Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so romale na kraljevski dvor. Slaba stran je bila, da so imele rokavice rezek, rahlo smrdljiv vonj. In so začeli v z rožami obdanem Grassu rokavice parfumirati. Iz postranskega posla se je razvila nadvse cvetoča industrija. Plantaž rož je okoli mesta manj kot prej, ker je ceneje, če cvetove kupujejo v Bolgariji, Turčiji in Indiji. Okoli štiri tisoč meščanov, kar je okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva, dela v proizvodnji esenc, ki romajo v svet. Ogled največjih treh od tridesetih tovarn dišav – Fragonarda, Mollinarda in Gallimarda, je res zastonj, a se konča v dišeči trgovini. Denarnice se odpirajo same od sebe. Čeprav sem do Grassa vedno pripotovala v dvoje, sem pred Fragonardovo skušnjavo ostala sama. Moj Pametni je raje odšel k najslavnejšemu Fragonardu, v muzej rokokojskega in dvornega slikarja, včasih pa med 30 sijajnih modelov starih jadrnic in bojnih ladij v pomorski muzej. Dobiva se pri drugačnih vonjih v starem srednjeveškem središču, kjer so visoke hiše poslikane v okrastih barvah. Najbolj slavna jed v Grassu je lou fassum, komplicirana jed, ki jo pripravljaš 3 do 4 ure. Polnjena ohrovtova glava, kuhana v juhi, čaka na kakšno pusto jesensko nedeljo. V teh vročih dneh pa si raje postrezite z lahko zelenjavo in kozarcem hladnega roseja.

Tarte Provençale

Za 4 osebe potrebujemo: listnato testo, 3 žlice oljčnega olja, 2 rdeči papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 2 zeleni papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 150 ml smetane, 1 jajce, 2 cuketi, narezani na ploščke, sol in poper, nizek model s premerom 20-22 cm.

Testo na pomokani površini razvaljamo in ga damo v model s premerom, ki ga za 20 minut postavimo na hladno. Segrejemo 2 žlici olja in na njem pražimo papriko približno 8 minut. Smetano in jajce stepemo, solimo in popramo in zmesi dodamo malce ohlajeno papriko. V ponev damo preostalo olje in na njem popražimo narezane cukete, da rahlo porjavijo. Papriko enakomerno porazdelimo v model s testom, rob modela opekasto obložimo s kolobarčki cuket. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 35 do 40 minut.

Por »Nica«

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g tenkega pora, 2 trdo kuhani jajci, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv.

Preliv: 1/2 skodelice deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 2 čajni žlički gorčice, najboljša je dijonska, 1/2 žličke sladkorja, sol in sveže zmlet črni poper.

Por očistimo, operemo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in narežemo na kosce 8-10 cm. V slanem kropu kuhamo por 8-10 minut, nato odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi.

Medtem ko se por kuha, naredimo preliv. Zmešamo olje in kis, dodamo gorčico in sladkor, sol in poper. Jajci olupimo in na drobno zrežemo ali nastrgamo ter potresemo po poru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 18. december 2023 / 08:13

Zgorel v ognju groze

»V ognju groze plapolam.« Tako je svojo smrt preroško napovedal pesnik France Balantič (1921–1943). Umrl (zgorel) je pred 80 leti v domobranski postojanki v Grahovem, 24. novembra 1943 ...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / torek, 10. maj 2016 / 14:50

Kraljestvo ključavnic

Klek (1753 m) – Golica z okoliškimi vrhovi je v mesecu maju daleč naokoli znana po narcisah oz. ključavnicah. Ob mojem vzponu jih sicer še ni bilo, nekaj dni kasneje pa je zelene poljane ponovno pobel...

Razvedrilo / torek, 10. maj 2016 / 14:32

Zmagala je Domžalčanka

V soboto zvečer je Linhartova dvorana Cankarjevega doma gostila finalno prireditev Miss športa Slovenije 2016. Končna izbranka prihaja iz Domžal in se nam je predstavila kot zadnja, pod zaporedno štev...

Kronika / torek, 10. maj 2016 / 14:26

Odpadki so se spet vžgali

Naklo – Včeraj zjutraj so na dvorišču Centra za predelavo Naklo, ki so sodi pod okrilje podjetja Dinos, znova zagorele smeti. To je bil že četrti požar v zadnjih tednih. V prvih treh primerih je pr...

Razvedrilo / torek, 10. maj 2016 / 14:23

Srečanje kovinarjev

Leta 1953 so na poklicni šoli v Škofji Loki prvič organizirali samostojni razred kovinarjev. »To smo bili fantje, ki smo se šli učit za poklic kovinarske stroke,« razlaga Vinko Hafner z Godešiča. »Mal...

Nasveti / torek, 10. maj 2016 / 14:23

Pink

Pink pomeni rožnato. Lahko pomeni rdeče. Janja Vidmar je v svoji knjigi Pink tako poimenovala rdečico glavne junakinje, ki je ob nerodnih trenutkih zardela. Zafarbala, bi rekli po domače. In to je...