Pehtrana se bojijo zmaji.

"Fines herbes"

Znamenito francosko začimbno mešanico "fines herbes" lahko brez velike umetnosti v desetih minutah pripravimo tudi sami.

Pogoj je le, da imamo na vrtu svež pehtran, peteršilj, drobnjak in krebuljico. Sesekljamo žlico vsake od omenjenih začimb, zmešamo ter z dobljeno mešanico odišavimo sveže poletne mešane solate ali izboljšajmo okus jajčnim jedem, perutnini in ribam. Vse štiri začimbe, ki sestavljajo ta čislani "miks", se izkažejo tudi kot precej učinkovita zdravilna zelišča. Uporabimo jih po svojih željah in potrebah.

Pehtran

Pehtran oz. dragoncel (Artemisia dracunculus) je bil na Slovenskem od nekdaj zelo priljubljena začimbna zel. Kako tudi ne. Človeka, kot bi trenil, omami s svojim prijetnim, sladkim in rahlo pekočim okusom. Čeravno je izjemno priljubljen v evropski kuhinji, naj bi ga samo Slovenci uporabljali v nadevih za potice in štruklje. Francozi tega pelinovega bratranca raje uporabljajo za odišavljanje zeliščnega kisa in gorčice, Švicarji in Nizozemci pa ga radi mešajo z maslom in dodajajo na zelenjavo, zrezke in ribe. V srednjem veku so verjeli, da je pehtran močan zaščitnik pred zmaji in kačami, z njim pa so si prav dostojno krepili tudi zdravje. Najbolje, da uporabimo svežega ali v obliki poparka: eno žličko zelišča poparimo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo in spijemo skodelico čaja pol ure pred jedjo. Čaj se bo najbolje obnesel za spodbujanje prebave in kot splošno krepčilo. Pospešuje tudi izločanje žolča, odvaja vodo in deluje proti vnetjem.

Peteršilj

Naše babice in prababice so dobro vedele, da peteršilj (Petroselinum crispum) ni le izjemna jušna zelenjava in prav takšna začimba, pač pa da se z njegovo pomočjo lahko odkrižajo tudi marsikatere tegobe, povezane z zdravjem. Vedele so, da spodbuja prebavo, zato so njegov čaj pripravljale po obilnem kosilu ali večerji. Iz prve roke so vedele tudi, da spodbuja menstruacijo in lajša menstrualne krče. Čaj iz zeli so pripravljale tudi proti slabokrvnosti in brezvoljnosti ter za izločanje strupenih snovi iz telesa in pri jetrnih boleznih. Obnesel naj bi se tudi pri motnjah v krvnem obtoku. Čaj iz listov, ki v prvi vrsti pospešuje prebavo, pripravimo kot poparek: v liter vrele vode vržemo prgišče peteršiljevih listov, pustimo stati deset minut in precedimo. Pijemo po dve skodelici čaja na dan po jedi. Peteršilj velja za vrtnino z največjo vrednostjo vitamina C, zato bi bilo nespametno, če ga ne bi imeli na domačem vrtu. Primorci spomladi obožujejo solato iz peteršiljevih listov, začinjeno z olivnim oljem. Z njeno pomočjo spodbudijo izločanje vode in si učinkovito prečistijo kri.

Drobnjak

Čeravno drobnjak (Allium schoenoprasum) bolj kot v domačo lekarno sodi v kuhinjo, ni od muh niti pri krepitvi in ohranjanju zdravja. Pohvali se lahko z obilico vitamina C in B2 ter s kalcijem, natrijem, fosforjem in železom. Vedno uporabljamo svežega, saj se dragoceni vitamini in minerali med kuhanjem uničijo. Lahko ga tudi zamrzujemo ali sušimo, vendar zlasti posušeni listi izgubijo precej arome. Na splošno lahko rečemo, da drobnjak deluje protivnetno, pospešuje izločanje vode iz telesa, spodbuja prebavo, razkužuje prebavila, zboljšuje tek, odpravlja vetrove in čisti kri. V ljudskem zdravilstvu ga svetujejo tudi pri slabokrvnosti, pomanjkanju vitaminov in za zniževanje krvnega tlaka. Spomladi si sem ter tja privoščimo večerjo v obliki skute, pomešane s smetano in nasekljanim svežim drobnjakom, ter ržen kruh. Preveč drobnjaka lahko škodi, zato z njim ne gre pretiravati.

O četrti sestavini mešanice »fines herbes« - krebuljici, danes ne bomo rekli nobene, saj ji bomo prihodnjič posvetili cel članek. Na naših vrtovih je namreč, kljub temu da jo v svetu nadvse cenijo, skoraj ni videti.

Francozi začimbni mešanici »fines herbes« včasih dodajo tudi majaron, timijan, šetraj ali vodno krešo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 17. september 2010 / 07:00

Šest desetletij Loške koče

Prav danes mineva šestdeset let, odkar so škofjeloški smučarski zanesenjaki dogradili kočo na Starem vrhu, med takratnimi 82 graditelji pa je živih še 30.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Od deklice z mikrofonom do obetavne medijske osebnosti

Kot petletni deklici so ji starši uresničili željo in ji kupili mikrofon, da je svoje ´monologe´ lahko snemala na kaseto, v osnovni šoli je začela natančno spremljati televizijske oddaje in voditelje...

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Langa do poletja z albumom

Ciganska etno skupina Langa z bratoma Kontrec na čelu je po dolgem času znova pripravila združeni samostojni koncert z njihovim podmladkom, zasedbo Langa junior.

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Od glasbe do preobrazbe

V Železnikih je odmevala pesem srca, v Bohinju so se srečale godbe, obiskali pa smo tudi stilsko preobrazbo.

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Radio Hit danes praznuje

Domžalski Radio Hit danes praznuje osemnajsti rojstni dan. Polnoletnost najstarejše komercialne radijske postaje bodo nekdanji in sedanji radijski sodelavci, povabljenci ter poslušalci, ki so si...

Prosti čas / petek, 1. april 2011 / 07:00

Koncert Poljanskih orgličarjev

Poljanski orgličarji ob petletnem jubileju vabijo na letni koncert lepih ljudskih in drugih melodij, ki bo v nedeljo ob 17. uri v Kulturnem domu v Poljanah. Koncert bodo popestrili tudi drugi gla...