Folklorna skupina Ozara Kranj (Foto: Matic Zorman)

Tradicija doma in v tujini

Kašarji, Preddvorčani in Svoboda so obiskali Turčijo, minuli vikend pa so v Makedonskem kulturnem centru v Kranju v organizaciji Makedonskega kulturnega društva (MKD) Kranj priredili že 13. ETNO - FOLK.

Na dvodnevnem dogodku je zaplesalo dvaindvajset folklornih skupin iz osemnajstih društev. V kar štirih urah in pol programa, kolikor ga je bilo skupaj v dveh dneh, so nastopili MKD Ciril in Metod Kranj, KD FS Iskraemeco Kranj, KUD Sandžak Ljubljana, MFG Kalina Ljubljana, AFS Ozara, KUD Mladost Ljubljana, FD Preddvor, DBHISPL Ljubljana, SKUD Vidovdan Ljubljana, HKDM Međimurje Ljubljana, KUD Mali vrh Nemilje, AKUD Kolo Koper, KUD Sevdah Ljubljana, MKD Ilinden Jesenice, SPD Nikola Tesla Postojna, FD Bohinj, MKD Ohridski biseri Nova Gorica, KUD DEM Kranj in KUD Krajina Bihać. Prek štiristo nastopajočih je navdušilo občinstvo. »Vse skupine so predstavile svoje zadnje plesne dosežke. Gostitelji, Makedonsko kulturno društvo Sv. Ciril in Metod, smo nastopili z otroško, mešano odraslo in žensko folklorno skupino. Naša ženska folklorna skupina je premierno predstavila plesni venček lazarenki,« je povedal Ilija Dimitrievski, predsednik MKD Kranj.

Prireditev je najstarejša organizirana prireditev v Sloveniji delujočih manjšinskih skupnosti ter odlična predstavitev folklornih skupin z območja Gorenjske. Po zaključku dnevnega programa in pogostitvi udeležencev so plesali do poznih ur.

Člani Tamburaške skupine Kašarji so se odzvali vabilu in se udeležili svetovnega festivala Sarimsakli Trophy v istoimenskem Sarimsakliju, v Turčiji. Festival, ki je bil tekmovalnega značaja in gostil skupine iz dvanajstih držav, iz Evrope, Azije in Afrike. Tamburaši so tekmovali v kategoriji glasbeno pevske skupine na temo ljudske glasbe iz Slovenije in svetovne zakladnice. Imeli so štiri nastope, se udeležili športnih aktivnosti, mimogrede pa so spoznali tudi nekaj Turčije. Kljub močni konkurenci so v svoji kategoriji osvojili drugo mesto. Poleg njih so na festivalu sodelovali tudi folklorniki iz Folklorne skupine Svoboda Mengeš, ki je osvojila tretje mesto, in Folklorno društvo Preddvor, ki pa se je udejstvovalo bolj pri športnih dejavnostih - pri pikadu in odbojki, kjer je obakrat osvojilo ravno tako drugo mesto. Kašarji so se z obojimi spoprijateljili, poleg tega pa še s Kongovci in Senegalci. Nikakor ni šlo brez izbora za miss festivala, kjer so simpatične Slovenke sicer ostale brez krone, a z nasmejanimi obrazi. Danes zvečer pa vas Kašarji vabijo na tradicionalni Martinov večer z gosti v dvorani na Breznici.

         

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 27. februar 2007 / 06:00

Petrol išče distributerja tiska

Ljubljana - Petrol je v četrtek objavil razpis za sklenitev pogodbe o prodaji in distribuciji tiska. Za ta korak so se odločili na podlagi sprejetih postopkov procesa racionalizaci...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Delajo dobro za kraj

Skupina krajanov se je pod imenom Dovje-Mojstrana: zelena prihodnost zbrala v pobudi, ki skuša po zgledu dobrih praks ustvariti nekaj novega za kraj.

Kamnik / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Mladi o svoji domovini

V prostorih Občine Kamnik je do konca marca na ogled razstava 42 likovnih in literarnih del – pogledov in razmišljanj mladih o pomenu samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Razvedrilo / petek, 27. marec 2015 / 07:00

Povezane v plesu in prijateljstvu

Prvega aprila bo leto dni, kar je v Kranju začela delovati skupina Cowboy ritem, ki se je zaljubila v t. i. country line dance plese, ki postajajo vse bolj popularni tudi v Sloveniji.

Gospodarstvo / petek, 27. marec 2015 / 11:07

Predavanji o novostih pri dopolnilnih dejavnostih

Križe, Koroška Bela – Kmetijsko gozdarski zavod (KGZ) Kranj in Društvo podeželskih žena Svit iz Tržiča vabita danes, v petek, ob 19. uri v sejno sobo Kmetijske zadruge Križe na predavanje o novosti...

GG Plus / petek, 27. marec 2015 / 17:18

V diplomaciji se tudi z molkom govori

V začetku devetdesetih let je imel LDS-ovski politik Franco Juri že pripravljene kovčke za svoj odhod v Argentino, kjer naj bi na naši ambasadi v Buenos Airesu nastopil mesto veleposlanika. Imel je...