Udeleženci delavnice o lokalni oskrbi s hrano (Foto: Gorazd Kavčič)

Želim vedeti, kaj jem

"Šokiran sem nad stopnjo samooskrbe s hrano v Sloveniji, v nekaterih segmentih imamo manj kot štirideset odstotkov lastne pridelave," je na petkovi delavnici v Kranju dejal prof. dr. Vlado Dimovski.

Kranj – Na Fakulteti za organizacijske vede v Kranju je v petek potekala druga delavnica Lokalna oskrba s hrano v Sloveniji. »Združili smo energijo in znanje treh institucij: Ekonomska fakulteta Ljubljana, Univerza v Mariboru – Fakulteta za organizacijske vede (UM FOV) in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Kmetijsko gozdarski zavod Maribor. Smo novi »igralci«, ki pa se ukvarjamo z vprašanji, ki so strateškega pomena. Šokiran sem nad stopnjo samooskrbe s hrano v Sloveniji, v nekaterih segmentih imamo manj kot štirideset odstotkov lastne pridelave. Hrana je v Sloveniji dosegla zelo nizko stopnjo varnosti,« je povedal prof. dr. Vlado Dimovski, vodja projekta Analiza stanja lokalne oskrbe s hrano v Sloveniji: benchmarking analiza in priporočil ter dodal: »Naš namen je, da z različnih vidikov osvetlimo vprašanje prehrane in pripravimo model, kako zagotoviti samooskrbo s hrano, da bo določen del v prehranski verigi varen in slovenski.« Kot je še dejal vodja projekta, bo naslednja delavnica jeseni v Ljubljani, ko bodo rezultate predstavili pristojnemu ministrstvu.

»Po nekaterih napovedih OECD (Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj) se pripravljajo dolgoročni dvigi cen hrane, do dvajset odstotkov za žito in do trideset odstotkov za meso. Veliki nakupovalni centri so pomembno vplivali na spremembe v oskrbovalnih verigah, razvoju naprednih diskontnih centrov, distribucijskih sistemov in uvozu velikih količin izdelkov s celega sveta. Lokalna preskrba s hrano pa je zaradi vse večje globalne konkurence, povečanega zavedanja o pomenu zdrave prehrane in naraščanja števila svetovnega prebivalstva vse pomembnejša. Potrošniki v EU so čedalje bolj pozorni na to, kako varna in zdrava je hrana, ki jo uživajo,« je povedal mag. Miha Marič iz UM FOV.

Tema druge delavnice je bila Osveščenost študentov kot potrošnikov prehranjevalnih izdelkov in možnosti pridobivanja znanja na področju kmetijske dejavnosti. V zvezi s tem je Miha Marič predstavil anketo, ki so jo izvedli med študenti: »Vprašalnik, uporabljen v anketi, temelji na 36 vprašanjih in zajema devet motivacijskih segmentov, ki jih lahko razdelimo na zdravje, razpoloženje, primernost, privlačnost (videz) hrane, naravne sestavine, cena, nadzor teže, poznavanje, etična skrb. Najpomembnejši dejavniki pri izbiri hrane so za študente: me ohranja zdravega, zaradi nje se počutim dobro, je enostavno dostopna v trgovinah in supermarketih, je dobrega okusa in je dobra vrednost za plačano.«

Predstavili so tudi možnosti pridobivanja znanja na področju kmetijske dejavnosti. Kot je povedala mag. Jasmina Žnidaršič iz UM FOV, se soočajo s problemom pomanjkanja mladih na podeželju in prenizko izobrazbeno strukturo, kar posledično vodi v pomanjkanje razvoja na podeželju in nizko stopnjo inovativnosti. Žnidaršičeva je predstavila izobraževalne institucije na področju formalnega in neformalnega izobraževanja za kmetijstvo. Kot možnosti povečanja zanimanja mladih za izobraževanje je izpostavila dvig ugleda poklica kmetovalec, večje razumevanje kmetijstva kot podjetništva, potrebo po ureditvi stabilnega ekonomskega položaja, prenosu sodobnih tehnologij v prakso, prikazu dobrih praks in večjo promocijo izobraževalnih ustanov.

   

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / sobota, 21. julij 2018 / 11:25

Noriakija Kasaija je zeblo v Kranjski Gori

Skupina japonskih smučarskih skakalcev je v sklopu poletnih priprav preizkusila tudi krio komoro, v kateri je minus 150 stopinj Celzija. Noriaki Kasai je priznal, da ga je »kar zeblo« ...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 7. februar 2015 / 00:54

Nekdanji župan žrtev tihega morilca

Nekdanji tržiški župan in državni poslanec Peter Smuk je v zalogovniku biomase umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom, katerega koncentracija je bila presežena za več kot stokrat.

Kultura / sobota, 7. februar 2015 / 00:50

Kulturi v čast

V Knjižnici dr. Toneta Pretnarja je v torek potekalo 4. srečanje pesnikov in pisateljev Tržiča v sodelovanju z Območno izpostavo JSKD Tržič. Svoje besedno ustvarjanje je na ogled postavilo...

Gospodarstvo / sobota, 7. februar 2015 / 00:41

Inovativno gretje smučarskih čevljev

V podjetju Alpina so razvili nov moški smučarski čevelj z inovativnim sistemom gretja.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:39

Kranjec znova na tekme

Naši skakalni reprezentanci se je na tekmah znova pridružil Robert Kranjec.

Šport / sobota, 7. februar 2015 / 00:38

Turnir v dvoranskem nogometu

Tržič – NK Tržič to nedeljo, 8. februarja, pripravlja turnir v dvoranskem nogometu, ki se bo v Dvorani tržiških olimpijcev začel ob 8. uri. Prijave za nastop ekip (4+1) sprejemajo še danes, ko je t...