Pravljice v svetilkah

Nedeljsko popoldne, ki mu daje ritem tv-prenos formule 1, ko sedim za računalnikom in se kratkočasim s pajkovo pasjanso. V ušesa mi prileti napovedovalčev krik: junak iz Heppenheima. Heppenheim? Je to tisti Heppenheim, kjer sem si na poti v Hanau, rojstno mesto pravljičarjev bratov Grimm, ogledala 'Poulične senzacije', festival pouličnih gledališč? Preverim. Seveda je to tisti Heppenheim in na domači strani mesta že neki navdušenec drži dve tabli. Na eni je Heppenheim prečrtan, na drugi pa je napisano Vettelheim. Dobra domislica, čeravno mesta s 26 tisoč prebivalci z imenitno sodobno infrastrukturo in z vinogradniško tradicijo ter čudovitim ohranjenim srednjeveškim delom gotovo ne bodo preimenovali, čeprav imajo zdaj modernega junaka. Za junake, pravljične seveda, mesto res ni v zadregi. Zanje ima posebno pot, Laternenweg (Pot svetilk) imenovano. V notranjosti 150 staroveško narejenih svetilk tičijo črne izrezane silhuete velikank, škratov, princes, neuslišanih ali čez vse pogumnih junakov, začaranih vitezov pa tudi živali. Svetilke so postavili v zavitih uličicah l. 2004, izrezane črne silhuete pa so delo slikarja Alberta Völkla. Seveda je pot postala turistična atrakcija. Bilo je pozno zvečer, ko nas je srednjeveško oblečeni nočni čuvaj popeljal v 'Bilo je nekoč' hessenske dežele in bratov Grimm. Po poldrugo uro dolgem obhodu se nam je povsem nepravljično oglasil želodec in podplati so delali le še s pol zmogljivosti. Ob pozni uri je bil jedilnik že skromen, pice in župce. Odločila sem se za odenwaldsko juho, poimenovano po zanimivem in razgibanem gozdnatem sredogorju med Majno in Zgornjerensko nižino.

Odenwaldska juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 50 g pora, 350 g krompirja, 20 g masla, 1 l kokošje ali močne zelenjavne juhe, 150 ml smetane, sol, poper, muškat, pest zelišč, sok 1/2 limone, 1/2 žličke nastrgane lupine neškropljene limone, 2 vejici majarona, 60 g drobtin, 2 jajci, 8 kolobarčkov trše krvavice (okoli 150-200 g), 4 žlice olja.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, por, bele in zelene dele, zrežemo na trakce, krompir pa na kocke. Vse skupaj prepražimo na ogretem maslu. Dodamo juho, smetano, sol, poper in muškat in kuhamo na zmernem ognju okoli 20 minut.

Osmukamo lističe šetraja, timijana, melise, mete, pehtrana, jih stresemo v juho, ki jo razdelimo na dve polovici in eno zmeljemo v mešalniku. Juho nato prelijemo nazaj v lonec, po potrebi dodatno začinimo in dodamo limonov sok in nastrgano lupinico.

Sesekljamo majaron in ga zmešano z drobtinami. Narežemo 8 rezin krvavice. V tri nizke posodice damo jajca, moko in drobtine z majaronom. Rezine krvavice najprej pomočimo v jajce, nato v moko in drobtine in ocvrtke malo potlačimo, še enkrat premažemo z jajcem in znova povaljamo v drobtinah ter zlato rumeno ocvremo. Ocvrtke damo na papirnat prtič, da odteče maščoba, juho pa še enkrat prevremo. Nato jo razdelimo na krožnike in previdno položimo nanjo ocvrtke ter postrežemo.

Če kdo ne mara krvavic, lahko postreže juho tudi z 1 poširanim jajcem na osebo. Ponekod dodajo nekaj več krompirja in obogatijo juho z rizlingom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / ponedeljek, 24. junij 2013 / 10:35

Če bi imela počitnice ...

Če bi imela počitnice in bi bila otrok, bi najprej zavpila en velik »hura«. Mogoče bi to naredila že v šoli, skupaj z učiteljico, ki bi dovolila ta krasen vzklik ob koncu pouka. Torbo bi s...

Objavljeno na isti dan


Medvode / petek, 23. junij 2017 / 06:00

Po poteh vitezov

Žlebe – V organizaciji TD Žlebe - Marjeta bo tudi letos 25. junija potekal tradicionalni Pohod po poteh roparskih vitezov. Začel se bo ob 8. uri pred OŠ Preska.

Slovenija / petek, 23. junij 2017 / 20:15

Drugi o Sloveniji

Pred praznikom, ki zaznamuje rojstvo slovenske države, je prav, da pogledamo, kako nas vidijo drugi, kako Slovenijo doživljajo po svetu. To pot prisluhnemo izjavam simpatičnih tujcev, ki živijo pri na...

Kronika / petek, 23. junij 2017 / 20:08

Gasilce v helikopter

Mojstrana – V sredo popoldne sta na težko dostopnem terenu pod Malim Vrhom v Mojstrani zagorela štor in podrast. Prostovoljne gasilce iz Mojstrane in Dovjega so z vojaškim helikopterjem prepeljali...

Kronika / petek, 23. junij 2017 / 20:07

Preglasni irski turisti

Bled – V sredo pozno zvečer so policisti na Bledu obravnavali skupino irskih turistov, ki je razgrajala na javnem kraju. Glasne Irce so zlahka izsledili, enega pa so zaradi vandalizma in kršitev pr...

Zanimivosti / petek, 23. junij 2017 / 20:04

Za praznik dobrote iz besniške doline

Kranj – Milena in Miha Sušnik iz Turističnega društva Besnica sta sodelavce Gorenjskega glasa včeraj dopoldne prijetno presenetila s pogostitvijo z domačimi dobrotami iz besniške doline. Kruh je bi...