Pravi bosanski burek

Na Jesenicah je zelo dejavno Kulturno športno društvo Bošnjakov Biser, ki na različnih prireditvah vselej razveseli obiskovalce s pristnimi bosanskimi kulinaričnimi dobrotami.

Med njimi je na prvem mestu zagotovo burek, ki se ga, kot na pol v šali pravi mlada članica društva Edisa Jusufagić, mora naučiti speči vsako dekle še pred poroko. Recept ni nobena skrivnost, a več kot jih narediš, bolje je, pravi Edisa. Povedano drugače - tudi za burek velja, da vaja dela mojstra …

In kako poteka priprava pravega bosanskega bureka? Osnova je vsekakor testo, ki je najboljše, če je narejeno doma. Gospodinje ga zamesijo iz moke, soli, olja in mlačne vode. Razdelijo ga na hlebčke, ki morajo počivati. Nato testo naoljijo in razvaljajo ter razvlečejo, pri čemer si bosanske gospodinje pomagajo z oklagijo, to je dolgim, ozkim valjarjem. Nadev je lahko mesni ali sirov in ga pomažejo po testu. Testo zvijejo v kačo in naredijo manjše bureke v obliki polžev. Burek je lahko narejen tudi v plasteh, torej da izmenjaje v pekač polagajo plast testa in plast nadeva. V tem primeru za silo lahko uporabimo tudi kupljeno vlečeno testo.

Članice jeseniškega bošnjaškega društva so prikaz peke bureka pripravile pred kratkim v sklopu projekta Mladinskega centra Jesenice Mladi v akciji – Dobrote iz kuhinje naših babic. Poleg društva Bošnjakov so v sklopu projekta značilne jedi svojih kultur kuhali tudi člani srbskega, makedonskega in slovenskega kulturnega društva. Vsi recepti bodo izšli v posebni knjižici.

Mesni burek

Sestavine: 60 dag moke, 75 dag zmletega junčjega mesa, 20 dag čebule, strok česna, 20 dag olja, sol, poper.

V posodo stresemo moko, dodamo sol, olje in mlačno vodo. Zamesimo gladko vlečeno testo in ga po vrhu premažemo z oljem. Pustimo počivati nekaj ur. Čebulo olupimo in sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo čebulo. Dodamo strt česen, mleto meso, sol in poper. Pražimo približno petnajst minut. Testo razdelimo na več delov. Vsak del razvaljamo in razvlečemo. Premažemo ga z nadevom in zvijemo v polžke. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa in mesnega nadeva. Pripravljene bureke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Premažemo jih z mešanico vode, olja in soli. Pečemo približno trideset minut na 200 stopinjah Celzija. Med peko bureke še dvakrat premažemo s pripravljeno mešanico.

Za sirov burek pripravimo nadev iz skute, kisle smetane, jajca, soli in olja.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 4. februar 2008 / 07:00

Ogorčen zaradi odnosa ALC

Odgovor na pismo pod gornjim naslovom, objavljeno v Gorenjskem glasu 29. januarja 2008. Na letališču Lesce ponujamo panoramske vožnje z letali. Karta se plača takrat, ko se polet opravi. Na poseb...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 20. avgust 2012 / 07:00

Posebna jed: Buhtel Golica

Jesenice - Med planinci, ki so v zadnjem času obiskali Kočo na Golici, se je razširil glas o posebni jedi, ki jo pripravlja oskrbnica Ljubica Konkolič. Gre za Buhtel Golica, k...

Gorenjska / ponedeljek, 20. avgust 2012 / 07:00

Porušili le del objekta na bodočem parkirišču

Radovljica - Občina Radovljica je med počitnicam na vhodu v staro mestno jedro, kjer želijo urediti približno petdeset parkirnih mest, porušila del objekta, v katerem je bi...

Kronika / ponedeljek, 20. avgust 2012 / 07:00

Kriminal

Televizor in računalnik Kranj - V torek zvečer je policija prejela vznemirjen klic, da je nekdo vlomil v stanovanje v Kranju in odnesel LCD televizor in prenosni računaln...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. avgust 2012 / 07:00

Jubilejni Vaški dan

Rateče - V Ratečah so na veliki šmaren znova pripravili Vaški dan, tokrat že dvajseti po vrsti. Domačini so v sprevodu najprej pokazali rateške noše, med katerimi so nekatere stare...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. avgust 2012 / 07:00

Državi so največ davkov dolžna gradbena podjetja

Od skupaj 810 milijonov evrov davčnega dolga je po predvidevanjih Davčne uprave RS izterljivih 501 milijon evrov. Največji davčni dolg imajo gradbena podjetja.