Pravi bosanski burek

Na Jesenicah je zelo dejavno Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser, ki na različnih prireditvah vselej razveseli obiskovalce s pristnimi bosanskimi kulinaričnimi dobrotami.

Med njimi je na prvem mestu zagotovo burek, ki se ga, kot na pol v šali pravi mlada članica društva Edisa Jusufagić, mora naučiti speči vsako dekle še pred poroko. Recept ni nobena skrivnost, a več kot jih narediš, bolje je, pravi Edisa. Povedano drugače - tudi za burek velja, da vaja dela mojstra …

In kako poteka priprava pravega bosanskega bureka? Osnova je vsekakor testo, ki je najboljše, če je narejeno doma. Gospodinje ga zamesijo iz moke, soli, olja in mlačne vode. Razdelijo ga na hlebčke, ki morajo počivati. Nato testo naoljijo in razvaljajo ter razvlečejo, pri čemer si bosanske gospodinje pomagajo z oklagijo, to je dolgim, ozkim valjarjem. Nadev je lahko mesni ali sirov in ga pomažejo po testu. Testo zvijejo v kačo in naredijo manjše bureke v obliki polžev. Burek je lahko narejen tudi v plasteh, torej da izmenjaje v pekač polagajo plast testa in plast nadeva. V tem primeru za silo lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo.

Članice jeseniškega bošnjaškega društva so prikaz peke bureka pripravile pred kratkim v sklopu projekta Mladinskega centra Jesenice Mladi v akciji – Dobrote iz kuhinje naših babic. Poleg društva Bošnjakov so v sklopu projekta značilne jedi svojih kultur kuhali tudi člani srbskega, makedonskega in slovenskega kulturnega društva. Vsi recepti bodo izšli v posebni knjižici.

Mesni burek

Sestavine: 60 dag moke, 75 dag zmletega junčjega mesa, 20 dag čebule, strok česna, 20 dag olja, sol, poper.

V posodo stresemo moko, dodamo sol, olje in mlačno vodo. Zamesimo gladko vlečeno testo in ga po vrhu premažemo z oljem. Pustimo počivati nekaj ur. Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo strt česen, mleto meso, sol in poper. Pražimo približno petnajst minut. Testo razdelimo na več delov. Vsak del razvaljamo in razvlečemo. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v polžke. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa in mesnega nadeva. Pripravljene bureke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z mešanico vode, olja in soli. Pečemo približno trideset minut na 200 stopinjah Celzija. Med peko bureke še dvakrat premažemo s pripravljeno mešanico.

Za sirov burek pripravimo nadev iz skute, kisle smetane, jajca, soli in olja.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 5. november 2009 / 07:00

Kresnička sveti že pet let

Lesce - V kriznem centru za mlade Kresnička, ki deluje na Alpski cesti v Lescah, so praznovali peti rojstni dan. V petih letih je pri njih bivalo 267 otrok in mladostnikov, ki so...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 5. november 2020 / 00:57

Po obronkih Jelovice

Jelovica je za prebivalce občine Kranj že skoraj nedosegljiva destinacija, kamor zahajamo redko. Del te čudovite gozdne planote je v območju mestne občine Kranj. Kolikokrat zahajate tja? Jamnik vsi...

Škofja Loka / četrtek, 5. november 2020 / 00:56

Potrdili prestavitev Škofjeloškega pasijona

Škofja Loka – Vodja projekta Škofjeloški pasijon 2021 Jakob Vrhovec je škofjeloški občinski svet seznanil z dejstvom, da uprizoritev pasijona spomladi prihodnje leto zaradi višje sile ne bo mogoča....

Jesenice / četrtek, 5. november 2020 / 00:55

Proti prodaji poslovne stavbe RAGOR-ja

BSC Kranj želi prodati stavbo, solastnica Občina Jesenice pa se s prodajo ne strinja.

Tržič / četrtek, 5. november 2020 / 00:55

Raziskovalno-učni center za plazove

Podljubelj – Občina Tržič želi skupaj s partnerji za potrebe celovitega razvoja območja nekdanjega smučišča Zelenica vzpostaviti Raziskovalno-učni center za plazove in Naturo 2000. Center bo namenj...

Kranj / četrtek, 5. november 2020 / 00:54

Proti podnebnim spremembam

Tudi Mestna občina Kranj se je pridružila projektu Trio s sloganom: Misli evropsko, deluj lokalno.