Kraljevska superga

Ko odhajava iz Montpelliera, naju spremlja toplo jesensko sonce; ko se po 455 km bližava Cuneu, je precej hladneje, nuja po kavi pa že akutna. Do mraka si bova lahko ogledala tudi mesto, ki slovi po kostanju in zimskem turizmu (450 km prog) in piemontskih specialitetah. Slišati je sireno. Kolona pred nama se je zbila ... in se razpotegnila, ko se je že mračilo. Kakšen ogled mesta, dobro, da sva dobila streho nad glavo in to v Royal Supergi, Kraljevski supergi, na robu glavnega trga. Sicer pa hotel razen z imenom v ničemer ne spominja na kaj športnega; majhen je in nobel, poln starin, restavracije pa nima. Midva pa lačna. Torej nočni ogled mesta. Toliko, da res ni bil samo ogled v bridkem vetru. Ni sezone, vse zaprto. Nazadnje le najdeva gostilno. Ne vem več, kaj sva jedla, dobro pa se spominjam, da me je ogrela grappa ... Iz zajtrkovalnice je dišalo po kavi. Zjutraj je bilo mesto brez vetra prijazno. Zelo prostran trg Duccio Galimberti. Bil je junak odpora, ki so ga 1944 ustrelili Nemci. Široko obokani velbi, pod njimi pa marsikaj ... A zeleno luč imam samo za delikateso. Izberem nekaj sirov, ko zbudi firbec lična okrogla škatlica, na kateri piše Insalata di carne cruda con tartufo (Solata iz surovega mesa s tartufom). Tukajšnja specialiteta, dobim pojasnilo. No ja, bo pa malica gosposka. V kotu stoji stojalo s papirnatimi prtički. Niso ravno delikatesa, lepi pa so. ... Ko bi jaz še škatlico jezika po vrtnarsko (Lingua al giardino), zaslišim tih sik, da moj kar zadošča. ... Malo pred Parmo predlagam, da spijeva kavo v središču mesta. Seveda, če bo mogoče parkirati kje blizu. In je bilo ... Ko sva pozneje malicala, sem presenečeno spoznala, da je surova solata neke vrste tatarski biftek ...

 

Solata iz surovega mesa s tartufom

 

Za 4 osebe potrebujemo: 400 g pljučne pečenke, 1 majhen bel tartuf, 2 stroka česna, 1/2 žlice limonovega soka, 8 žlic hladno stisnjenega oljčnega olja, sol, poper.

 

V stekleni skledi zmešamo limonov sok, olje, sok strtega česna, sol in poper. In z metlico stepamo, da zmes postane gladka. Meso zelo na drobno sesekljamo, ne zmiksamo, in ga prelijemo z omako. Pokrijemo in pustimo počivati 30-40 minut. Tartuf narežemo na tenke lističe. Meso oblikujemo v velikem obodu za krofe in ga potresemo z lističi tartufa. Postrežemo z opečenim kruhom.

 

Jezik po vrtnarsko

 

Za 4 osebe potrebujemo: 2 svinjska ali 1 telečji jezik, 2 čebuli, 4 korenčke, 1 steblo zelene, sesekljan peteršilj, 1-2 vejici, 10 kaper, 1 žlico paradižnikove mezge, 1/2 pekočega feferončka (lahko posušenega), 1 žlico moke, 1 zajemalko juhe, v kateri se je kuhal jezik, kis, 4 žlice deviškega oljčnega olja, sol po okusu.

 

Jezik operemo in ga skuhamo do mehkega. Nato ga odcedimo in olupimo ter narežemo na rezine. Na olju prepražimo sesekljani čebuli, nato sesekljano vso zelenjavo in kapre, dodamo paradižnikovo mezgo in sesekljan feferonček. V zajemalko juhe umešamo moko in jo dodamo praženi zelenjavi. Kuhljamo še 20 minut, da postane omaka gladka. Jezik dodobra ohladimo in ga, preden postrežemo, prelijemo z omako. Postrežemo z belim kruhom in kozarcem barbere.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 30. junij 2013 / 08:19

Konec prikrojevanja prometa?

Prvega julija bodo za davčne zavezance začele veljati nekatere spremembe pri gotovinskem poslovanju, s katerimi želi davčna uprava zmanjšati obseg sive ekonomije.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 7. januar 2014 / 12:38

Nove kamere v predoru

V predoru Karavanke po novem deluje sodobnejši sistem video nadzora in avtomatske detekcije prometa, ki samodejno zaznava vožnjo po napačni smeri, ovire na vozišču, dim ...

Šport / torek, 7. januar 2014 / 12:37

Kopitar izbral reprezentanco za Soči

Natanko mesec dni pred olimpijskimi igrami v Sočiju je selektor Matjaž Kopitar predstavil hokejsko reprezentanco, ki bo branila barve Slovenije.

Slovenija / torek, 7. januar 2014 / 12:28

Posvet slovenske diplomacije

Brdo – Na Brdu se je včeraj začel redni letni posvet slovenske diplomacije, ki se ga vsako leto udeležijo vodje diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini ter vodstvo zunanjega ministrstva. Ud...

Slovenija / torek, 7. januar 2014 / 12:27

V pokoj starejši in z več delovne dobe

Novo leto prinese tudi spremembe pri pogojih za upokojitev. Po pokojninski reformi, ki je začela veljati pred letom dni, velja prehodno obdobje, ko se postopoma zvišuje zahtevana upokojitvena starost...

Gorenjska / torek, 7. januar 2014 / 12:26

Danes je božič pravoslavnih vernikov

Pravoslavne Cerkve, ki spoštujejo julijanski koledar, danes praznujejo božič, najbolj radosten dan v letu.