Županov najbolj začinjen
Znani Kranjčani, politiki, kulturniki, športniki, direktorji, lepotice in še kdo so se na Kranfestu pomerili v pripravi krompirjevega golaža, ki so ga obiskovalci v svoje želodčke pospravili v nekaj minutah.
Priprava krompirjevega golaža je za marsikatero gospodinjo rutina, za šest tekmovalnih ekip, ki so se sredi starega Kranja skušale izkazati pred strogo komisijo in še bolj strogimi jedci, pa je bila minulo soboto zvečer pravi izziv.
»Županov je najbolj »šorf«,« so se strinjali vsi, ki so pokušali golaž iz lonca, ki ga je skuhala županova ekipa. »Recepta za naš golaž ne izdamo, to je županska tajna. Vendar kdor ga je poskusil, vsakdo ga je pohvalil,« je povedal kranjski župan Mohor Bogataj, ki sta mu pod prste ves čas gledala zlasti Franc Čebulj in Miro Kozelj, v ekipi pa sta bila še Jasna Durič in Ciril Kozjek.
Seveda so se trudili tudi v vseh drugih ekipah. Eno so sestavljala najlepša slovenska dekleta, eno združeni mestni svetniki, v eni so se zbrali člani Turističnega društva Šenčur, prav nenavadnega krompirjevega golaža pa se je lotila ekipa, sestavljena iz direktorjev javnih zavodov, ki pa svojega recepta ni skrivala. »Pobudo za pripravo krompirjevega golaža s ščipanci je dala članica naše ekipe Nada Mihajlović, recept pa je našla v Kmečkem glasu. Tak golaž so namreč kuhale naše stare mame, njegova posebnost pa je, da v njem ni mesa. Zato pa smo mu dodali ščipance, to je testo, podobno mlincem. Seveda je v golažu polno začimb, od kumaric, lovorja in vsega drugega, največ pa je seveda krompirja,« je zanimiv recept ekipe direktorjev javnih zavodov razložila direktorica Gorenjskega muzeja Marija Ogrin.
Očitno pa golaž brez mesa ni prepričal komisije, saj so se strogi ocenjevalci Jožef Oseli, Maša Eržen Vodenik, Bojan Homan in Matej Plaznik odločili, da so najboljši golaž skuhali znani Kranjčani. Ekipa, ki so jo sestavljali naš najboljši tekmovalec z motociklom s prikolico Milan Špendal, kapetan nogometašev Triglava Dejan Burgar, nekdanja ministrica Jožica Puhar, arhitekt Ciril Oblak in ena najbolj znanih kranjskih kulturnic Petra Kejžar Puhar, je za svojo mojstrovino dobila prvo nagrado komisije, številne pohvale obiskovalcev in seveda tudi čestitke konkurenčnih ekip.
Ne glede na rezultate, so se tekmovalci in drugi povabljenci pozno zvečer zbrali še na vrtu prenovljene Layerjeve hiše, kjer ni manjkalo pogovorov o kuhanju, kuhinjah in vsem drugem, kar daje čar letošnjemu poletju.