Kako delajo pri sosedu
Med kopico dogodkov in prireditev v delu Koroške, na katerem živijo Slovenci, posebej omenjam dve: čezmejno poslovno srečanje v Bekštajnu/Finkenstein in prireditev Okusi Krasa in Brkinov v gostišču Ogris oziroma Miklavž v Bilčovsu/Ludmannsdorf.
Organizacijo čezmejnega poslovnega srečanja v Bekštajnu je usklajeval Simon Triessnig iz Loč/Latschach pri Baškem jezeru/Faaker See, organizatorji pa so bili Razvojna agencija Ragor z Jesenic, Slovenska gospodarska zveza iz Celovca in Enotna lista iz Bekštajna. Gostom iz Gorenjske, ki so se pod vodstvom Urške Železnik iz agencije Ragor udeležili srečanja, in domačinom so Miran Breznik, svetovalec avstrijske gospodarske agencije, Andreas Griessler iz koroške razvojne agencije in odvetnica Maria Škof predstavili Koroško kot poslovnosti in čezmejnemu sodelovanju prijazno okolje ter jih seznanili z zakoni, po katerih lahko delavci iz Slovenije in njihova podjetja opravljajo storitve v Avstriji. Obiskali so tri primere uspešnega gospodarjenja in čezmejnega sodelovanja: podjetje Villas v poslovni coni na Brnci/Furnitz, mizarstvo Josefa Puschana v Zagoričah/Goritschach pri Bekštajnu in turistično kmetijo Kargl/Karglhof v Ločah. Na zaključnem pogovoru sta sodelovala tudi direktor Razvojne agencije Ragor z Jesenic Stevo Ščavničar in župan Bekštajna Walter Harnisch. Pohvalil se je s hitrim razvojem trške občine z 8500 prebivalci, v kateri je registriranih 466 podjetij, ki plačujejo davke, predvsem zaradi bližine jezera in tudi smučišč pa ustvarijo letno 650 tisoč prenočitev. Predsednik Slovenske gospodarske zveze na Koroškem Benjamin Wakounig pa je predstavil čezmejne projekte, ki jih kot nosilni partner izvaja zveza.
Na tradicionalni prireditvi Okusi Krasa in Brkinov v gostišču Ogris oziroma Miklavž v Bilčovsu pa so priznani vinarji iz slovenskega in italijanskega dela Krasa predstavili svoja vina, gostinci pa izbrane jedi. To je bil prvovrstni družabni in kulinarični dogodek.