Pravljice v svetilkah

Nedeljsko popoldne, ki mu daje ritem tv-prenos formule 1, ko sedim za računalnikom in se kratkočasim s pajkovo pasjanso. V ušesa mi prileti napovedovalčev krik: junak iz Heppenheima. Heppenheim? Je to tisti Heppenheim, kjer sem si na poti v Hanau, rojstno mesto pravljičarjev bratov Grimm, ogledala 'Poulične senzacije', festival pouličnih gledališč? Preverim. Seveda je to tisti Heppenheim in na domači strani mesta že neki navdušenec drži dve tabli. Na eni je Heppenheim prečrtan, na drugi pa je napisano Vettelheim. Dobra domislica, čeravno mesta s 26 tisoč prebivalci z imenitno sodobno infrastrukturo in z vinogradniško tradicijo ter čudovitim ohranjenim srednjeveškim delom gotovo ne bodo preimenovali, čeprav imajo zdaj modernega junaka. Za junake, pravljične seveda, mesto res ni v zadregi. Zanje ima posebno pot, Laternenweg (Pot svetilk) imenovano. V notranjosti 150 staroveško narejenih svetilk tičijo črne izrezane silhuete velikank, škratov, princes, neuslišanih ali čez vse pogumnih junakov, začaranih vitezov pa tudi živali. Svetilke so postavili v zavitih uličicah l. 2004, izrezane črne silhuete pa so delo slikarja Alberta Völkla. Seveda je pot postala turistična atrakcija. Bilo je pozno zvečer, ko nas je srednjeveško oblečeni nočni čuvaj popeljal v 'Bilo je nekoč' hessenske dežele in bratov Grimm. Po poldrugo uro dolgem obhodu se nam je povsem nepravljično oglasil želodec in podplati so delali le še s pol zmogljivosti. Ob pozni uri je bil jedilnik že skromen, pice in župce. Odločila sem se za odenwaldsko juho, poimenovano po zanimivem in razgibanem gozdnatem sredogorju med Majno in Zgornjerensko nižino.

Odenwaldska juha

Za 4 osebe potrebujemo: 1 čebulo, 50 g pora, 350 g krompirja, 20 g masla, 1 l kokošje ali močne zelenjavne juhe, 150 ml smetane, sol, poper, muškat, pest zelišč, sok 1/2 limone, 1/2 žličke nastrgane lupine neškropljene limone, 2 vejici majarona, 60 g drobtin, 2 jajci, 8 kolobarčkov trše krvavice (okoli 150-200 g), 4 žlice olja.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo, por, bele in zelene dele, zrežemo na trakce, krompir pa na kocke. Vse skupaj prepražimo na ogretem maslu. Dodamo juho, smetano, sol, poper in muškat in kuhamo na zmernem ognju okoli 20 minut.

Osmukamo lističe šetraja, timijana, melise, mete, pehtrana, jih stresemo v juho, ki jo razdelimo na dve polovici in eno zmeljemo v mešalniku. Juho nato prelijemo nazaj v lonec, po potrebi dodatno začinimo in dodamo limonov sok in nastrgano lupinico.

Sesekljamo majaron in ga zmešano z drobtinami. Narežemo 8 rezin krvavice. V tri nizke posodice damo jajca, moko in drobtine z majaronom. Rezine krvavice najprej pomočimo v jajce, nato v moko in drobtine in ocvrtke malo potlačimo, še enkrat premažemo z jajcem in znova povaljamo v drobtinah ter zlato rumeno ocvremo. Ocvrtke damo na papirnat prtič, da odteče maščoba, juho pa še enkrat prevremo. Nato jo razdelimo na krožnike in previdno položimo nanjo ocvrtke ter postrežemo.

Če kdo ne mara krvavic, lahko postreže juho tudi z 1 poširanim jajcem na osebo. Ponekod dodajo nekaj več krompirja in obogatijo juho z rizlingom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 2. december 2011 / 07:00

Volilni okraj 8

Prvo mesto po rezultatih ankete tudi v tem okraju pripada stranki SDS, drugo Listi Zorana Jankovića in tretje socialnim demokratom (SD). Kakšna so pričakovanja kandidatov? Marko Po...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 6. april 2011 / 07:00

Zaradi zvišanja trošarine podražitev cigaret

Kranj - Iz Tobačne Ljubljana so sporočili, da so se s 1. aprilom zaradi 3,9-odstotnega zvišanja trošarine podražile cigarete. Maloprodajna cena zavojčka cigaret znamk Boss in Wes...

Gospodarstvo / sreda, 6. april 2011 / 07:00

Senzorično ocenjevanje izdelkov

Škofja Loka - Razvojna agencija Sora bo v torek, 12. aprila, pripravila senzorično ocenjevanje pekovskih, mlečnih, mesnih in sadnih izdelkov. Pekovske, mlečne in mesne izdelke bo...

Škofja Loka / sreda, 6. april 2011 / 07:00

V Škofji Loki sprejeli proračun

Škofja Loka – Škofjeloški občinski svetniki so sprejeli proračun občine za letos, ki je varčevalno naravnan. V njem je planiranih za 25,5 milijona evrov prihodkov, odhodkov za 28,2 milijon...

Komenda / sreda, 6. april 2011 / 07:00

Občina dobila gradbeno dovoljenje za kolektor

Komenda - Občina Komenda bo lahko začela graditi dolgo pričakovani glavni kolektor oz. kanalizacijski kanal od Komende do Nasovč in meje z občino Cerklje, saj so pred nedavnim do...

Kronika / sreda, 6. april 2011 / 07:00

Nesreče

Zdrsnil med prečenjem snežišča Kofce - V petek se je med Kofcami in Kladivom smrtno ponesrečil 75-letni planinec iz Ljubljane. Zjutraj se je Ljubljanč...