Velesovske postrvi z zamudo
Na včerajšnji dan, 2. septembra 1486, torej pred 525 leti je v velesovskem samostanu dominikank, kjer je takrat z materjo prednico bivalo dvanajst redovnic, kosil Paolo Santonino in zapisal: 'da niso jedli nič takega, kar bi bilo vredno zapisati v dnevnik.' In kdo je bil ta kritiški srednjeveški gospod? Premožen humanist v pisarni oglejskega patriarha, ki je v letih 1485 – 87 na treh vizitacijskih potovanjih spremljal caorlskega škofa po pokrajinah, ki so jih opustošili Turki, po furlanskih, koroških in slovenskih krajih. Paolo Santonino je pisal 'Popotni dnevnik, v katerem je natanko opisal ljudi, pot, kraje, gradove, samostane in župnišča, kjer se je mala škofova karavana na konjih ustavljala. Dan pozneje, 3. septembra, po maši, pa so v velesovskem samostanu delali popravni izpit. V odstavku 'Zbor nun, odličnih pevk' je zapisano: 'Kosilo je bilo čudovito sestavljeno in imenitno pripravljeno ... tudi postrvi so prišle na vizitacijo pred škofa ...' Mati prednica se je opravičila, da so zaradi slabega vremena 'prišle z zamudo'. Imenitno kosilo je bilo seveda podlaga za nadaljevanje poti v Beljak ... Kod? Čez Ljubelj seveda ... O tem, kako so bile velesovske postrvi pripravljene, pa beseda ne teče. Med srednjeveškimi recepti sem našla zelo zapletene priprave rib pa tudi pečene ribe brez 'afnarij' ... za 4 osebe 4 postrvi, sol v postrveh, mokica zunaj, nekoč maslo, zdaj olje ... 5 - 6 minut cvrčanja za vsako stran in večni recept je uresničen. ... Bistvo je, kje je postrv plavala ... A da vam ne ostanem dolžna kakšne srednjeveške dobrote, sem se odločila za pogansko pogačo iz 14. st. (po strokovnjaku za nemški srednji vek dr. Thomasu Beinu)
P. S. Jed je zelo kalorična. Bodite lačni, opravljena fizična aktivnost zaželena.
Poganska pogača
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g zmlete govedine, 200 g na kocke zrezane slanine, 1 jabolko, 4 jajca, 1 čebulo, 2 stroka česna, šetraj, najbolje svež, 250 g moke, 100 g maščobe, 1 jajce, malo vode, 1 rumenjak, 1 žlico mleka ali kisle smetane, sol in poper po okusu.
Iz moke, maščobe, 1 jajca in vode zgnetemo krhko testo, ki ga zavijemo v folijo; 1 uro naj počiva. Mleto meso skuhamo v malo vode in z vejico šetraja; odcedimo. (Zavretek porabimo naslednji dan za juho.) Mesnato slanino narežemo na kockice, spražimo in nato dodamo sesekljano čebulo in česen. Jabolko olupimo in narežemo na kockice. S šetrajem ne skoparimo; osmukamo ga in sesekljamo. 4 jajca rahlo vtepemo. Nato zmešamo meso, praženo slanino, čebulo in česen, jabolko in jajca ter dobro začinimo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo in ga položimo na papir. Nadev damo na testo, ga oblikujemo v štruco in oblečemo s testom. Robove prilepimo z beljakom. Vrh pogače nekajkrat prebodemo z vilicami. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 45 – 50 minut. Po 20 minutah pogačo premažemo z rumenjakom, zmešanim z mlekom ali kislo smetano. Če se zgoraj preveč žge, pogačo prekrijemo z alu folijo. Ko je pogača pečena, naj 10 minut počiva. Postrežemo jo z zeleno solato.