Rekordno število dobrot
Na razstavi Dobrote slovenskih kmetij so znak kakovosti prejeli tudi Tilka Bogataj, Andreja Jagodic, Andreja Bizant, Milan Brence, Darinka Korošec, Mihael Kosmač, Tone Šinkovec in Miha Golob.
Kranj – V Minoritskem samostanu na Ptuju se je v nedeljo končala štiridnevna prireditev Dobrote slovenskih kmetij. Kot je povedala vodja razstave Terezija Meško iz ptujskega kmetijsko gozdarskega zavoda, so kmetje in kmetice dali na ocenjevanje rekordno število prehranskih izdelkov (1369), rekordno pa je bilo tudi število nagrajenih izdelkov (1108). »Da je priznanje dobilo več kot tisoč izdelkov, ne preseneča, saj je to tudi posledica načina dela ocenjevalnih komisij, ki vsem sodelujočim na razstavi posredujejo pripombe in predloge za izboljšanje kakovosti izdelkov,« je dejala Meškova. V kmetijsko gozdarski zbornici podpirajo organiziranje takšne razstave, ki je po besedah direktorja Igorja Hrovatiča priložnost za prikaz bogate izbire izdelkov, ki jih slovensko podeželje ponuja potrošnikom. Kmetijski minister Dejan Židan si je ob tem zaželel, da bi bila takšna hrana, kot je bila predstavljena na razstavi, dostopna na vseh trgovskih policah v Sloveniji.
Znaki kakovosti
Na razstavi so poleg priznanj za vsako izmed trinajstih skupin prehranskih izdelkov podelili tudi znake kakovosti, to so najvišja priznanja za kmečke prehranske izdelke, ki so na razstavi trikrat zapored dobili zlato priznanje. Skupno so podelili 59 priznanj, z Gorenjske so jih prejeli Tilka Bogataj iz Gorenje vasi za tri izdelke - kislo kravje mleko, sir Tilen in sir Pretovč, Andreja Jagodic s Police pri Naklem za sadni (borovničev) jogurt, Milan Brence iz Gorenje vasi za sir Kosec, Darinka Korošec z Gorjuš za sladko skuto, Andreja Bizant iz Žlebov za domače surovo maslo, Miha Golob z Brezij nad Kamnikom za pasterizirano papriko (filete), Tone Šinkovec iz Leskovice za žganje češnjevec in Mihael Kosmač z Dovjega za »ta domač« sadjevec.
Priznanja za krušne izdelke
Posebna komisija je v torek ocenila še krušne izdelke, tudi v tej skupini gorenjski kmetje in kmetice niso ostali praznih rok. Zlato priznanje so prejeli Greta Zlate iz Praš za pirin kruh, Urška Šranc z Belce za Lešnkov kruh, Bernardka Hribar iz Kališa pri Stahovici za buhteljne, Mateja Perko iz Kokre za orehovo potico, Slavka Šinkovec z Zgornjega Jezerskega za slane kvašene rogljičke ter Bernarda in Anton Skok z Loke pri Mengšu za »tavahke« mengeške flancate. Srebrno priznanje so prejeli Greta Zlate za ajdov mešani kruh, Karolina Smerkolj iz Čepelj pri Lukovici za mešani kruh s semeni, Marinka Rejc iz Krnic pri Novakih za pirin kruh z drožmi, Irena Skuber z Zgornjega Jezerskega za šarkelj, Olga Povšnar iz Kokre za orehovo potico, Danica Aljančič iz Kovorja za orehovo potico, Bernarda in Anton Skok za velikonočno orehovo potico, Nežka Demšar iz Krnic pri Novakih srebrno za rogljičke brez jajc in Marija Hribar iz Kališa pri Stahovici za krhke flancate.
Bronasto priznanje so prejeli Alenka Oblak iz Bukovega Vrha nad Visokim za pšenični mešani kruh, Ana Arh iz Mač za pšenični kruh s semeni, Ivanka Kocijančič s Katarije pri Moravčah za krompirjev kruh, Anton Verlič iz Smlednika za pšenični polbeli in za pšenični polnozrnati kruh, Bernardka Hribar za orehove rogljičke in Karolina Smerkolj za pirine piškote in krofe.