Mornarjeva solata
Makarska. Veselih 76 potnikov se vkrca na Vošac. Smer: Jelsa, Bol, znana kraja, ki sta kot dobra znanca. Razveseliš se ju, ko ju vidiš. Vremenska napoved: brez dežja. Morje je živahno kot delfina, ki se elegantno prekopicujeta nedaleč od ladje. Vošac dobro sedi na vodni postelji. V Jelsi je treba kupiti odganjalko moljev, sivko, na Bolu gasimo žejo. Ob vrnitvi pa nagnusna grozljiva zarota naravnih sil. Sonce potegne predse teman oblak, njegovim lovkam ni videti konca. Voda vzprši, valovi zabučijo. Mornar, ki prosi potnike, naj se posedejo, se ozre v daljavo, kjer se pršeče zavese postavljajo pokonci. Če nas tole dohiti, bo hudo. In dohitelo nas bo. Ostro kot strojnica se sliši prasketanje vode ob presojno zaščito krova. Valovi ponorijo. Molk zatajevanega strahu in pogoltnjenih krikov. Milo cvili črno-bel kuža. Motorja utihneta. Zdi se mi, da smo objeti v tekoč svinec. Čutimo in vidimo samo mrak, od pršavice smo vedno bolj mokri. Strele in grom za vratom.
Spet je slišati motorja. Vihar se umirja. Slišati je odsekane pogovore in obešenjaški smeh. Iz takega pekla te prekrmari samo izkušen morski volk, zbran, borben, zavedajoč se, koliko življenj je odvisno od njega. Ko v s soncem obsijani Makarski zadoni dolg aplavz kapitanu, se tudi ta široko zasmeje. Fantu, študentu pomorstva, plavolascu modrih oči je 20 let in ime mu je Filip. Kapo dol!
P.s. V spomin na ta dogodek sem za stalno omizje pripravila posebno solato.
Ribja solata »Filip«
Za 4 osebe potrebujemo: 1 orado ali brancina (teža okoli 250 g), 150 g rakovih repkov iz kozarca ali svežih kozic, 150 g zelene paprike, 150 g kuhanega stročjega fižola, 150 g v olje vloženih artičok, 1 neškropljeno limono, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 majhen por, 1 korenček, 5 poprovih zrn, 1 lovorov list, 20 jagod belega grozdja brez pešk, 16 oliv, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 žlico narezane bazilike, 1 vejico timijana, sol, beli poper, deviško oljčno olje in vinski kis, 8 češnjevcev za okras.
Najprej nastrgamo limonino lupinico in nato iztisnemo sok. Ribo očistimo, jo pokapljamo z limonovim sokom in jo položimo v posodo. Dodamo na šestinke narezano čebulo, zeleni del pora, en strok česna, na koleščke narezan koren, poprova zrna in lovorov list.
Prelijemo z vodo le toliko, da je riba pokrita in damo kuhat. Pazimo, da je temperatura vseskozi pod vreliščem. Ribo kuhljamo okoli 20 minut, kuhana je, ko zlahka izvlečemo plavut. Previdno jo vzamemo iz zavretka in na mrežici ohladimo.
Rakce odcedimo. Papriko zrežemo na kocke, fižol na 3 cm dolge kosce, grozdne jagode, artičoke in olive na polovičke. Sesekljamo peteršilj, osmukamo timijan in narežemo baziliko.
Iz olja, preostalega limonovega soka, vinskega kisa, soli in sveže zmletega belega popra naredimo preliv.
Ribi odstranimo kosti in jo razdelimo na manjše koščke. Vse sestavine previdno zmešamo, prelijemo in damo za 2 uri v hladilnik.
Okrasimo s polovičkami češnjevca. In postrežemo z dobrim kruhom.
Pa dober tek!