Elan od Uroša Koržeta in Januša Šefmana, nekdanjih vodilnih, zahteva 650 tisoč evrov odškodnine za 7,7 milijona evrov škode. "Gre za škodo, ki sta jo povzročila s svojimi odločitvami v letih od 2002 do 2004," pravi Elanov odvetnik Miran Kos. (Foto: Matic Zorman)

Korže zahteva nagrado, Elan odškodnino

Uroš Korže od Elana zahteva dobrih deset milijonov evrov nagrade, Elan oziroma Elan Inventa pa od njega in Januša Šefmana, nekdanjega poslovodstva, zahtevata 640 tisoč evrov odškodnine zaradi zgrešenih naložb v višini 7,7 milijona evrov.

Elan toži Uroša Koržeta in Januša Šefmana, na ljubljanskem sodišču pa se nadaljuje spor o Elanovem (ne)izplačilu menedžerske nagrade Koržetu. Ta zahteva 2,1 milijona evrov za prestrukturiranje Elana v letu 2000, sodišče pa mu je maja letos prisodilo štiristo tisoč evrov odškodnine. Elan se je pritožil, nad njim pa visi še izplačilo druge nagrade za vodenje begunjske družbe v letih 2001 do 2004. Korže zahteva izplačilo v višini 8,4 milijona evrov.

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je začela glavna obravnava tožbe Elana in Elan Inventa (prej Skimar in Atac), s katero od nekdanjih vodilnih zahtevata 640 tisoč evrov odškodnine. »Elan zahteva povračilo odškodnine za povzročeno škodo v obdobju v letih od 2002 do 2004 zaradi zgrešenih nakupov poslovnih naložb, zaradi nepojasnjenih in po našem prepričanju neposlovnih odpisov terjatev in tudi nepojasnjenih odpustov dolgov ter nenamensko trošenega denarja, ki ga je Slovenska razvojna družba namenila za razvoj in sanacijo Elana, torej za smučarsko in morsko divizijo, ne pa za izlete v trgovsko dejavnost,« je pojasnil zagovornik Elana Miran Kos.

Skupno naj bi nekdanje poslovodstvo, tožena sta Uroš Korže in Januš Šefman, Elan s štirimi naložbami in odpisi terjatev oškodovala za 7,7 milijona evrov. Za mediacijo se strankam ni uspelo dogovoriti, saj, tako zagovornika obtoženih, zahteve Elana niti ne razumeta in jo ocenjujeta za neutemeljeno. »Glede na teorijo in prakso, gre pri tej zahtevi po zakonu o gospodarskih družbah za procesno in tudi materialno uveljavljanje zahtevka proti poslovodstvu, ki pa ga lahko sprožijo zgolj lastniki,« je pred sodiščem povedal Šefmanov zagovornik Bojan Tržan.

»Nerealno je očitati prejšnjemu poslovodstvu stran vržen denar za nakup Elan Inventa, če pa je to podjetje sedaj tožnik,« na tožbo prek zagovornice Irene Polak Remškar odgovarja Korže in nadaljuje: »Moji stranki ne očitajo slabega poslovodenja, ampak neupravičeno porabljen denar, ker naj bi podjetja na točno določen dan poslovala z izgubo. Koliko podjetij pa danes posluje z izgubo? Zakaj sta še vedno dejavni?«

Tudi na obravnavi se je zataknilo pri vprašanju, zakaj je Elan škodo vrednotil na nedoločen dan v letu 2005. Tržan je predlagal, da bi sodišče sodilo po stanju ob zaključku glavne obravnave in ne pred šestimi leti, ko toženih ni bilo več v Elanu. Sodnica Gordana Indihar Veličković bo na naslednji obravnavi, ki bo 28. junija, zaslišala tako Koržeta kot Šefmana in vodilne v Elanu iz leta 2005 – Miha Šetra in Tevža Tavčarja ter sedanjega predsednika uprave Roberta Ferka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 25. julij 2007 / 07:00

Pomagajo si že 110 let

Društvo skupne pomoči v Tunjicah, ki povezuje praktično vse hiše v krajevni skupnosti, je edino tovrstno v Sloveniji.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 7. julij 2015 / 00:07

Najbolje k zdravniku v javni mreži

Pred odhodom na počitnice Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zavarovanim osebam svetuje, da za čas bivanja v tujini pravočasno uredijo tudi svoje zdravstveno zavarovanje, s čimer se lah...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:05

Ni razvoja brez sodelovanja

S projektom Velika planina – inovativni turistični produkt so študentje zasnovali učno pot Po stopinjah pastirjev in predlagali vključitev Domžalskega doma v mrežo Centra šolskih in obšolskih dejavnos...

Gospodarstvo / torek, 7. julij 2015 / 00:03

Bonami na svetovni razstavi

Rejec Stane Bergant iz Kokre je z žrebcem Bonamijem sodeloval na svetovni razstavi haflingerjev v tirolskem Ebbsu.

Kranj / torek, 7. julij 2015 / 00:01

Bil je dan Logistične brigade

Ni aktivnosti Slovenske vojske brez Logistične brigade, so poudarili na osrednji slovesnosti v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.

Gorenjska / ponedeljek, 6. julij 2015 / 23:27

Zadnje slovo Slavka Avsenika

V torek bo zadnje slovo Slavka Avsenika v Begunjah na Gorenjskem. Cerkveni in civilni pogreb z žalno svečanostjo bo potekal od 16. ure do predvidoma 18.30.