Kraljevska superga

Ko odhajava iz Montpelliera, naju spremlja toplo jesensko sonce; ko se po 455 km bližava Cuneu, je precej hladneje, nuja po kavi pa že akutna. Do mraka si bova lahko ogledala tudi mesto, ki slovi po kostanju in zimskem turizmu (450 km prog) in piemontskih specialitetah. Slišati je sireno. Kolona pred nama se je zbila ... in se razpotegnila, ko se je že mračilo. Kakšen ogled mesta, dobro, da sva dobila streho nad glavo in to v Royal Supergi, Kraljevski supergi, na robu glavnega trga. Sicer pa hotel razen z imenom v ničemer ne spominja na kaj športnega; majhen je in nobel, poln starin, restavracije pa nima. Midva pa lačna. Torej nočni ogled mesta. Toliko, da res ni bil samo ogled v bridkem vetru. Ni sezone, vse zaprto. Nazadnje le najdeva gostilno. Ne vem več, kaj sva jedla, dobro pa se spominjam, da me je ogrela grappa ... Iz zajtrkovalnice je dišalo po kavi. Zjutraj je bilo mesto brez vetra prijazno. Zelo prostran trg Duccio Galimberti. Bil je junak odpora, ki so ga 1944 ustrelili Nemci. Široko obokani velbi, pod njimi pa marsikaj ... A zeleno luč imam samo za delikateso. Izberem nekaj sirov, ko zbudi firbec lična okrogla škatlica, na kateri piše Insalata di carne cruda con tartufo (Solata iz surovega mesa s tartufom). Tukajšnja specialiteta, dobim pojasnilo. No ja, bo pa malica gosposka. V kotu stoji stojalo s papirnatimi prtički. Niso ravno delikatesa, lepi pa so. ... Ko bi jaz še škatlico jezika po vrtnarsko (Lingua al giardino), zaslišim tih sik, da moj kar zadošča. ... Malo pred Parmo predlagam, da spijeva kavo v središču mesta. Seveda, če bo mogoče parkirati kje blizu. In je bilo ... Ko sva pozneje malicala, sem presenečeno spoznala, da je surova solata neke vrste tatarski biftek ...

 

Solata iz surovega mesa s tartufom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g pljučne pečenke, 1 majhen bel tartuf, 2 stroka česna, 1/2 žlice limonovega soka, 8 žlic hladno stisnjenega oljčnega olja, sol, poper.

 

V stekleni skledi zmešamo limonov sok, olje, sok strtega česna, sol in poper. In z metlico stepamo, da zmes postane gladka. Meso zelo na drobno sesekljamo, ne zmiksamo, in ga prelijemo z omako. Pokrijemo in pustimo počivati 30-40 minut. Tartuf narežemo na tenke lističe. Meso oblikujemo v velikem obodu za krofe in ga potresemo z lističi tartufa. Postrežemo z opečenim kruhom.

 

Jezik po vrtnarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 2 svinjska ali 1 telečji jezik, 2 čebuli, 4 korenčke, 1 steblo zelene, sesekljan peteršilj, 1-2 vejici, 10 kaper, 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 pekočega feferončka (lahko posušenega), 1 žlico moke, 1 zajemalko juhe, v kateri se je kuhal jezik, kis, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol po okusu.

 

Jezik operemo in ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in olupimo ter narežemo na rezine. Na olju prepražimo sesekljani čebuli, nato sesekljano vso zelenjavo in kapre, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan feferonček. V zajemalko juhe umešamo moko in jo dodamo praženi zelenjavi. Kuhljamo še 20 minut, da postane omaka gladka. Jezik dodobra ohladimo in ga, preden postrežemo, prelijemo z omako. Postrežemo z belim kruhom in kozarcem barbere.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 17. julij 2021 / 09:38

Zala Urh je državna šahovska prvakinja

Kranj – Kranjčanka Zala Urh, članica kluba Tajfun – ŠK Ljub­ljana, je na državnem prvenstvu v šahu, ki je potekalo na Otočcu, osvojila naslov državne članske prvakinje. Hkrati je bila najboljša med...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 1. marec 2010 / 07:00

Turnir mladih vaterpolistov Olimpijski upi

Napredek v igri reprezentance letnik 1991

Kultura / ponedeljek, 1. marec 2010 / 07:00

Godalni kvartet s Poljskega

V torek, 2. marca, bo v KD Franca Bernika v Domžalah ob 20. uri (abonma Modri in izven) nastopil Godalni kvartet Apollon Musagete, ki ga sestavljajo Pawel Zalejski (violina), Bartosz Zachlod (violina)...

Slovenija / ponedeljek, 1. marec 2010 / 07:00

Vlada o zdravstveni zakonodaji

Ljubljana - Tudi zdravstvena zakonodaja se bo spremenila. Minuli teden je minister za zdravje Borut Miklavčič predloge zdravstvene reforme usklajeval s sindikati, v č...

Slovenija / ponedeljek, 1. marec 2010 / 07:00

Spomnili so se Janeza Drnovška

Ljubljana - Minili sta dve leti, odkar je umrl nekdanji predsednik države Janez Drnovšek. Ob obletnici so se ga med drugimi spomnili tudi člani Gibanja za pravičnost in ra...

Kamnik / ponedeljek, 1. marec 2010 / 07:00

Brane Golubovič potrdil kandidaturo za župana

Kamnik - Na jesenskih lokalnih volitvah se bo za mesto kamniškega župana potegoval tudi eden od sedanjih dveh podžupanov Brane Golubovič. »Kamnik potrebuje stabi...