Listje dol, kašelj gor
Ko jeseni z dreves odpada listje, navadno začne ljudem padati odpornost. Vlažno jesensko vreme je kot naročeno za razmnoževanje virusov prehlada in gripe. Okrnjena odpornost, mrgolenje virusov v okolju in okužba je hitro tu. Prehlad, kašelj, gripa, besede, na katere smo poleti povsem pozabili, bodo spet postale stalnica v vsakodnevnih pogovorih. Že kaj kašljate?
Naj se nikar več z nami ne šali …
Jeseni, ko me začne praskati v grlu, se vedno spomnim na simpatično pesmico Kajetana Koviča, ki gre nekako takole: »Kašelj v velikih škornjih prihaja, strašno nagaja, strašno razsaja, praska in ščiplje in bode in pika, da bi že skoraj odšli po zdravnika … Kašelj je žejen, zato se usaja, hitro mu dajmo vročega čaja, dajmo mu sladkega kašelj-strupa, da ne bo delal takšnega hrupa. Naj si pod perjem ogreje podplate, naj si natakne tihe copate, naj se nikar več z nami ne šali …«
Preventiva in kurativa
Če se držimo načela: »bolje preprečiti, kot zdraviti«, že na pragu jeseni vsak večer spijmo skodelico preventivnega zeliščnega čaja. Če bi se želeli izogniti prehladu, kašlju in gripi, si privoščimo skodelico timijana (Thymus vulgaris) ali materine dušice (Thymus serpyllum) ali pa kar njuno čajno mešanico. Koristi tudi čajna mešanica iz timijana, poprove mete (Mentha piperita) in slezovih cvetov (Althea officinalis). Če se na nas kljub temu spravi virus, je čas za kurativo. Na razpolago imamo vsaj sto in eno zelišče. Tokrat imamo prostora le za tri:
Islandski lišaj odstrani sluz
Čaj iz islandskega lišaja (Cetraria islandica) hitro in uspešno lajša prehlad, zlasti kašelj, saj iz pljuč odstrani sluz, tudi trdo, ki se težko omehča. Čaj pripravimo kot zavretek: dve žlički droge stresemo v četrt litra vode, počasi segrejemo do vrenja, pustimo stati 10 minut in precedimo. Pijemo do tri skodelice nesladkanega čaja na dan. Priljubljen je tudi sladko grenki napitek iz islandskega lišaja, ki ga pripravimo sledeče: lišaj damo v mleko in zavremo. Zavreto mleko precedimo na pražen sladkor in segrevamo, da se le ta stopi. Karamelnemu mleku, ki ga dobimo, lahko pridamo še žličko medu, in pijemo zelo toplega v majhnih količinah večkrat na dan. Pri kašlju je blagodejen tudi sirup islandskega lišaja, ki zmanjšuje siljenje na kašelj, pri tem pa ne zaustavlja izkašljevanja.
Smrekovi vršički so še vedno »in«
Izjemno učinkovit je tudi stari dobri smrekovec oziroma sirup iz smrekovih vršičkov (Picea species), naj si ga pripravimo sami ali kupimo v lekarni. Smrekovi vršički imajo moč, da pomirijo kašelj, saj ublažijo draženje sluznice. Odlično tudi razkužujejo dihalne poti ter imajo na splošno blagodejni vpliv na dihala.
Pomladanski jeglič – čislano izkašljevalo
Tako v tradicionalni kot v racionalni, to je farmacevtski, fitoterapiji pri lajšanju kašlja prisegajo tudi na pomladanski jeglič (Primula veris), zlasti na sirup iz korenine te zale zgodnje pomladanske rastline. Jegličev sirup se priporoča pri prehladnih in gripoznih obolenjih, ki jih spremlja kašelj, ter pri vnetjih dihal, pri katerih je izkašljevanje goste bronhialne sluzi oteženo. Čaj proti kašlju pripravimo tako, da pol žličke drobno zmlete jegličeve korenine prelijemo s četrt litra hladne vode, segrejemo do vretja in pustimo stati deset minut. Kot prsni čaj se popije skodelica z medom oslajenega vročega napitka večkrat na dan, posebej še zjutraj, ko vstanemo, in zvečer pred spanjem.