Ostrejši nadzor živil

Inšpekcijske službe poostreno nadzorujejo živila. Za preprečevanje okužb je najpomembnejša ustrezna higiena.

Ljubljana – V Sloveniji sicer še ni okužb z bakterijo E.coli, zaradi katere je do nedelje v Nemčiji umrlo 22 ljudi in se jih še okrog 1.600 okužilo, vendar pa so pristojne službe zaradi previdnosti poostrile nadzor nad živili. Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je v minulem tednu opravila več kot petdeset nadzorov zelenjave v vseh trgovskih verigah, pri veletrgovcih in tudi na tržnicah, kjer je odvzela vzorce kumar, paradižnika, paprike in bučk. Do petka so bili znani rezultati za 26 vzorcev, vsi rezultati analiz so bili negativni. Inšpektorji bodo v naslednjih tednih še okrepili jemanje vzorcev, preverjali bodo tudi pravilnost deklaracij na živilih, vsi, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo, pa bodo morali tudi sami preverjati morebitno okuženost živil. Uradni veterinarji so v četrtek opravili 23 nadzorov v vseh večjih trgovskih verigah, pri tem so še posebej preverjali morebitno prisotnost italijanske jelenove salame, v kateri so avstrijski organi odkrili E.coli. Ugotovili so, da na slovenskem trgu ni sporne salame niti ne kateregakoli drugega izdelka istega italijanskega proizvajalca. Veterinarji so zaradi previdnosti vzeli še vzorce nekaterih suhomesnatih izdelkov in mesnih narezkov iz divjačinskega in govejega mesa.

V Sloveniji letno zboli za E. coli več bolnikov. Ločimo seve, ki so za človeka neškodljivi in seve, ki lahko povzročijo različna obolenja. Med slednje spada tudi enterohemoragična E.coli (STEC), ki tvori toksine. Značilni bolezenski znaki pri okužbi z STEC so driska, pogosto krvava, bolečine v trebuhu, lahko nekoliko povišana telesna temperatura. V večini primerov je bolezen blaga in v tednu dni mine sama od sebe. Na Inštitutu za varovanje zdravja so poudarili, da je za preprečevanje okužb ključnega pomena ustrezna higiena. To pomeni temeljito umivanje rok po uporabi stranišča ali menjavi plenic, pred stikom z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, kontaktu z živalmi ali njihovim okoljem. Temeljito je treba oprati sveže sadje in zelenjavo, še preden jo olupite. Uživajte le dobro prepečena, kuhana ali pasterizirana živila, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 stopinj Celzija. Mleko je treba prekuhati, izogibajte se uživanju nepasteriziranih sokov …

V bolnišnici v Slovenj Gradcu so prejšnji teden obravnavali bolnika, pri katerem so ob prvem testu odkrili bakterijo E. coli. Bolnik je dobro okreval in je že doma. Rezultati Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor so pokazali, da na primeru slovenskega bolnika ni šlo za nevaren sev bakterije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / torek, 22. avgust 2023 / 09:20

Ravnatelj odstopil, izredni nadzor na policiji

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je v zvezi s preiskovanjem domnevnega spolnega napada na mladoletnico, za kar je osumljen ravnatelj gorenjske šole, odredil izredni nadzor nad delom Polici...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Med sosedi

Konec septembra je bil v Katoliškem domu prosvete v Tinjah (Tainach) na Koroškem občni zbor Slovenske gospodarske zveze (SGZ) iz Celovca, ki je osrednja gospodarska organizacija S...

Gospodarstvo / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Sejem in razstava živine

Komenda – Domači konjeniški klub bo v sodelovanju z občino pripravil ta konec tedna na konjeniškem hipodromu v Komendi jesenski kmetijsko podjetniški sejem. Na sejmu, ki ga bodo o...

Zanimivosti / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Hibiskus

Letos je bilo poletje zelo ugodno za cvetoče grmovnice. Avgusta, ko večino cvetov kar uvene zaradi prevročega sonca, je bilo letos zmerno vroče, septembra pa je nastopilo spet obdobje to...

Jesenice / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Organizirani izleti po Jesenicah

V Razvojni agenciji Zgornje Gorenjske so pripravili prvo vodenje po mestu z lokalnimi turističnimi vodniki.

Prosti čas / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Želite, da vas zapelje?

Jeklenega zapeljivca iščemo še nekaj dni, Zlati boben se bliža koncu, v glavno mesto prihaja mednarodni filmski festival, slovenske lepotice razstavile svoja telesa, Klemen skorajšnji barovec, Ljublja...