Pravi bosanski burek

Na Jesenicah je zelo dejavno Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser, ki na različnih prireditvah vselej razveseli obiskovalce s pristnimi bosanskimi kulinaričnimi dobrotami.

Med njimi je na prvem mestu zagotovo burek, ki se ga, kot na pol v šali pravi mlada članica društva Edisa Jusufagić, mora naučiti speči vsako dekle še pred poroko. Recept ni nobena skrivnost, a več kot jih narediš, bolje je, pravi Edisa. Povedano drugače - tudi za burek velja, da vaja dela mojstra …

In kako poteka priprava pravega bosanskega bureka? Osnova je vsekakor testo, ki je najboljše, če je narejeno doma. Gospodinje ga zamesijo iz moke, soli, olja in mlačne vode. Razdelijo ga na hlebčke, ki morajo počivati. Nato testo naoljijo in razvaljajo ter razvlečejo, pri čemer si bosanske gospodinje pomagajo z oklagijo, to je dolgim, ozkim valjarjem. Nadev je lahko mesni ali sirov in ga pomažejo po testu. Testo zvijejo v kačo in naredijo manjše bureke v obliki polžev. Burek je lahko narejen tudi v plasteh, torej da izmenjaje v pekač polagajo plast testa in plast nadeva. V tem primeru za silo lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo.

Članice jeseniškega bošnjaškega društva so prikaz peke bureka pripravile pred kratkim v sklopu projekta Mladinskega centra Jesenice Mladi v akciji – Dobrote iz kuhinje naših babic. Poleg društva Bošnjakov so v sklopu projekta značilne jedi svojih kultur kuhali tudi člani srbskega, makedonskega in slovenskega kulturnega društva. Vsi recepti bodo izšli v posebni knjižici.

Mesni burek

Sestavine: 60 dag moke, 75 dag zmletega junčjega mesa, 20 dag čebule, strok česna, 20 dag olja, sol, poper.

V posodo stresemo moko, dodamo sol, olje in mlačno vodo. Zamesimo gladko vlečeno testo in ga po vrhu premažemo z oljem. Pustimo počivati nekaj ur. Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo strt česen, mleto meso, sol in poper. Pražimo približno petnajst minut. Testo razdelimo na več delov. Vsak del razvaljamo in razvlečemo. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v polžke. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa in mesnega nadeva. Pripravljene bureke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z mešanico vode, olja in soli. Pečemo približno trideset minut na 200 stopinjah Celzija. Med peko bureke še dvakrat premažemo s pripravljeno mešanico.

Za sirov burek pripravimo nadev iz skute, kisle smetane, jajca, soli in olja.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 3. julij 2017 / 07:51

Hrana, taka, kot je

»Hrana je tu zato, da se od nje najemo in da nam, okolju in gospodarstvu tudi na dolgi rok čim bolje dene. Ljudje se moramo zavedati, da vsega ni moč pojesti: tako kot ni moč požreti vse pameti teg...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 14. december 2010 / 07:00

Izreden pomen vitamina D

V maščobi topen vitamin D je ključnega pomena za pravilen razvoj, rast in ohranjanje zdravja od rojstva do smrti.

GG Plus / torek, 14. december 2010 / 07:00

Skrb za zdravje prostate

Združenje urologov Slovenije (ZUS) je pripravilo akcijo ozaveščanja o skrbi za zdravje prostate, ki jo bodo do maja 2011 izvedli po različnih krajih Slovenije. Po podatkih ZUS-a je pri nas stopnj...

Zanimivosti / torek, 14. december 2010 / 07:00

Skrb za varnost v gorah

Kranj - Minulo soboto je bila v Celju izredna skupščina Planinske zveze Slovenije. Delegati iz 132 društev so sprejeli vsebinski program dela predsedstva PZS, program dela komisi...

Kranjska Gora / torek, 14. december 2010 / 07:00

Nove spodbude za turizem

Mojstrana - Mojstrana je letos poleti z novim planinskim muzejem dobila tudi novo spodbudo za razvoj turizma. A če želi kraj izkoristiti prednost, ki jo ima z edinim tovrstnim mu...

Žirovnica / torek, 14. december 2010 / 07:00

Največ za novo občinsko stavbo

V proračunu občine Žirovnica za prihodnje leto je največ denarja namenjenega za gradnjo nove večnamenske stavbe na Breznici, zbirnega centra in kanalizacije.