Nekoč smrdelo, zdaj diši, diši

Grasse, le nekaj kilometrov oddaljen od Nice in Cannesa, je danes svetovna prestolnica parfumov. V 16. stoletju je bil kraj, kjer so izdelovali rokavice iz najfinejšega telečjega usnja, ki so romale na kraljevski dvor. Slaba stran je bila, da so imele rokavice rezek, rahlo smrdljiv vonj. In so začeli v z rožami obdanem Grassu rokavice parfumirati. Iz postranskega posla se je razvila nadvse cvetoča industrija. Plantaž rož je okoli mesta manj kot prej, ker je ceneje, če cvetove kupujejo v Bolgariji, Turčiji in Indiji. Okoli štiri tisoč meščanov, kar je okoli 10 odstotkov vsega prebivalstva, dela v proizvodnji esenc, ki romajo v svet. Ogled največjih treh od tridesetih tovarn dišav – Fragonarda, Mollinarda in Gallimarda, je res zastonj, a se konča v dišeči trgovini. Denarnice se odpirajo same od sebe. Čeprav sem do Grassa vedno pripotovala v dvoje, sem pred Fragonardovo skušnjavo ostala sama. Moj Pametni je raje odšel k najslavnejšemu Fragonardu, v muzej rokokojskega in dvornega slikarja, včasih pa med 30 sijajnih modelov starih jadrnic in bojnih ladij v pomorski muzej. Dobiva se pri drugačnih vonjih v starem srednjeveškem središču, kjer so visoke hiše poslikane v okrastih barvah. Najbolj slavna jed v Grassu je lou fassum, komplicirana jed, ki jo pripravljaš 3 do 4 ure. Polnjena ohrovtova glava, kuhana v juhi, čaka na kakšno pusto jesensko nedeljo. V teh vročih dneh pa si raje postrezite z lahko zelenjavo in kozarcem hladnega roseja.

Tarte Provençale

Za 4 osebe potrebujemo: listnato testo, 3 žlice oljčnega olja, 2 rdeči papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 2 zeleni papriki, očiščeni in zrezani na kocke, 150 ml smetane, 1 jajce, 2 cuketi, narezani na ploščke, sol in poper, nizek model s premerom 20-22 cm.

Testo na pomokani površini razvaljamo in ga damo v model s premerom, ki ga za 20 minut postavimo na hladno. Segrejemo 2 žlici olja in na njem pražimo papriko približno 8 minut. Smetano in jajce stepemo, solimo in popramo in zmesi dodamo malce ohlajeno papriko. V ponev damo preostalo olje in na njem popražimo narezane cukete, da rahlo porjavijo. Papriko enakomerno porazdelimo v model s testom, rob modela opekasto obložimo s kolobarčki cuket. Pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj 35 do 40 minut.

Por »Nica«

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g tenkega pora, 2 trdo kuhani jajci, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1/2 skodelice razkoščičenih črnih oliv.

Preliv: 1/2 skodelice deviškega oljčnega olja, 2 žlici kisa, 2 čajni žlički gorčice, najboljša je dijonska, 1/2 žličke sladkorja, sol in sveže zmlet črni poper.

Por očistimo, operemo, popivnamo s kuhinjsko brisačo in narežemo na kosce 8-10 cm. V slanem kropu kuhamo por 8-10 minut, nato odcedimo in zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi.

Medtem ko se por kuha, naredimo preliv. Zmešamo olje in kis, dodamo gorčico in sladkor, sol in poper. Jajci olupimo in na drobno zrežemo ali nastrgamo ter potresemo po poru.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 14. oktober 2015 / 17:03

Kulturna dvorana v Besnici

V tokratni anketi je sodelovalo 70 anketiranih. Sodelujoče smo vprašali, ali Besnica potrebuje kanalizacijo in ali se jim zdi kulturna dvorana v gasilskem domu primerno velika za vse dejavnosti kra...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Za dvorano v gasilskem domu

Nekateri Besničani bi jo želeli tudi v osnovni šoli. Večina meni, da potrebujejo novo kanalizacijo.

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Podelili planinska priznanja

Kranj - Planinska zveza Slovenije je na slovesnosti v Celju minulo soboto podelila najvišja priznanja za leto 2010. Na slovesnosti je prejel umetniško sliko za minulo delo prejšn...

Bohinj / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Prek petdeset kilometrov tekaških prog

Bohinjska Bistrica - Predvidoma že ta konec tedna oziroma takoj, ko se bodo snežne razmere umirile, bodo v Bohinju uredili tekaške proge, je napovedal direktor Turizma Bohinj ...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Zanimanje za poklice

Strahinj - Biotehniški center Naklo je tudi letos pripravil Dan poklicev, tradicionalno srečanje za osnovnošolce in njihove starše. Dijaki zaključnih letnikov so sprejeli obiskov...

Zanimivosti / četrtek, 9. december 2010 / 07:00

Besniškim gasilcem novo vozilo

Kranj - Ob prazniku Mestne občine Kranj v tem tednu poteka vrsta prireditev. Najbolj slovesno je bilo v ponedeljek v središču mesta, kjer so prižgali decembrsko okrasitev in luči...