Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so romale na kraljevski dvor. Slaba stran je bila, da so imele rokavice rezek, rahlo smrdljiv vonj. In so začeli v z rožami obdanem Grassu rokavice parfumirati. Iz postranskega posla se je razvila nadvse cvetoča industrija. Plantaž rož je okoli mesta manj kot prej, ker je ceneje, če cvetove kupujejo v Bolgariji, Turčiji in Indiji. Okoli štiri tisoč meščanov, kar je okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva, dela v proizvodnji esenc, ki romajo v svet. Ogled največjih treh od tridesetih tovarn dišav – Fragonarda, Mollinarda in Gallimarda, je res zastonj, a se konča v dišeči trgovini. Denarnice se odpirajo same od sebe. Čeprav sem do Grassa vedno pripotovala v dvoje, sem pred Fragonardovo skušnjavo ostala sama. Moj Pametni je raje odšel k najslavnejšemu Fragonardu, v muzej rokokojskega in dvornega slikarja, včasih pa med 30 sijajnih modelov starih jadrnic in bojnih ladij v pomorski muzej. Dobiva se pri drugačnih vonjih v starem srednjeveškem središču, kjer so visoke hiše poslikane v okrastih barvah. Najbolj slavna jed v Grassu je lou fassum, komplicirana jed, ki jo pripravljaš 3 do 4 ure. Polnjena ohrovtova glava, kuhana v juhi, čaka na kakšno pusto jesensko nedeljo. V teh vročih dneh pa si raje postrezite z lahko zelenjavo in kozarcem hladnega roseja.

Tarte Provençale

Za 4 osebe potrebujemo: listnato testo, 3 žlice oljčnega olja, 2 rdeči papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 2 zeleni papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 150 ml smetane, 1 jajce, 2 cuketi, narezani na ploščke, sol in poper, nizek model s premerom 20-22 cm.

Testo na pomokani površini razvaljamo in ga damo v model s premerom, ki ga za 20 minut postavimo na hladno. Segrejemo 2 žlici olja in na njem pražimo papriko približno 8 minut. Smetano in jajce stepemo, solimo in popramo in zmesi dodamo malce ohlajeno papriko. V ponev damo preostalo olje in na njem popražimo narezane cukete, da rahlo porjavijo. Papriko enakomerno porazdelimo v model s testom, rob modela opekasto obložimo s kolobarčki cuket. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 35 do 40 minut.

Por »Nica«

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g tenkega pora, 2 trdo kuhani jajci, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv.

Preliv: 1/2 skodelice deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 2 čajni žlički gorčice, najboljša je dijonska, 1/2 žličke sladkorja, sol in sveže zmlet črni poper.

Por očistimo, operemo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in narežemo na kosce 8-10 cm. V slanem kropu kuhamo por 8-10 minut, nato odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi.

Medtem ko se por kuha, naredimo preliv. Zmešamo olje in kis, dodamo gorčico in sladkor, sol in poper. Jajci olupimo in na drobno zrežemo ali nastrgamo ter potresemo po poru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 2. december 2013 / 15:19

Kdaj hostel na Jesenicah

Za hostel je ključnega pomena lokacija, poleg tega pa je zelo pomembno, da ima zgradba, v kateri ga uredijo, karakter, vsebino, posebno zgodbo, na Jesenicah denimo zgodbo železarstva, so menili na okr...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

S čebeljimi pridelki do zdravja

Apiterapija je ena od uglednih alternativnih ali komplementarnih zdravilnih metod. Njeni temelji so bili postavljeni že pred tisočletji in nas učijo, kako koristen je med za bolne in zdrave vse o...

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Najbolj težko čakajo na obnovo cest

Krajane KS Podmežakla pogosto moti, da se veliko zadev premika počasi. Največja pričakovanja imajo na področju komunalne infrastrukture.

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Krajevni praznik z gasilskim jubilejem

V Planini pod Golico so letošnji krajevni praznik povezali z 80-letnim jubilejem domačega gasilskega društva.

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Fotografski Utrinki izpod Golice

V fotogaleriji v avli Gledališča Toneta Čufarja je svoje fotografije razstavljal Ivan Šenveter. Razstavo, že deseto samostojno, je poimenoval Utrinki izpod Golice. S fotografijami je preds...

Splošno / sobota, 8. september 2007 / 07:00

Razstava Francija Sluge

V razstavnem salonu Dolik je na ogled fotografska razstava Francija Sluge. Na ogled je mnogo fotografij večjega formata, med drugim odlični posnetki iz železarne in narave. Za avtorja je značilna...