Na zelje, žgance in Štajerke
Zelje in žganci s pravo zabelo, vonj domačih ocvirkov, ´ta kvašeni´ flancati, masovnek, prikaz domačih običajev, zanimivi izdelki iz volne ter Vesele Štajerke so na Jezersko v nedeljo privabile lepo število obiskovalcev Ovčarskega bala.
Tradicionalna etnografska prireditev Ovčarski bal se je na Jezerskem odvijala že triinpetdesetič. Prizorišče bala je bilo Gostišče ob Planšarskem jezeru, za katerega bi lahko rekli, da je bil kar glavni organizator prireditve. Še s pomočjo članov turističnega, kulturnega društva, Društva rejcev ovc jezersko solčavske pasme, drugih jezerskih društev in Jezerjanov smo spet lahko podoživeli stare kmečke običaje. Zagotovo pa je največ ljudi privabila znana kulinarična ponudba bala. Koroški žganci, kislo zelje, masovnek, še sveže ocvrti kvašeni flancati, pa klobase, rebrca in podobne dobrote so obiskovalcem letošnjega Ovčarskega bala nasmeh risale do ušes. Med njimi je bilo precej kolesarjev, ki so izkoristili lepo nedeljo in združili prijetno s koristnim, motoristi so stari znanci in obiskovalci Gostišča, precej pa je bilo tudi avstrijskih turistov.
Dogajanje ob Planšarskem jezeru se je začelo v dopoldanskih urah, prisluhnili smo harmoniki, spremljali folkloro, in če povzamemo besede Drejca Karničarja, potem bistvo in vrhunec ovčarskega bala prav gotovo predstavljata prigon ovc z uprizorjenim pogovorom med gospodarjem na kmetiji in pastirji, ki so bili prek poletja v planini, in prikaz predelave volne od striženja do 'štrikanja štumfov'. Besedilo je za igro že pred desetletji napisal pokojni Venci Krč in domačini mu vsa leta zvesto sledijo. Za pester glasbeni popoldan pa so v nadaljevanju poskrbele brhke Vesele Štajerke.