Ostrejši nadzor živil
Inšpekcijske službe poostreno nadzorujejo živila. Za preprečevanje okužb je najpomembnejša ustrezna higiena.
Ljubljana – V Sloveniji sicer še ni okužb z bakterijo E.coli, zaradi katere je do nedelje v Nemčiji umrlo 22 ljudi in se jih še okrog 1.600 okužilo, vendar pa so pristojne službe zaradi previdnosti poostrile nadzor nad živili. Inšpekcija za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano je v minulem tednu opravila več kot petdeset nadzorov zelenjave v vseh trgovskih verigah, pri veletrgovcih in tudi na tržnicah, kjer je odvzela vzorce kumar, paradižnika, paprike in bučk. Do petka so bili znani rezultati za 26 vzorcev, vsi rezultati analiz so bili negativni. Inšpektorji bodo v naslednjih tednih še okrepili jemanje vzorcev, preverjali bodo tudi pravilnost deklaracij na živilih, vsi, ki se ukvarjajo z živilsko dejavnostjo, pa bodo morali tudi sami preverjati morebitno okuženost živil. Uradni veterinarji so v četrtek opravili 23 nadzorov v vseh večjih trgovskih verigah, pri tem so še posebej preverjali morebitno prisotnost italijanske jelenove salame, v kateri so avstrijski organi odkrili E.coli. Ugotovili so, da na slovenskem trgu ni sporne salame niti ne kateregakoli drugega izdelka istega italijanskega proizvajalca. Veterinarji so zaradi previdnosti vzeli še vzorce nekaterih suhomesnatih izdelkov in mesnih narezkov iz divjačinskega in govejega mesa.
V Sloveniji letno zboli za E. coli več bolnikov. Ločimo seve, ki so za človeka neškodljivi in seve, ki lahko povzročijo različna obolenja. Med slednje spada tudi enterohemoragična E.coli (STEC), ki tvori toksine. Značilni bolezenski znaki pri okužbi z STEC so driska, pogosto krvava, bolečine v trebuhu, lahko nekoliko povišana telesna temperatura. V večini primerov je bolezen blaga in v tednu dni mine sama od sebe. Na Inštitutu za varovanje zdravja so poudarili, da je za preprečevanje okužb ključnega pomena ustrezna higiena. To pomeni temeljito umivanje rok po uporabi stranišča ali menjavi plenic, pred stikom z živili, pred jedjo, po kontaktu s surovimi živili, kontaktu z živalmi ali njihovim okoljem. Temeljito je treba oprati sveže sadje in zelenjavo, še preden jo olupite. Uživajte le dobro prepečena, kuhana ali pasterizirana živila, meso mora tudi v notranjosti doseči 70 stopinj Celzija. Mleko je treba prekuhati, izogibajte se uživanju nepasteriziranih sokov …
V bolnišnici v Slovenj Gradcu so prejšnji teden obravnavali bolnika, pri katerem so ob prvem testu odkrili bakterijo E. coli. Bolnik je dobro okreval in je že doma. Rezultati Zavoda za zdravstveno varstvo Maribor so pokazali, da na primeru slovenskega bolnika ni šlo za nevaren sev bakterije.