Evgen Benedik ima status mladega raziskovalca, vpisal je podiplomski študij prehrane na Biotehniški fakulteti. Ima več hobijev, ukvarja se z gojenjem čmrljev in mesojedih rastlin, želi napisati kroniko vasi Knape. Dela v službi za nutricionistiko, dietetiko in bolniško prehrano Pediatrične klinike v Ljubljani, kjer sodeluje v študiji "Vloga materinega mleka v razvoju črevesne mikrobiote dojenčka". (Foto: Tina Dokl)

Nagrajeni hrustljavi proseni kosmiči

GZS - Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je na sejmu AGRA v Gornji Radgoni tretje leto zapored razglasila najbolj inovativen živilski proizvod, razvit s strani ekip študentov slovenskih univerz. Prvo mesto je zasedel izdelek proseni kosmiči z imenom Crunchy Milly.

Zmagovalno ekipo študentov so sestavljali Evgen Benedik, Katarina Borovšak, Gregor Šömen in Matej Šömen. Katarina je absolventka Biotehniške fakultete, Matej študira strojništvo, Gregor bolonjsko stopnjo magisterija ekonomije, Evgen je vpisal podiplomski študij na Biotehniški fakulteti in ima status mladega raziskovalca. Prvi trije so Prekmurci, Evgen Benedik je doma iz Knapov nad Škofjo Loko. »S Katarino sva bila že lani v ekipi skupaj še s štirimi kolegicami, ko smo tekmovali z inovacijo Teranova pravljica in zmagali na državnem tekmovanju, na evropskem pa smo za las zgrešili tretje mesto. Letos sva se odločila, da poskusiva znova in da tudi na evropskem tekmovanju poseževa po višjih mestih. Pri razvijanju dobrih inovacij je zaželeno sodelovanje različnih ljudi z različnimi profili, saj več glav več ve. V našem primeru je bilo letos tako, da sva živilska tehnologa potrebovala močno podporo menedžmenta in strojnika, in izkazalo se je, da je to odlična kombinacija. Na takem tekmovanju se tudi veliko naučiš; teoretično znanje, ki ga ponuja fakulteta, dobi uporabno vrednost,« je povedal Evgen Benedik.

Strokovno komisijo so prepričali z izdelkom Crunchy Milly – polnovrednim in hranilnim obrokom za hiter zajtrk ali malico. V škatli so vrečke za lažje odmerjanje in lažji izračun hranilnih vrednosti, saj vsaka vrečka predstavlja svojo porcijo. Vrečke so užitne, izdelane iz ekološkega materiala – biopolimernih molekul ksilana, ki se ob prelitju z jogurtom, mlekom ali sadnim sokom raztopijo, tako da pridejo proseni kosmiči v stik s tekočim medijem. Študentje so pri razvoju tega izdelka želeli uporabiti slovenske tradicionalne sestavine, ekološko proizvodnjo ter embalažo, priročnost in enostavnost za uporabo. »Izdelek smo aktivno razvijali približno štiri mesece, ideja je bila že prej. Naš kriterij za izbiro ideje je bil, da je izdelek reprezentativen za Slovenijo. Za surovino smo izbrali proso, ki je zaznamovalo slovensko zgodovino, saj so ga veliko uporabljali na kmetijah. Želeli smo, da bi za izdelavo produkta lahko porabili slovensko znanje, podjetja in kmete, da ne bi bili odvisni od tujine. In seveda, da predstavimo potrošniku nekaj novega,« je razložil Benedik. Razvili so tri okuse Crunchy Milly – lešnik, s suhim sadjem in čokolado. »Izdelek je primeren tudi za ljudi s celiakijo, ker ne vsebuje glutena. Barvila v vrečkah so naravna, na primer barvilo rdeče pese, špinače; če to potopimo v mleko, se bo mleko obarvalo in bo otrokom na oko bolj privlačno,« je poudaril sogovornik in dodal: »Tudi o imenu izdelka smo precej razmišljali. Želeli smo nekaj slovenskega, a se nam je ime hrustljavi proseni kosmiči zdelo precej komplicirano in smo se odločili, da bomo poskusili z angleškim Crunchy Milly. Ciljna publika so študentje, mladostniki, otroci in to je za njih bolj »in«. Mladostnike z našim izdelkom želimo vzpodbuditi, kako pomembno je, da uživamo zdrav in polnovreden zajtrk. Z biopolimerno vrečko pa želimo počasi med potrošnike približati tudi tovrstne ekološke inovacije, ki jih bo vse več in bodo tudi vse pomembnejše.

Za prvo mesto smo prejeli tisoč evrov, denar bomo investirali v nadgradnjo produkta za evropsko tekmovanje EcoTrophelia Europe 2011, ki bo 9. in 10. oktobra na enem največjih mednarodnih živilskih sejmov ANUGA v Kölnu. Tekmovanje, tako v Sloveniji kot oktobra v Nemčiji, je zelo dobra priložnost, da prideš v neposreden stik s podjetji, ki bi jih lahko navdušil za inovacijo. Najprej bi se z izdelkom radi uveljavili v Sloveniji in če se bo zadeva prijela, bomo poskusili še čez mejo. Proso je zanimivo in ga uporabljajo tudi v Avstriji, na Madžarskem …,« je še dejal Evgen Benedik, ki se zaveda, kako pomembna je tudi marketinška strategija: »Tega smo se naučili lani s Teranovo pravljico in letos smo marketinško strategijo še okrepili.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sreda, 18. september 2013 / 14:14

Položili temeljni kamen za nov vrtec

Krtina - V sredo so župan občine Domžale Toni Dragar, ravnateljica Osnovne šole Dob Barbka Drobnič in direktor izvajalskega podjetja Razvojni zavod, d. d., Janez Končan položili temeljni k...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / ponedeljek, 3. september 2018 / 16:09

Za poletne priprave so izbrali Kranjsko Goro

Kranjska Gora tudi v letošnjem poletju gosti številne posameznike in ekipe, ki so nekoč tradicionalno zimsko destinacijo izbrali za športne priprave. Hotelirji so zadovoljni s trendom naraščanja števi...

Gorenjska / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:53

Polnoletni in tudi samostojni

V zvezi z novimi šolskimi predpisi, na podlagi katerih bodo morali starši polnoletnih dijakov dobiti njihovo pisno soglasje, če bodo želeli, da jih šola obvešča o dijakovem šolskem delu, smo se pogova...

GG Plus / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:52

S peto tolkel bom ob tla

V Galeriji Atrij Občine Tržič je na ogled razstava S peto tolkel bom ob tla s podnaslovom Obutvena kultura na Slovenskem v interpretacijah folklornih skupin. Razstavljenih je okoli sto parov različnih...

Gospodarstvo / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:50

Začela z eno ovco in kozo

Zakonca Iza Dolinar-Krainer in Lojze Dolinar sta na Kupljeniku iz zapuščene kmetije »naredila« turistično kmetijo, ki jo je ugledni britanski časopis The Guardian uvrstil na seznam dvajsetih priporoče...

Škofja Loka / ponedeljek, 3. september 2018 / 15:48

Puštal privlačna točka ohladitve

Na desnem bregu Poljanske Sore v Škofji Loki je naravno kopališče Puštal, ki v vročem poletnem času velja za privlačno točko ohladitve in sprostitve tako za domačine in okoličane kot tudi za turiste.