Kraljevska superga

Ko odhajava iz Montpelliera, naju spremlja toplo jesensko sonce; ko se po 455 km bližava Cuneu, je precej hladneje, nuja po kavi pa že akutna. Do mraka si bova lahko ogledala tudi mesto, ki slovi po kostanju in zimskem turizmu (450 km prog) in piemontskih specialitetah. Slišati je sireno. Kolona pred nama se je zbila ... in se razpotegnila, ko se je že mračilo. Kakšen ogled mesta, dobro, da sva dobila streho nad glavo in to v Royal Supergi, Kraljevski supergi, na robu glavnega trga. Sicer pa hotel razen z imenom v ničemer ne spominja na kaj športnega; majhen je in nobel, poln starin, restavracije pa nima. Midva pa lačna. Torej nočni ogled mesta. Toliko, da res ni bil samo ogled v bridkem vetru. Ni sezone, vse zaprto. Nazadnje le najdeva gostilno. Ne vem več, kaj sva jedla, dobro pa se spominjam, da me je ogrela grappa ... Iz zajtrkovalnice je dišalo po kavi. Zjutraj je bilo mesto brez vetra prijazno. Zelo prostran trg Duccio Galimberti. Bil je junak odpora, ki so ga 1944 ustrelili Nemci. Široko obokani velbi, pod njimi pa marsikaj ... A zeleno luč imam samo za delikateso. Izberem nekaj sirov, ko zbudi firbec lična okrogla škatlica, na kateri piše Insalata di carne cruda con tartufo (Solata iz surovega mesa s tartufom). Tukajšnja specialiteta, dobim pojasnilo. No ja, bo pa malica gosposka. V kotu stoji stojalo s papirnatimi prtički. Niso ravno delikatesa, lepi pa so. ... Ko bi jaz še škatlico jezika po vrtnarsko (Lingua al giardino), zaslišim tih sik, da moj kar zadošča. ... Malo pred Parmo predlagam, da spijeva kavo v središču mesta. Seveda, če bo mogoče parkirati kje blizu. In je bilo ... Ko sva pozneje malicala, sem presenečeno spoznala, da je surova solata neke vrste tatarski biftek ...

 

Solata iz surovega mesa s tartufom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g pljučne pečenke, 1 majhen bel tartuf, 2 stroka česna, 1/2 žlice limonovega soka, 8 žlic hladno stisnjenega oljčnega olja, sol, poper.

 

V stekleni skledi zmešamo limonov sok, olje, sok strtega česna, sol in poper. In z metlico stepamo, da zmes postane gladka. Meso zelo na drobno sesekljamo, ne zmiksamo, in ga prelijemo z omako. Pokrijemo in pustimo počivati 30-40 minut. Tartuf narežemo na tenke lističe. Meso oblikujemo v velikem obodu za krofe in ga potresemo z lističi tartufa. Postrežemo z opečenim kruhom.

 

Jezik po vrtnarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 2 svinjska ali 1 telečji jezik, 2 čebuli, 4 korenčke, 1 steblo zelene, sesekljan peteršilj, 1-2 vejici, 10 kaper, 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 pekočega feferončka (lahko posušenega), 1 žlico moke, 1 zajemalko juhe, v kateri se je kuhal jezik, kis, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol po okusu.

 

Jezik operemo in ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in olupimo ter narežemo na rezine. Na olju prepražimo sesekljani čebuli, nato sesekljano vso zelenjavo in kapre, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan feferonček. V zajemalko juhe umešamo moko in jo dodamo praženi zelenjavi. Kuhljamo še 20 minut, da postane omaka gladka. Jezik dodobra ohladimo in ga, preden postrežemo, prelijemo z omako. Postrežemo z belim kruhom in kozarcem barbere.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 7. december 2020 / 12:38

V nedeljo potrdili 480 okužb z novim koronavirusom, umrlo 52 bolnikov s covidom-19

Ljubljana – V nedeljo so v Sloveniji opravili 1751 testov in potrdili 480 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. Delež pozitivnih testov je tako znašal 27,4 odstotka. Hospitaliziranih je b...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Anketa: Prišlo je leto s trinajstico

Konec sveta smo preživeli, trinajstica v letnici in petek trinajsti - letos imamo na koledarju dva: septembra in decembra - ljudi kaj preveč ne ganejo, še najbolj (po)nesrečen dan se je anketirancem z...

Prosti čas / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Veselo po domače

Folklorna skupina Bled je že štirinajstič tradicionalno organizirala decembrsko prireditev polno glasbe, pesmi, humorja in predvsem plesa Veselo po domače. Tokrat so nam folklorniki predstavili tudi n...

Kultura / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

V Liparjev spomin

Ob 100. obletnici rojstva slovenskega skladatelja, dirigenta, učitelja, ravnatelja in organizatorja Petra Liparja Glasbena šola Kranj s sodelavci v njegov spomin v prihodnjih dneh pripravlja niz dogod...

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Vaš razgled

 

GG Plus / ponedeljek, 7. januar 2013 / 07:00

Cankar v celovškem gledališču

Krščanska kulturna zveza iz Celovca je v soboto, 8. decembra, v dvorani osrednjega celovškega gledališča uprizorila dramo Ivana Cankarja Za narodov blagor. Z uprizoritvijo Cankarjevega dela je Kr...