kolobarčke. Sesekljamo peteršilj. Avokado olupimo in odstranimo peško: narežemo sadež na rezine, ki jih takoj premažemo z limoninim sokom, da avokado ne spremeni barve.
Za preliv zmešamo 1 žlico limoninega soka, kis, vodo, gorčico, sol in poper in nato z metlico vtepemo oljčno olje.
Na dno 4 globokih krožnikov damo endivijo. Nanjo lepo razporedimo paradižnik, avokado in mandarine. Potresemo s čebulico in peteršiljem ter enakomerno prelijemo z omako. Postrežemo s polnozrnatim ali opečenim kruhom.