Ta čisto poseben vikend v starem ameriškem vojaškem kamionu, ki ga je lastnik imenoval Ad pirum, stoji le nekaj minut hoda od pastirske koče na Hruški planini (1378 metrov nadmorske višine).

Vikend v vojaškem kamionu

Na Hruški planini nad Plavškim Rovtom ima Janez Tarman urejen vikend v ameriškem vojaškem kamionu iz leta 1940.

Hruška planina – Gozdovi in senožeti nad Jesenicami, ki jim domačini pravijo Rovte, so pravi raj za številne lastnike počitniških hišic iz doline. Mir, svež zrak in prekrasne razglede pa v tem delu Karavank najdejo tudi mnogi pohodniki. Tisti, ki se podajo na Hruško planino nad Plavškim Rovtom, si z zanimanjem ogledajo eno najbolj izvirnih počitniških hišic, ki si jo je uredil Janez Tarman iz Planine pod Golico. V vikend je predelal kar star vojaški kamion. V notranjosti je v sprednjem delu uredil kuhinjo s kuhalnikom na plin, v zadnjem delu pa sobo z dvema pogradoma in omaro. Ob kamionu je postavil mizo in klopi, nedaleč stran pa uredil tudi stranišče. Na kamionu visi tabla z vsemi podatki o vozilu – gre za model GMC, Made in USA - izdelan v Združenih državah Amerike, letnik 1940. Tarman ga je kupil leta 1979 od tedanje JNA v Zagrebu za 1500 din. Na Hruško planino ga je pripeljal že pred leti na zemljišče, ki je v njegovi lasti. »Velikokrat pridem gor, večkrat se ustavijo tudi obiskovalci. Ravno včeraj sem imel tri turiste, Bolgare, ki so se vzpeli na Rožco, nazaj grede pa ustavili pri meni,« je povedal Tarman. Še do pred dvema letoma je kamion normalno vžgal, zdaj pa bi, če bi ga hotel prestaviti, moral malce »prečistiti« vžig, je povedal Tarman, ki je pripravil celo vpisno knjigo za obiskovalce ter zemljevid, ki krasi stranico kamiona.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 27. februar 2011 / 07:00

V bazen namesto na smučišče

Veliko gorenjskih šolarjev je tudi med letošnjimi zimskimi počitnicami prosti čas preživelo na bazenih. V Kranju in Radovljici so jim omogočili brezplačno kopanje.

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / sreda, 8. julij 2020 / 21:00

Diamantna Francka in Jernej Nunar

V soboto sta šestdeseto obletnico poroke slavnostno praznovala Francka in Jernej Nunar. Diamantna zakonca Nunar živita na Zgornji Beli pri Preddvoru. Francka šteje 82 let, Jernej pa jih je ravno dopol...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Znani občinski nagrajenci v Cerkljah

Cerklje – Občinski svetniki so na junijski seji potrdili predlagane prejemnike občinskih nagrad in priznanj v občini Cerklje. Veliko plaketo bo letos prejela Veronika Sirc, malo plaketo pa Marjan L...

Slovenija / sreda, 8. julij 2020 / 20:57

Uporaba plačilnih kartic v tujini

Kje in kako menjati evre v kune, kako dvigovati kune na bankomatu na Hrvaškem ...

Tržič / sreda, 8. julij 2020 / 20:56

Povezani v dobrodelnosti

Rotary klub Tržič Naklo je imel zadnji sestanek v rotarijskem letu 2019/2020, Jožef Perne je verigo predal novemu predsedniku Antonu Kavčiču.

Kultura / sreda, 8. julij 2020 / 20:55

A Cuerdas – na strunah flamenka

Kranj – V petek ob 20. uri bo v Stolpu Škrlovec koncert A Cuerdas – na strunah flamenka. Trio prinaša spoj flamenka in tradicionalnih pesmi Iberskega in Balkanskega polotoka.