Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so romale na kraljevski dvor. Slaba stran je bila, da so imele rokavice rezek, rahlo smrdljiv vonj. In so začeli v z rožami obdanem Grassu rokavice parfumirati. Iz postranskega posla se je razvila nadvse cvetoča industrija. Plantaž rož je okoli mesta manj kot prej, ker je ceneje, če cvetove kupujejo v Bolgariji, Turčiji in Indiji. Okoli štiri tisoč meščanov, kar je okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva, dela v proizvodnji esenc, ki romajo v svet. Ogled največjih treh od tridesetih tovarn dišav – Fragonarda, Mollinarda in Gallimarda, je res zastonj, a se konča v dišeči trgovini. Denarnice se odpirajo same od sebe. Čeprav sem do Grassa vedno pripotovala v dvoje, sem pred Fragonardovo skušnjavo ostala sama. Moj Pametni je raje odšel k najslavnejšemu Fragonardu, v muzej rokokojskega in dvornega slikarja, včasih pa med 30 sijajnih modelov starih jadrnic in bojnih ladij v pomorski muzej. Dobiva se pri drugačnih vonjih v starem srednjeveškem središču, kjer so visoke hiše poslikane v okrastih barvah. Najbolj slavna jed v Grassu je lou fassum, komplicirana jed, ki jo pripravljaš 3 do 4 ure. Polnjena ohrovtova glava, kuhana v juhi, čaka na kakšno pusto jesensko nedeljo. V teh vročih dneh pa si raje postrezite z lahko zelenjavo in kozarcem hladnega roseja.

Tarte Provençale

Za 4 osebe potrebujemo: listnato testo, 3 žlice oljčnega olja, 2 rdeči papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 2 zeleni papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 150 ml smetane, 1 jajce, 2 cuketi, narezani na ploščke, sol in poper, nizek model s premerom 20-22 cm.

Testo na pomokani površini razvaljamo in ga damo v model s premerom, ki ga za 20 minut postavimo na hladno. Segrejemo 2 žlici olja in na njem pražimo papriko približno 8 minut. Smetano in jajce stepemo, solimo in popramo in zmesi dodamo malce ohlajeno papriko. V ponev damo preostalo olje in na njem popražimo narezane cukete, da rahlo porjavijo. Papriko enakomerno porazdelimo v model s testom, rob modela opekasto obložimo s kolobarčki cuket. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 35 do 40 minut.

Por »Nica«

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g tenkega pora, 2 trdo kuhani jajci, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv.

Preliv: 1/2 skodelice deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 2 čajni žlički gorčice, najboljša je dijonska, 1/2 žličke sladkorja, sol in sveže zmlet črni poper.

Por očistimo, operemo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in narežemo na kosce 8-10 cm. V slanem kropu kuhamo por 8-10 minut, nato odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi.

Medtem ko se por kuha, naredimo preliv. Zmešamo olje in kis, dodamo gorčico in sladkor, sol in poper. Jajci olupimo in na drobno zrežemo ali nastrgamo ter potresemo po poru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 26. februar 2009 / 07:00

Cesto bodo pokrpali spomladi

Luknjasto regionalno cesto skozi Žirovnico je direkcija za ceste uvrstila v predlog plana sanacij po zimi poškodovanih vozišč. O zagotovitvi državnih sredstev za rekonstrukcijo ceste in gradnjo pločni...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Živahna Trzinska pomlad

Že dvanajsti festival Trzinska pomlad se bo ta konec tedna nadaljeval z dogajanjem, ki bo namenjeno predvsem otrokom in mladim družinam.

Zanimivosti / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Tisoč petsto navdušencev navijalo za Kopitarjeve Kralje

Hrušica - Na Hrušici je v noči na četrtek več kot tisoč petsto navijačev spremljalo prenos četrte tekme finala severnoameriške hokejske lige NHL med LA Kings in NJ Devils. Kljub...

Zanimivosti / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Po Kekčevih stopinjah do znanja

Domžale - Ob svetovnem dnevu okolja so v programu Ekošola zaključili projekt Po Kekčevih stopinjah do znanja, ki je letos potekal že drugič, namenjen pa je oživljanju lika Kekca...

Preddvor / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Spet gradnja na cesti proti Jezerskemu

Kokra - Na regionalni cesti Jezersko-Preddvor letos spet gradijo. V gradnji je nadomestni most čez Kokro, imenovan Luknja II. Gradbena dela, ki so se pričela 12. marca letos in b...

GG Plus / sobota, 9. junij 2012 / 07:00

Elizabeta in Franja

Če bi se naše življenje in njegova medijska podoba omejevala le na krizo in vsakdanje težave, bi bila slika zelo siva. Tako pa se zmeraj zgodi tudi kaj takega, kar to sivino obarva in...