Nastop Buldogov v Ostrigi je pri publiki zbujal strahospoštovanje. (Foto: Matic Zorman)

Buldogi zarenčali v Ostrigi

V klubu Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki je potekal Alter-Fest: večer odličnih punk-rock koncertov, čigar vrhunec je bil nastop legendarne moščanske punk skupine Buldogi, ki so po udarnosti glasbe, sporočilnosti besedil in širjenju duha uporništva še vedno tako aktualni kot pred tridesetimi leti.

Sedmemu Alter-Festu v Rdeči Ostrigi recesija očitno ni prizanesla, saj je bilo tokrat občinstva manj kot ponavadi. Res je tudi, da se je zmanjšalo število nastopajočih skupin, vendar pa so vsi trije bendi, ki so se odzvali vabilu organizatorja, poskrbeli za več kot solidno erupcijo energije v obliki punk-rock glasbe s primesmi elektronike. Kvaliteta je v tokratni ediciji prehitela kvantiteto, zato velja apel po udeležbi tovrstnih energičnih koncertov – v vaše dobro! Že naslednja priložnost bo v soboto, 12. novembra, ko bodo v Ostrigi gostovali vedno udarni Demolition Group.

Vse zbrane sta za začetek pošteno ogrela kamniška indietrončkarja Spock Studios, ki spretno mešata plesno elektroniko z rockovsko surovostjo. Večer je nadaljeval bend Disdrugiz Železnikov. Gre za lucidni trio, prepoznan po svojem jeznem ter kot britev ostrem rokenrolu.

Vrhunec pa smo dočakali, ko so oder Ostrige zasedli člani punk zasedbe Buldogi. Legende se vračajo na glasbeno sceno po tridesetih letih. V začetku osemdesetih let so skupaj s skupinami, kot so npr. Pankrti, Šund, Lublanski psi, Berlinski zid idr. tvorili jedro prvega vala slovenskega punka. Vse te skupine so tedaj s svojo glasbo uspele angažirati ljudstvo v pogon proti političnemu enoumju ter socialnemu patosu, v katerega je bila potopljena celotna družba, hkrati pa so kanalizirale vsa družbenokritična sporočila in s tem poskrbele za alternativo obstoječemu sistemu. Očitno se zadeve vračajo v iste, na nekaterih področjih morda še hujše vzorce, saj so Buldogi sklenili, da je čas za vrnitev. Tako so leta 2009 izdali CD s komadi, ki so jih izvajali v zlatih časih punka (Rektrospektiva 1979-1982 ), nato pa pred nas postavili še plošček svežih, udarnih songov z naslovom Ni lepo, ki so ga predstavili tudi na tokratnem koncertu. Tega je še dodatno začinil nastop gostje Katarine Male, ki je senzualno zapela priredbo pesmi Idolov Malena.

Reaktivacija je torej uspela, odziv publike v Ostrigi, kot tudi na promocijskem koncertu na Metelkovi ter Novem rocku 3.0, pa odličen. Kmalu lahko pričakujemo tudi koncertni videospot, ki ga pripravlja 'multifunkcijski kreativec' Boštjan Majcen. Tudi glasbeni poznavalci in kritiki pozdravljajo vrnitev Buldogov. Igor Vidmar denimo ceni njihovo trdnost znotraj glasbenega žanra ter družbeno občutljivost, ki veje iz njihovih skladb. Te so usmerjene proti kapitalističnemu izkoriščanju našega planeta ter življenja na njem. Kot je dejal pevec Buldogov Damo Zorc: »Smo s tistimi, ki vztrajajo pred Borzo proti nepravični porazdelitvi dobrin.« Družbeni sistem se je v začetku devetdesetih morda res spremenil, toda Buldogi so dokaz, kako fascinantno ter obenem deprimirajoče je dejstvo, da so se stvari v vseh teh letih spremenile na isto. Nasvet Buldogov: dvign' glavo, pa boš vidu več.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / nedelja, 16. april 2017 / 08:48

Velika noč, hvalnica življenju

Vera in dobrota, služenje bližnjemu in vračanje upanja trpečim in osamljenim morajo biti samoumevni del našega življenja, je sporočilo letošnjih velikonočnih praznikov.

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:54

Kepic spet zanikal krivdo

Upokojeni Milan Kepic tudi v drugem kazenskem postopku zavrača očitke tožilstva, da je pri gradnji hotelskega in medicinskega centra Drnča v Dvorski vasi ogoljufal dobavitelje in izvajalce del.

Bled / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:27

Na Bledu bi gradili oskrbovana stanovanja

Na območju nekdanjih Vezenin na Bledu naj bi med drugim zgradili tudi naselje luksuznih stanovanj, prilagojenih starejšim osebam.

Razvedrilo / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:25

Reboljade

Letos se je v Šmartnem v Tuhinju odvila že triindvajseta Reboljada, srečanje rodbine Rebolj iz Kranja. Njihova 96-letna Lidija Rebolj, ki bi jo lahko poimenovali kar mama Reboljad, se srečanj in sploh...

GG Plus / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:20

Pri 86 letih živi kot mladenič

Starosta slovenskega alpinizma, skoraj 86-letni Rado Kočevar z Jesenic je obujal spomine na alpinistične dosežke v prvih povojnih letih. Čeprav je že krepko zakorakal v deveto desetletje življenja, pa...

GG Plus / ponedeljek, 2. junij 2014 / 11:20

Z ruske fronte se je vrnil brez noge

Stoletnica začetka prve svetovne vojne, ki jo obeležujemo letos, obuja številne zgodbe tedanjih vojakov. Eno takšnih o svojem očetu Valentinu Balantiču iz Kamnika nam je zaupala tudi bralka Štefka Mih...