Morje in gora na krožniku
Katalonija, pokrajina na severovzhodu Španije, je kulinarično zelo zanimiva, saj združuje tipično mediteranske jedi z jedmi iz Pirinejev in Leridske nižave. Kataloncem hrana ne pomeni le polnjenja želodca, ampak druženje, dolge pogovore, užitek in svojevrstno umirjenost. Če se Barcelona ponaša s katedralo Sagrada Familia, ima tudi 'katedralo čutov', to je tržnica La Boqueria na Ramblesu, kjer vladata obilje in neponovljivo, tudi hrupno vzdušje. Če se ne utegnete zapeljati v notranjost dežele, poiščite v Barceloni lokale, kjer se motajo domačini, in boste spoznali Katalonijo na krožniku.
Katalonska solata
Za 4 osebe potrebujemo: 2 rdeči papriki, 2 trdo kuhani jajci, 8 majhnih paradižnikov, 4 manjše čebule, ½ glavice solate, 3 žlice rdečega vinskega kisa, 1 žlico gorčice, poper po okusu, 6 žlic olivnega olja, 10 črnih oliv, 16 sardelnih filetov v olju.
Pečico ogrejemo na 250 ºC. Papriko prerežemo na pol in jo očistimo semen. Polovice paprik zložimo na pekač tako, da je rez spodaj. Pečemo 15 minut, dokler koža ne počrni. Potem jih damo v plastično vrečko, da se malce ohladijo in jih nato zlahka olupimo. Narežemo jih na trakove in zložimo na krožnik.
Jajca olupimo in jih zrežemo na četrtine. Paradižnike zrežemo na osem delov, prav tako čebulo. Solato operemo, osušimo in natrgamo na primerne koščke. V majhni skledici mešamo kis, gorčico, sol in poper in vtepemo olje, da preliv postane kremast.
Papriko, paradižnike, čebulo, solato in olive zmešamo v skledi in začinimo s prelivom. Odvečno olje s sardelnih filetov odcedimo in jih s krhlji jajc dekorativno razporedimo po solati.
Piščanec z garnelami
Za 4 osebe potrebujemo: 1 piščanca, težkega 1 do 1,2 kg, 8 garnel oljčno olje, 6 paradižnikov, 2 čebuli, 3 šalotke, 1 rdeč koren, 1 šopek zelišč – peteršilj, timijan rožmarin, 1 skodelico kurje juhe, lahko je kocka, 1/2 skodelice belega vina.
za picado: 2 kosa kurjih jetrc, 8 praženih mandljev, 1 žličko cimeta – po okusu, 2 žlički naribane grenke čokolade
Piščanca razrežemo na 8 kosov, solimo in popramo in zlato rumeno zapečemo na neprevročem oljčnem olju. Kose piščanca zavijemo v folijo in damo na stran.
Dodamo malo olja in spečemo garnele, po 1 minuto na vsaki strani. Tudi garnele vzamemo iz kozice. Paradižnik olupimo, ga očistimo pešk in ga damo v kozico. Dodamo korenček, zrezan na kolobarčke, in dišavnice. Čez nekaj minut dodamo vino in juho in kose piščanca. Dušimo približno pol ure. Medtem pripravimo picado:
V manjši kozici segrejemo oljčno olje in na njem opečemo kurja jetrca. Nato z drugimi sestavinami in z malo olja v terilniku stremo sestavine v gladko maso, ki jo dodamo piščancu. Dodamo garnele in vse skupaj kuhljamo še nekaj minut, da se omaka zgosti. Kose piščanca in garnele zložimo na večji pladenj in prelijemo z omako. Postrežemo lahko s krompirjem ali rižem.
Pretlačen kromir in zelje s slanino iz Cerdanye
Za 4 osebe potrebujemo: 600 g krompirja, 1 zeljno glavico, oljčno olje, sol, poper, sesekljan peteršilj.
Krompir olupimo, zeljne liste operemo in izrežemo kocen. Oboje v slani vodi kuhamo približno pol ure.
Medtem v ponvi segrejmo malo olja in prepražimo na 4 kose narezano slanino. Damo na stran, na maščobi pa opečemo česen, a ne sme porjaveti, da ne greni.
Krompir in zelje odcedimo in pretlačimo s tlačilko za krompir. Zmes damo v kozico in dobro premešamo. Malce potlačimo, da je zmes videti kot velika tortilla, in postrežemo z zapečenimi rezinami slanine. Sama pri sebi sem jed krstila kar za katalonski govnač.