Zares stres

Načrtujemo nedeljski piknik. Strateško dodelan do zadnje koordinate. A v petek uničujoča vremenska napoved. Bojni posvet. Kaj zdaj? Klapa je samo v nedeljo še popolna. Za lokal ji ni. Neprevidno bleknem: »Se dobimo pri meni?« Skuhati za osem ni problem. Upoštevam tudi posebne želje! Zadnjega stavka ne bi smela izreči ... Jaz bi makarone, a brez mesa in paradižnika ... Jaz bi sladico, ampak brez moke ... pa fino sladko ... se sliši dodatek ... Krompir? ... Seveda krompir, ampak ne »tenstan« niti ocvrt ... Jaz bi kaj vzhodnjaškega, kakšne rake ... Ja, ja, ribice, ampak brez koščic ... Meso? ... Drugič, na pikniku ... Na tihem sem preklela deževni obet, vedoč, da bi za pripravo vsega tega potrebovala vsaj še pol štedilnika. A juhe ne bi? ... Če bo dež, bi se pa prilegla ... Za pijačo ne skrbi ... Bila sem kot živčen general pred bitko, a se je dobro izteklo. Ko sem napisala jedilnik, sem si oddahnila: makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano, lužiška kumarična juha, škampi v sopari na posteljici iz eksotičnega sadja, krompir, pečen na soli s tremi omakami, postrvji zvitki s črnim sezamom na paprični omaki, sadna solata s pijanimi malinami ali brez ... Zaradi omejenega prostora vam danes lahko serviram le del tega:

Makaroni z brokolijem in rastlinsko smetano

Za 4 osebe potrebujemo: 350 g makaronov, 2 manjša brokolija, 2 žlici deviškega oljčnega olja, 2 stroka neolupljenega česna, 1 vejico rožmarina, 3 žlice parmezana, 3 žlice rastlinske smetane (kdor sojine ne mara, lahko vzame smetano za kuho), črn poper

Brokoli operemo, osušimo in razdelimo na enakomerne majhne rožice. Segrejemo olje, damo vanj česen in vejico rožmarina, prepražimo in pazimo, da česen ne porjavi. Nato rožmarin in česen vzamemo iz ponve, vanjo pa damo rožice brokolija in jih zdušimo, a ostati morajo čvrste. Smetano in parmezan dobro umešamo. Makarone skuhamo po navodilih jih odcedimo in damo v ponev z brokolijem. Rahlo premešamo, pretresemo makarone v ogreto skledo, prelijemo z mešanico smetane in parmezana in potresemo s sveže zmletim črnim poprom. Postrežemo z listnato solato.

Sadna solata z meliso

Za 4 osebe potrebujemo: 2 cm nastrgane ingverjeve korenine, 1 banano, 1 hruško, 12 grozdnih jagod, 2 nektarini, 1 skodelico malin, sok in nastrgano lupinico 1 neškropljene limone, sok 1 pomaranče, sok 1 grenivke, najboljše rožnate, 1/4 l trdega jogurta, šopek melise, 4 žlice malin, čez noč namočenih v malinovem ali pomarančnem likerju (če so pri mizi otroci, ta dodatek izpustimo), po želji sladkor ali agavin ali cimetov sirup

Ingver in limonino lupinico nastrgamo; sadje – razen malin - zrežemo na manjše koščke, grozdne jagode prerežemo na polovico ter prelijemo z limoninim sokom. V terilniku dobro stremo meliso in jo zmešamo s pomarančnim in grenivkinim sokom. Primešamo sadju, dodamo jogurt in maline, namočene v liker. Komur sadna solata ni dovolj sladka, jo lahko dodatno osladi z agavinim ali cimetovim sirupom. Solata naj bo dve uri v hladilniku, da se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Lady prihaja v Slovenijo

Verjetno ta hip najbolj glamurozna in opazna pop ikona, ki rada pušča vtis, predvsem pa si jo zapomnimo po modnem izboru oblačil, pa tudi po glasbi - Lady GaGa - se bo v sklopu svoje svetovne gla...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Izšla vodnik in planinska karta občine Preddvor

Preddvor - V okviru evropskega projekta Brezmejna doživetja narave sta pravkar izšla Planinska karta občine Preddvor in Vodnik po občini, slednji v slovenskem, nemškem, angleškem...

Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Študenti iz Minnesote med starostniki

Škofja Loka - V Centru slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka se je na obisku mudila skupina študentk ter študentov z uglednega ameriškega Augsburg College iz Minneapolisa...

GG Plus / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Zoisove skodelice

V sredini 18. stoletja se je v Ljubljano preselil italijanski trgovec Michelangelo Zois, ki se je ukvarjal z veletrgovino, s fužinarstvom in prodajo železa tudi zunaj tedanje Kranjske. Njegova na...

Slovenija / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

SDS predlaga program razvoja Slovenije

Ljubljana - Strokovni svet SDS je v javno razpravo poslal predlog programa razvoja Slovenije in nujnih ukrepov proti krizi. Predlogi vsebujejo politična izhodišča, predloge ustav...

Zanimivosti / nedelja, 10. julij 2011 / 07:00

Velik praznik za gasilce na Kokrici

Kokrica pri Kranju - Ob nedavnem visokem jubileju, devetdesetletnici Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kokrica so bili števili dogodki. Na demonstrativni vaji v cerkvi sv....