Kraljevska superga

Ko odhajava iz Montpelliera, naju spremlja toplo jesensko sonce; ko se po 455 km bližava Cuneu, je precej hladneje, nuja po kavi pa že akutna. Do mraka si bova lahko ogledala tudi mesto, ki slovi po kostanju in zimskem turizmu (450 km prog) in piemontskih specialitetah. Slišati je sireno. Kolona pred nama se je zbila ... in se razpotegnila, ko se je že mračilo. Kakšen ogled mesta, dobro, da sva dobila streho nad glavo in to v Royal Supergi, Kraljevski supergi, na robu glavnega trga. Sicer pa hotel razen z imenom v ničemer ne spominja na kaj športnega; majhen je in nobel, poln starin, restavracije pa nima. Midva pa lačna. Torej nočni ogled mesta. Toliko, da res ni bil samo ogled v bridkem vetru. Ni sezone, vse zaprto. Nazadnje le najdeva gostilno. Ne vem več, kaj sva jedla, dobro pa se spominjam, da me je ogrela grappa ... Iz zajtrkovalnice je dišalo po kavi. Zjutraj je bilo mesto brez vetra prijazno. Zelo prostran trg Duccio Galimberti. Bil je junak odpora, ki so ga 1944 ustrelili Nemci. Široko obokani velbi, pod njimi pa marsikaj ... A zeleno luč imam samo za delikateso. Izberem nekaj sirov, ko zbudi firbec lična okrogla škatlica, na kateri piše Insalata di carne cruda con tartufo (Solata iz surovega mesa s tartufom). Tukajšnja specialiteta, dobim pojasnilo. No ja, bo pa malica gosposka. V kotu stoji stojalo s papirnatimi prtički. Niso ravno delikatesa, lepi pa so. ... Ko bi jaz še škatlico jezika po vrtnarsko (Lingua al giardino), zaslišim tih sik, da moj kar zadošča. ... Malo pred Parmo predlagam, da spijeva kavo v središču mesta. Seveda, če bo mogoče parkirati kje blizu. In je bilo ... Ko sva pozneje malicala, sem presenečeno spoznala, da je surova solata neke vrste tatarski biftek ...

 

Solata iz surovega mesa s tartufom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g pljučne pečenke, 1 majhen bel tartuf, 2 stroka česna, 1/2 žlice limonovega soka, 8 žlic hladno stisnjenega oljčnega olja, sol, poper.

 

V stekleni skledi zmešamo limonov sok, olje, sok strtega česna, sol in poper. In z metlico stepamo, da zmes postane gladka. Meso zelo na drobno sesekljamo, ne zmiksamo, in ga prelijemo z omako. Pokrijemo in pustimo počivati 30-40 minut. Tartuf narežemo na tenke lističe. Meso oblikujemo v velikem obodu za krofe in ga potresemo z lističi tartufa. Postrežemo z opečenim kruhom.

 

Jezik po vrtnarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 2 svinjska ali 1 telečji jezik, 2 čebuli, 4 korenčke, 1 steblo zelene, sesekljan peteršilj, 1-2 vejici, 10 kaper, 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 pekočega feferončka (lahko posušenega), 1 žlico moke, 1 zajemalko juhe, v kateri se je kuhal jezik, kis, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol po okusu.

 

Jezik operemo in ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in olupimo ter narežemo na rezine. Na olju prepražimo sesekljani čebuli, nato sesekljano vso zelenjavo in kapre, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan feferonček. V zajemalko juhe umešamo moko in jo dodamo praženi zelenjavi. Kuhljamo še 20 minut, da postane omaka gladka. Jezik dodobra ohladimo in ga, preden postrežemo, prelijemo z omako. Postrežemo z belim kruhom in kozarcem barbere.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / torek, 13. november 2012 / 07:00

Reprezentanca v razcvetu, žalost na Jesenicah

Slovenska hokejska reprezentanca je na mednarodnem turnirju navdušila s tremi zmagami, na Jesenicah pa še vedno iščejo rešitev, kako bi rešili sezono, saj so ostali brez drsališča.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Skupaj so kuhali žgance

Na Bohinjski Beli so v nedeljo že enajsto leto zapored pripravili Marjetin sejem.

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Letalnico bo treba posodobiti

Planica - Kot so sporočili odgovorni pri Smučarski zvezi Slovenije, je v preteklih dneh na uradni pregled letalnice v Planici prišel predstavnik FIS Wolfgang Happle. Plani...

Šport / torek, 22. julij 2008 / 07:00

V ekipi prvakov še dva novinca

Konec meseca ekipa odbojkarjev AVH Volley začenja priprave na novo sezono, minuli teden pa sta pogodbi s Blejci podpisala še Kanadčan Nicholas Cundy in Šempetrčan Saša Gadnik.

Kronika / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Zaspal ob cigareti

V vasi Podjelje v Bohinju so našli truplo 47-letnega domačina, ki se je najbrž zastrupil z ogljikovim monoksidom.

Jesenice / torek, 22. julij 2008 / 07:00

Študente bodo pričakali novi prostori

Jesenice - Urejanje novih prostorov Visoke šole za zdravstveno nego Jesenice na jeseniškem Spodnjem Plavžu se bliža koncu. Stavba je pred kratkim dobila fasado v svetlo zelenih t...