Buče takšne in drugačne
Popovo - Dvainosemdeset kilogramov tehta najtežja buča, ki s številnimi drugimi krasi Joštovo domačijo na Popovem pri Brezjah pri Tržiču. »Semena smo dobili iz Amerike, buče pa smo pridelali na domači zemlji. Vseh sort so in skoraj vse so užitne,« je povedala Stanka Cotelj oziroma Joštova Stanka, kot jo poznajo domačini. »Najraje spečem zavitek iz buč in jabolk. Najboljša sorta za zavitek je hokaido ali kakšna druga oranžna sorta buč in še videti je lepo na krožniku. »Kraljico buč« pa vložim in vam povem, da so še boljšega okusa kot vložene kumarice,« je povedala Stanka Cotelj in še pojasnila, kako ločite slabo bučo od dobre: »Če okus zapeče, buča zagotovo ni dobra.« Cotljeva (na sliki) je tudi sama izrezljala buče, že omenjeno najtežjo bučo pa je sin pripeljal z viličarjem. Sicer se na domačiji Cotljevih že skoraj petnajst let ukvarjajo z mlekarstvom in sirarstvom, njihova blagovna znamka mehkih in poltrdih sirov je znana pod imenom Cotko.