Seneni drobir sestavljajo mnoge travniške rastline.

Okopajmo se v senenem drobirju

Potrošnik, gladišnik, rman, trpotec, detelje, kopriva, regrat, jetičnik, materina dušica, marjetica in številne druge rastline se znajdejo skupaj v senenem drobirju.

Če morebiti kdo še ni slišal, povejmo, da gre za pestro mešanico posušenega cvetja in zdrobljenih listov travniških rastlin, ki pride ob spravilu s senom in otavo na senik. Tu se na dnu nabere tudi po nekaj deset centimetrov drobirja. Drobir navadno uporabljamo za kopeli, obkladke in povoje pri vnetnih procesih mišic in sklepov.

Tako kot naši predniki lahko tudi mi vse vrste trav skupaj z ostanki travniških rastlin uporabimo kot seneni drobir (Graminis flos) za pripravljanje zdravilnih kopeli ali oblog. Uporabljamo le suh drobir, vendar ga ne imejmo preveč na zalogi, saj lahko dobimo vsako leto novega. Čeravno marsikdaj zasledimo, da naj bi seneni drobir kuhali trideset minut ali celo več, strokovnjaki poudarjajo, da ga le enkrat ali dvakrat na kratko zavremo, kajti dolgo kuhanje bi zdravilne učinkovine le še hitreje razkrojilo in uničilo.

Drobirjeve kopeli

V ljudskem zdravilstvu so najbolj čislane drobirjeve kopeli, ki so zelo učinkovite pri bolečinah v hrbtu, sklepnem revmatizmu in vseh protinskih težavah, pri vnetju ledvic, pesku in kamnih v mehurju, pri kožnih izpuščajih, gnojnih ranah, vnetju in bolečinah v živcih, ginekoloških težavah in simptomih menopavze, odganjanju gripe in prehlada … Za kopel, popolno, sedežno, nožno ali laktno, zavremo od četrt do dva kilograma senenega drobirja, pustimo stati četrt ure, precedimo in se v odcedku kopljemo. Če se le da, po kopeli nekaj ur počivamo v topli postelji.

Kopeli v sopari

Svoj čas so na moč hvalili tudi koristi drobirne sopare. Navodilo za drobirjevo kopel v sopari je velevalo, da se z golim gornjim telesom in z glavo nagnemo nad posodo z vrelim oparkom in se pokrijemo z odejo, da pride sopara povsod do kože. Takšna kopel naj traja deset do petnajst minut. Če sopara prezgodaj popušča, dolijemo vročega oparka. Po kopeli se umijemo s toplo vodo in temeljito osušimo, glavo le rahlo otremo in ovijemo z volneno ruto, nato pa moramo v toplo posteljo.

Povoji in ovitki

Tudi drobirjevi ovitki in povoji niso od muh. Svoj čas so bolnike pogosto od nog do podpazduhe ovijali v drobirjevem oparku namočene rjuhe ali oblačili v drobirju namočene in ožete spalne srajce. Za povoje rabimo približno en kilogram drobirja, ki ga na hitro zavremo v treh do petih litrih vode in pustimo stati petnajst minut. V precejen oparek za deset minut namočimo rjuho, jo nato trdo ožmemo ter z njo povijemo bolnika. Prek nje ovijemo še pregreto suho rjuho in topel volneni koc. Povoj pustimo do dveh ur, bolnik pa naj medtem dobro pokrit počiva v postelji. Ovitke pripravimo podobno kot povoje in z njimi pokrijemo prizadeto mesto. Lahko pa v rjuho zavijemo prekuhan drobir ter ga položimo na bolno mesto, vsaki dve uri pa ga zamenjamo z novim oparkom. Ovitke in povoje uporabljamo pri težavah, ki smo jih omenili že pri kopelih, pa tudi pri napenjanju in krčih v trebuhu, menstrualnih bolečinah, vnetjih kolenskega sklepa, bolečinah v križu, koprivnici …

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 5. februar 2019 / 11:28

V hribih nevarnost plazov

V visokogorju je velika nevarnost proženja plazov.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Vsak ima kakšen talent

Kimy pri svojem ustvarjanju rad izbira med toplimi in živimi barvami cvetja, teta Tončka se je ustavila v Snoviku, kjer je pekla palačinke, Peter Vode pa je s svojim talentom polepšal Anamariji trinaj...

Kultura / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Kranj včeraj za Kranj jutri

V galeriji Kranjske hiše so v sredo odprli razstavo izbranih fotografij, ki so jih v zadnjih petdesetih letih posneli arheologi, konservatorji in restavratorji kranjske enote Zavoda za varstvo kulturn...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja v okviru tržno informacijskega sistema tudi tržno poročilo za goveje meso. Reprezent...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Spremembe pri okoljskih ukrepih

Kranj - Vlada je prejšnji teden spremenila uredbi, ki urejata izvajanje ukrepov iz Slovenskega kmetijsko okoljskega programa (SKOP) in Kmetijsko okoljskega programa (KOP). Uredbi je morala...

Gospodarstvo / ponedeljek, 2. avgust 2010 / 07:00

Kostanjeva šiškarica se širi

Kostanjeva šiškarica se je letos razširila že tudi v Poljansko dolino, na Zgornjem Gorenjskem pa je za zdaj še niso opazili.