Velesovske postrvi z zamudo

Na včerajšnji dan, 2. septembra 1486, torej pred 525 leti je v velesovskem samostanu dominikank, kjer je takrat z materjo prednico bivalo dvanajst redovnic, kosil Paolo Santonino in zapisal: 'da niso jedli nič takega, kar bi bilo vredno zapisati v dnevnik.' In kdo je bil ta kritiški srednjeveški gospod? Premožen humanist v pisarni oglejskega patriarha, ki je v letih 1485 – 87 na treh vizitacijskih potovanjih spremljal caorlskega škofa po pokrajinah, ki so jih opustošili Turki, po furlanskih, koroških in slovenskih krajih. Paolo Santonino je pisal 'Popotni dnevnik, v katerem je natanko opisal ljudi, pot, kraje, gradove, samostane in župnišča, kjer se je mala škofova karavana na konjih ustavljala. Dan pozneje, 3. septembra, po maši, pa so v velesovskem samostanu delali popravni izpit. V odstavku 'Zbor nun, odličnih pevk' je zapisano: 'Kosilo je bilo čudovito sestavljeno in imenitno pripravljeno ... tudi postrvi so prišle na vizitacijo pred škofa ...' Mati prednica se je opravičila, da so zaradi slabega vremena 'prišle z zamudo'. Imenitno kosilo je bilo seveda podlaga za nadaljevanje poti v Beljak ... Kod? Čez Ljubelj seveda ... O tem, kako so bile velesovske postrvi pripravljene, pa beseda ne teče. Med srednjeveškimi recepti sem našla zelo zapletene priprave rib pa tudi pečene ribe brez 'afnarij' ... za 4 osebe 4 postrvi, sol v postrveh, mokica zunaj, nekoč maslo, zdaj olje ... 5 - 6 minut cvrčanja za vsako stran in večni recept je uresničen. ... Bistvo je, kje je postrv plavala ... A da vam ne ostanem dolžna kakšne srednjeveške dobrote, sem se odločila za pogansko pogačo iz 14. st. (po strokovnjaku za nemški srednji vek dr. Thomasu Beinu)

P. S. Jed je zelo kalorična. Bodite lačni, opravljena fizična aktivnost zaželena.

Poganska pogača

Za 4 osebe potrebujemo: 500 g zmlete govedine, 200 g na kocke zrezane slanine, 1 jabolko, 4 jajca, 1 čebulo, 2 stroka česna, šetraj, najbolje svež, 250 g moke, 100 g maščobe, 1 jajce, malo vode, 1 rumenjak, 1 žlico mleka ali kisle smetane, sol in poper po okusu.

Iz moke, maščobe, 1 jajca in vode zgnetemo krhko testo, ki ga zavijemo v folijo; 1 uro naj počiva. Mleto meso skuhamo v malo vode in z vejico šetraja; odcedimo. (Zavretek porabimo naslednji dan za juho.) Mesnato slanino narežemo na kockice, spražimo in nato dodamo sesekljano čebulo in česen. Jabolko olupimo in narežemo na kockice. S šetrajem ne skoparimo; osmukamo ga in sesekljamo. 4 jajca rahlo vtepemo. Nato zmešamo meso, praženo slanino, čebulo in česen, jabolko in jajca ter dobro začinimo. Pekač obložimo s papirjem za peko. Testo razvaljamo in ga položimo na papir. Nadev damo na testo, ga oblikujemo v štruco in oblečemo s testom. Robove prilepimo z beljakom. Vrh pogače nekajkrat prebodemo z vilicami. V pečici, ogreti na 200 stopinj Celzija, pečemo 45 – 50 minut. Po 20 minutah pogačo premažemo z rumenjakom, zmešanim z mlekom ali kislo smetano. Če se zgoraj preveč žge, pogačo prekrijemo z alu folijo. Ko je pogača pečena, naj 10 minut počiva. Postrežemo jo z zeleno solato.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 6. februar 2015 / 07:00

Le redki odpovedali pouk

Osnovne in srednje šole na Gorenjskem se kljub napovedanemu močnejšemu sneženju večinoma niso odločile, da bi danes njihova vrata ostala zaprta.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Vaš razgled

Prosti čas / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»1. Najprej se spomnim dogodka, ko je bila skupina ljudi, ki so nekaj počeli, kar je vključevalo tekanje. Kraj dogajanja je bil zelo podoben parceli, kjer sem odraščala in kjer živi...

Kultura / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Bogato leto v Sokolskem domu

Tudi v novi sezoni v Sokolskem domu trije abonmaji

Slovenija / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Prva nagrada za planinsko karto Bohinj

Ljubljana - Geodetski inštitut Slovenije je na svetovni konferenci Mednarodne kartografske zveze ICA, ki združuje kartografe iz več kot osemdesetih držav in je te dni potekala v...

Gospodarstvo / sobota, 3. september 2011 / 07:00

Priznanje Cofovi in Šlibarjevi kmetiji

Gornja Radgona - Na kmetijsko živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni so sklenili tudi letošnjo, že šestnajsto akcijo S kmetije za vas, ki jo organizirata Kmetijsko gozdarska zbornica Sloven...