Pravljice v svetilkah

Nedeljsko popoldne, ki mu daje ritem tv-prenos formule 1, ko sedim za računalnikom in se kratkočasim s pajkovo pasjanso. V ušesa mi prileti napovedovalčev krik: junak iz Heppenheima. Heppenheim? Je to tisti Heppenheim, kjer sem si na poti v Hanau, rojstno mesto pravljičarjev bratov Grimm, ogledala 'Poulične senzacije', festival pouličnih gledališč? Preverim. Seveda je to tisti Heppenheim in na domači strani mesta že neki navdušenec drži dve tabli. Na eni je Heppenheim prečrtan, na drugi pa je napisano Vettelheim. Dobra domislica, čeravno mesta s 26 tisoč prebivalci z imenitno sodobno infrastrukturo in z vinogradniško tradicijo ter čudovitim ohranjenim srednjeveškim delom gotovo ne bodo preimenovali, čeprav imajo zdaj modernega junaka. Za junake, pravljične seveda, mesto res ni v zadregi. Zanje ima posebno pot, Laternenweg (Pot svetilk) imenovano. V notranjosti 150 staroveško narejenih svetilk tičijo črne izrezane silhuete velikank, škratov, princes, neuslišanih ali čez vse pogumnih junakov, začaranih vitezov pa tudi živali. Svetilke so postavili v zavitih uličicah l. 2004, izrezane črne silhuete pa so delo slikarja Alberta Völkla. Seveda je pot postala turistična atrakcija. Bilo je pozno zvečer, ko nas je srednjeveško oblečeni nočni čuvaj popeljal v 'Bilo je nekoč' hessenske dežele in bratov Grimm. Po poldrugo uro dolgem obhodu se nam je povsem nepravljično oglasil želodec in podplati so delali le še s pol zmogljivosti. Ob pozni uri je bil jedilnik že skromen, pice in župce. Odločila sem se za odenwaldsko juho, poimenovano po zanimivem in razgibanem gozdnatem sredogorju med Majno in Zgornjerensko nižino.

Odenwaldska juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 50 g pora, 350 g krompirja, 20 g masla, 1 l kokošje ali močne zelenjavne juhe, 150 ml smetane, sol, poper, muškat, pest zelišč, sok 1/2 limone, 1/2 žličke nastrgane lupine neškropljene limone, 2 vejici majarona, 60 g drobtin, 2 jajci, 8 kolobarčkov trše krvavice (okoli 150-200 g), 4 žlice olja.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, por, bele in zelene dele, zrežemo na trakce, krompir pa na kocke. Vse skupaj prepražimo na ogretem maslu. Dodamo juho, smetano, sol, poper in muškat in kuhamo na zmernem ognju okoli 20 minut.

Osmukamo lističe šetraja, timijana, melise, mete, pehtrana, jih stresemo v juho, ki jo razdelimo na dve polovici in eno zmeljemo v mešalniku. Juho nato prelijemo nazaj v lonec, po potrebi dodatno začinimo in dodamo limonov sok in nastrgano lupinico.

Sesekljamo majaron in ga zmešano z drobtinami. Narežemo 8 rezin krvavice. V tri nizke posodice damo jajca, moko in drobtine z majaronom. Rezine krvavice najprej pomočimo v jajce, nato v moko in drobtine in ocvrtke malo potlačimo, še enkrat premažemo z jajcem in znova povaljamo v drobtinah ter zlato rumeno ocvremo. Ocvrtke damo na papirnat prtič, da odteče maščoba, juho pa še enkrat prevremo. Nato jo razdelimo na krožnike in previdno položimo nanjo ocvrtke ter postrežemo.

Če kdo ne mara krvavic, lahko postreže juho tudi z 1 poširanim jajcem na osebo. Ponekod dodajo nekaj več krompirja in obogatijo juho z rizlingom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 21. november 2023 / 12:52

Liffe ostaja praznik ljubiteljev filma

Številni žanrsko zelo različni filmi z vsega sveta so na letošnji Liffe privabili več kot 37 tisoč obiskovalcev. Vodomec madžarskemu filmu Tri tisoč oštevilčenih opek.

Objavljeno na isti dan


Šport / nedelja, 21. april 2024 / 21:47

Pogačar do druge zmage v Liegeu in šeste na spomenikih

Liege – Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) je zmagovalec prestižne enodnevne klasike Liege - Bastogne - Liege. To je njegova druga zmaga na tej dirki po letu 2021 in sk...

Zanimivosti / nedelja, 21. april 2024 / 21:40

Opozorilo narave

Ko smo že uživali v toplih sončnih dneh in opazovali barvito cvetje, nas je ponovno zazeblo. Sončni pikniki na prostem so bili zamenjani z branjem knjige ob kaminu in odeje so spet postale obvezna...

GG Plus / nedelja, 21. april 2024 / 21:37

Evangelijske misli župnika Martina

Po knjigi Na spletni prižnici, ki je s 23.500 izvodi ena najbolje prodajanih knjig v Sloveniji, je župnik Martin Golob napisal novo z naslovom 365 dni z Božjo besedo. Povpraševanje po njej je veliko.

Slovenija / nedelja, 21. april 2024 / 21:36

Klopi že na pohodu

V naše kraje so se v zadnjih dneh sicer vrnile nekoliko nižje temperature, že pred tem pa so bili klopi že na pohodu. Letošnja razmeroma mila zima in vlažna pomlad ustvarjata idealne pogoje za pove...

Kranj / nedelja, 21. april 2024 / 21:33

Manjša preureditev križišča v Kranju

Kranj – Ta teden so začeli preurejati križišče Stritarjeve in Gregorčičeve ulice v Kranju. Kot so sporočili iz Mestne občine Kranj, bodo del Gregorčičeve ulice ob stiku s Stritarjevo razširili, tak...