Udeleženci delavnice o lokalni oskrbi s hrano (Foto: Gorazd Kavčič)

Želim vedeti, kaj jem

"Šokiran sem nad stopnjo samooskrbe s hrano v Sloveniji, v nekaterih segmentih imamo manj kot štirideset odstotkov lastne pridelave," je na petkovi delavnici v Kranju dejal prof. dr. Vlado Dimovski.

Kranj – Na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju je v petek potekala druga delavnica Lokalna oskrba s hrano v Sloveniji. »Združili smo energijo in znanje treh institucij: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Univerza v Mariboru – Fakulteta za organizacijske vede (UM FOV) in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Maribor. Smo novi »igralci«, ki pa se ukvarjamo z vprašanji, ki so strateškega pomena. Šokiran sem nad stopnjo samooskrbe s hrano v Sloveniji, v nekaterih segmentih imamo manj kot štirideset odstotkov lastne pridelave. Hrana je v Sloveniji dosegla zelo nizko stopnjo varnosti,« je povedal prof. dr. Vlado Dimovski, vodja projekta Analiza stanja lokalne oskrbe s hrano v Sloveniji: benchmarking analiza in priporočil ter dodal: »Naš namen je, da z različnih vidikov osvetlimo vprašanje prehrane in pripravimo model, kako zagotoviti samooskrbo s hrano, da bo določen del v prehranski verigi varen in slovenski.« Kot je še dejal vodja projekta, bo naslednja delavnica jeseni v Ljubljani, ko bodo rezultate predstavili pristojnemu ministrstvu.

»Po nekaterih napovedih OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) se pripravljajo dolgoročni dvigi cen hrane, do dvajset odstotkov za žito in do trideset odstotkov za meso. Veliki nakupovalni centri so pomembno vplivali na spremembe v oskrbovalnih verigah, razvoju naprednih diskontnih centrov, distribucijskih sistemov in uvozu velikih količin izdelkov s celega sveta. Lokalna preskrba s hrano pa je zaradi vse večje globalne konkurence, povečanega zavedanja o pomenu zdrave prehrane in naraščanja števila svetovnega prebivalstva vse pomembnejša. Potrošniki v EU so čedalje bolj pozorni na to, kako varna in zdrava je hrana, ki jo uživajo,« je povedal mag. Miha Marič iz UM FOV.

Tema druge delavnice je bila Osveščenost študentov kot potrošnikov prehranjevalnih izdelkov in možnosti pridobivanja znanja na področju kmetijske dejavnosti. V zvezi s tem je Miha Marič predstavil anketo, ki so jo izvedli med študenti: »Vprašalnik, uporabljen v anketi, temelji na 36 vprašanjih in zajema devet motivacijskih segmentov, ki jih lahko razdelimo na zdravje, razpoloženje, primernost, privlačnost (videz) hrane, naravne sestavine, cena, nadzor teže, poznavanje, etična skrb. Najpomembnejši dejavniki pri izbiri hrane so za študente: me ohranja zdravega, zaradi nje se počutim dobro, je enostavno dostopna v trgovinah in supermarketih, je dobrega okusa in je dobra vrednost za plačano.«

Predstavili so tudi možnosti pridobivanja znanja na področju kmetijske dejavnosti. Kot je povedala mag. Jasmina Žnidaršič iz UM FOV, se soočajo s problemom pomanjkanja mladih na podeželju in prenizko izobrazbeno strukturo, kar posledično vodi v pomanjkanje razvoja na podeželju in nizko stopnjo inovativnosti. Žnidaršičeva je predstavila izobraževalne institucije na področju formalnega in neformalnega izobraževanja za kmetijstvo. Kot možnosti povečanja zanimanja mladih za izobraževanje je izpostavila dvig ugleda poklica kmetovalec, večje razumevanje kmetijstva kot podjetništva, potrebo po ureditvi stabilnega ekonomskega položaja, prenosu sodobnih tehnologij v prakso, prikazu dobrih praks in večjo promocijo izobraževalnih ustanov.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žirovnica / četrtek, 21. julij 2011 / 07:00

V križišču bo tudi "zeleni" občinski grb

Eno nevarnejših križišč v Žirovnici so začeli urejati, tako da bo bolj pregledno, imelo bo tri usmerjevalne pasove in zelene otoke.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 28. junij 2011 / 07:00

Dobrodošli doma

Kranj - V začetku julija so že nekaj let zberejo v Sloveniji Slovenci iz zamejstva in izseljenstva. Letos bo v počastitev 20-letnice samostojnosti Slovenije prvič organizirano sk...

Zanimivosti / torek, 28. junij 2011 / 07:00

Na Bledu za žrtve cunamija

Bled - V prostorih Triglavskega narodnega parka so v nedeljo organizirali dobrodelno akcijo, na kateri so zbirali sredstva za pomoč žrtvam nedavne naravne katastrofe na Japonskem...

Zanimivosti / torek, 28. junij 2011 / 07:00

Novo vozilo za brniške gasilce

Spodnji Brnik - Člani PGD Spodnji Brnik – Vopovlje so v soboto, 25. junija, pripravili pravo vaško praznovanje, saj so krajevni praznik in 20-letnico osamosvojitve združili s pra...

Kultura / torek, 28. junij 2011 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Bala

Zgodnje poletje je prijetno, zato v tem času radi poročamo. Nekdaj pa so se poleti poročali, če je bilo nujno, torej če je bil na poti otrok. Čas za poroke je bil nekdaj idealen pozimi, med novim...

Šport / torek, 28. junij 2011 / 07:00

Z Domžalami 1 : 1

Kranj – Kranjski nogometni klub nadaljuje serijo dobrih iger na pripravljalnih tekmah. Sinoči so odigrali tekmo v Domžalah proti pokalnemu prvaku in viceprvaku pretekle sezone Domžalam. Do...