Ministrica Darja Radić čestita novemu direktorju RC IKT Bojanu Dremlju. Na levi je Andrej Polenec. (Foto: Tina Dokl)

Septembra se začne zares

Ministrica Darja Radić in Andrej Polenec sta podpisala pogodbo za sofinanciranje Razvojnega centra IKT v Kranju. Direktor centra bo Bojan Dremelj, v Iskratelu pa hkrati odpuščajo.

Kranj – Razvojni center za informacijske in komunikacijske tehnologije (RC IKT) predstavlja poslovno-tehnološki in razvojni ekosistem, katerega strateški cilj je vzpostavitev stimulativnega razvojnega okolja za razvoj novih tehnologij, izdelkov in storitev, nastajanje novih visoko tehnološko podjetij in novih visoko tehnoloških delovnih mest. Sestavljen je iz treh delov: Tehnološkega parka s podjetniškim inkubatorjem, ki bo zagotavljal optimalne pogoje za razvoj in delo mladih inovativnih podjetij, iz Informacijsko-komunikacijskega centra, ki bo zagotavljal vse informacijske in komunikacijske storitve za celoten RC IKT in Inovacijsko-tehnološkega centra, ki bo združeval razvojne zmogljivosti iz gospodarstva in univerzitetnega okolja s ciljem spodbujati inovativnost ter pospešiti razvoj novih produktov in storitev.

»Med vsemi projekti razvojnih centrov ta predstavlja celovito zgodbo in popolnoma izpolnjuje pričakovanja ministrstva, saj ponuja priložnost novim idejam, novim podjetnikom in inovatorjem, ki bodo s svojimi izdelki konkurenčni na globalnem trgu,« je ob podpisu pogodbe povedala gospodarska ministrica Darja Radić. Rezultati dejavnosti razvojnega centra bodo novi izdelki, ki jih bodo komercializirali v podjetjih, ki so člani konzorcija, v drugih sodelujočih podjetjih pa tudi v novonastalih (spin-off) podjetjih in na trgu.

Predsednik uprave Andrej Polenec je napovedal, da bodo v Iskratelu za potrebe razvojnega centra in tehnološkega parka prenovili ves zahodni del poslovne stavbe, že sedaj je na voljo deset tisoč kvadratnih metrov površin: »Zavedam se, da smo z 12 milijoni evrov pridobili veliko sredstev za spodbuditev dejavnosti IKT. Vemo, katere projekte moramo razviti, prepričan sem, da ministrstvu ne bo treba unovčiti garancije (v višini šestih milijonov evrov, op. a.).« Ministrica je pogojevanje garancij za sofinanciranje projektov razložila z besedami, da so na ta način izločili projekte brez resne podlage, saj državni denar ni dovolj, za projekti morajo stati tudi močni partnerji.

»Za izhod Slovenije iz gospodarske krize je očitno edina pot izvoz, saj je domače povpraševanje majhno in ne zagotavlja trajnostne rasti. Naša podjetja morajo imeti proizvode, ki bodo konkurenčni v globalnem svetu,« je partnerje v projektu RC IKT spodbudila ministrica. Ta razvojni center je ustanovilo pet partnerjev: Iskratel, Tehnološki park Ljubljana, Zavod Tehnološka mreža ICT, Sintesio in Borea, ki bodo do konca leta 2014 v projekt vložili približno 28 milijonov evrov lastnih sredstev, preostalo prispeva država.

Vodil ga bo Bojan Dremelj, ki pravi, da bi danes oddali povsem enako razpisno vlogo kot pred pol leta: »Namen centra in parka niso krasni izdelki, ki jih bomo vsi občudovali, ampak prodaja na trgu. Cilj je enostaven: motivirati moramo vse v slovenskem IKT prostoru, da bi tistim, ki si upajo nekaj narediti sami, lahko tudi pomagali, s tem pa bo napredovala vsa Slovenija.« Dodaja, da nima nihče volje postavljati razvojnega centra za tri, štiri leta, kot je zapisano v razpisnih pogojih, ampak bi moral projekt več desetletij dajati rezultate.

»To ne pomeni, da v Iskratelu opuščamo razvoj, saj zdaj zanj namenimo 350 človeških let, z RC IKT pa bomo zagotovili še dodatnih sto človeških let in s tem komplementirali naše znanje za nove projekte,« razloži Polenec in hkrati potrdi, da odpuščajo: »Nedotakljivih ni. Niti v razvoju. Osvežiti moramo znanje, nekateri v preteklosti zelo uspešni so danes brez idej, zato potrebujemo sveže sodelavce z inovativnim znanjem.« Iskratel je v prvih mesecih leta posloval bistveno bolje kot lani. Realizacija je bila za štirideset odstotkov boljša kot v istem obdobju lani, kar kaže na pomemben vzpon, vendar zagotovljenih naročil do konca leta ni. Tudi zato nadaljujejo boj s konkurenti iz Kitajske in racionalizacijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 16. julij 2021 / 20:50

V Ljubljani začeli soditi kriminalni združbi

Ljubljana – V Ljubljani so ta teden začeli soditi hudodelski združbi, ki naj bi se na veliko ukvarjala s preprodajo in proizvodnjo droge, vodil pa naj bi jo 40-letni Aleš Zupančič iz Most pri Komen...

Objavljeno na isti dan


Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Jezerškov najmlajši z medaljo

Martin Jezeršek je s prestižnega evropskega tekmovanja v klasični francoski strežbi prinesel bronasto medaljo.

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Nasledniki tradicije Skalašev

Deset let delovanja Gorniškega kluba Jakoba Aljaža, enajsta slavnostna akademija pred Aljaževo rojstno hišo v Zavrhu in deveta podelitev častnega znaka pohodnikom po Aljaževi poti ...

Škofja Loka / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Angela Knific praznovala sto let

Stoti rojstni dan je Medvoščanka praznovala v Centru slepih, slabovidnih in starejših v Škofji Loki, ki je njen dom že dvanajsto leto. Za rojstni dan si je zaželela enoposteljno sobo in skromno prazno...

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Mini tržnica za izmenjavo sadik

Flancanje: mini vrtičkarska tržnica, ki so jo pripravili četrto leto zapored. Glavni namen dogodka je izmenjava sadik med obiskovalci.

Medvode / sobota, 9. junij 2007 / 07:00

Orfej in Euridika v Olomoucu

Otroški in mladinski pevski zbor medvoške šole Orfej in Euridika sta minulo sredo odpotovala v češki Olomouc na svetovno tekmovanje pevskih zborov. Prav danes jih čaka tekmovalni del, zatorej - stisni...