Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so romale na kraljevski dvor. Slaba stran je bila, da so imele rokavice rezek, rahlo smrdljiv vonj. In so začeli v z rožami obdanem Grassu rokavice parfumirati. Iz postranskega posla se je razvila nadvse cvetoča industrija. Plantaž rož je okoli mesta manj kot prej, ker je ceneje, če cvetove kupujejo v Bolgariji, Turčiji in Indiji. Okoli štiri tisoč meščanov, kar je okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva, dela v proizvodnji esenc, ki romajo v svet. Ogled največjih treh od tridesetih tovarn dišav – Fragonarda, Mollinarda in Gallimarda, je res zastonj, a se konča v dišeči trgovini. Denarnice se odpirajo same od sebe. Čeprav sem do Grassa vedno pripotovala v dvoje, sem pred Fragonardovo skušnjavo ostala sama. Moj Pametni je raje odšel k najslavnejšemu Fragonardu, v muzej rokokojskega in dvornega slikarja, včasih pa med 30 sijajnih modelov starih jadrnic in bojnih ladij v pomorski muzej. Dobiva se pri drugačnih vonjih v starem srednjeveškem središču, kjer so visoke hiše poslikane v okrastih barvah. Najbolj slavna jed v Grassu je lou fassum, komplicirana jed, ki jo pripravljaš 3 do 4 ure. Polnjena ohrovtova glava, kuhana v juhi, čaka na kakšno pusto jesensko nedeljo. V teh vročih dneh pa si raje postrezite z lahko zelenjavo in kozarcem hladnega roseja.

Tarte Provençale

Za 4 osebe potrebujemo: listnato testo, 3 žlice oljčnega olja, 2 rdeči papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 2 zeleni papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 150 ml smetane, 1 jajce, 2 cuketi, narezani na ploščke, sol in poper, nizek model s premerom 20-22 cm.

Testo na pomokani površini razvaljamo in ga damo v model s premerom, ki ga za 20 minut postavimo na hladno. Segrejemo 2 žlici olja in na njem pražimo papriko približno 8 minut. Smetano in jajce stepemo, solimo in popramo in zmesi dodamo malce ohlajeno papriko. V ponev damo preostalo olje in na njem popražimo narezane cukete, da rahlo porjavijo. Papriko enakomerno porazdelimo v model s testom, rob modela opekasto obložimo s kolobarčki cuket. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 35 do 40 minut.

Por »Nica«

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g tenkega pora, 2 trdo kuhani jajci, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv.

Preliv: 1/2 skodelice deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 2 čajni žlički gorčice, najboljša je dijonska, 1/2 žličke sladkorja, sol in sveže zmlet črni poper.

Por očistimo, operemo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in narežemo na kosce 8-10 cm. V slanem kropu kuhamo por 8-10 minut, nato odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi.

Medtem ko se por kuha, naredimo preliv. Zmešamo olje in kis, dodamo gorčico in sladkor, sol in poper. Jajci olupimo in na drobno zrežemo ali nastrgamo ter potresemo po poru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 20. december 2010 / 07:00

Lepota podzemnega Pekla

Glasovi izletniki so se odpravili pod zemljo, kjer so se srečali s prečudovitim svetom kraške jame Pekel, popoldne pa so se razvajali v bazenih Term Dobrna.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 5. julij 2020 / 17:27

Ohraniti želijo soriško narečje

V Sorici in okolici se je po koncu 13. stoletja z naselitvijo podložnikov freisinških škofov iz Tirolske razvilo tudi edinstveno narečje oziroma govor, ki so ga govorili le na tem območju in ga peščic...

Zanimivosti / nedelja, 5. julij 2020 / 17:25

Na vsakem koraku

Resnost razmer glede povečevanja števila okužb z novim koronavirusom tako pri nas kot v sosednjih državah je privedla do ponovne obvezne uporabe zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih, na domala...

Kronika / nedelja, 5. julij 2020 / 17:24

Ceste junija terjale velik davek pri divjadi

Kranj – Gorenjski policisti so v juniju na številko 113 prejeli kar 28 prijav povoženj in trčenj v divjad na cesti, zato pozivajo voznike k večji previdnosti in zmanjšanju hitrosti na mestih, kjer...

Slovenija / nedelja, 5. julij 2020 / 14:49

Profili živil bi olajšali izbiro

V Evropski komisiji se zavzemajo za vzpostavitev profilov živil, ki bi potrošnikom omogočili, da bi v ponudbi različne hrane lažje izbrali bolj zdravo.

GG Plus / nedelja, 5. julij 2020 / 14:49

Izgubljena mesta

»Tropski gozd ima čudno moč. Neskončna zelena goščava zastira pogled, ovira gibanje in daje občutek nemoči; težave in nevarnosti prežijo na vsakem koraku. Toda nezamenljivi vonj po vlagi, bujno ras...