Pehtrana se bojijo zmaji.

"Fines herbes"

Znamenito francosko začimbno mešanico "fines herbes" lahko brez velike umetnosti v desetih minutah pripravimo tudi sami.

Pogoj je le, da imamo na vrtu svež pehtran, peteršilj, drobnjak in krebuljico. Sesekljamo žlico vsake od omenjenih začimb, zmešamo ter z dobljeno mešanico odišavimo sveže poletne mešane solate ali izboljšajmo okus jajčnim jedem, perutnini in ribam. Vse štiri začimbe, ki sestavljajo ta čislani "miks", se izkažejo tudi kot precej učinkovita zdravilna zelišča. Uporabimo jih po svojih željah in potrebah.

Pehtran

Pehtran oz. dragoncel (Artemisia dracunculus) je bil na Slovenskem od nekdaj zelo priljubljena začimbna zel. Kako tudi ne. Človeka, kot bi trenil, omami s svojim prijetnim, sladkim in rahlo pekočim okusom. Čeravno je izjemno priljubljen v evropski kuhinji, naj bi ga samo Slovenci uporabljali v nadevih za potice in štruklje. Francozi tega pelinovega bratranca raje uporabljajo za odišavljanje zeliščnega kisa in gorčice, Švicarji in Nizozemci pa ga radi mešajo z maslom in dodajajo na zelenjavo, zrezke in ribe. V srednjem veku so verjeli, da je pehtran močan zaščitnik pred zmaji in kačami, z njim pa so si prav dostojno krepili tudi zdravje. Najbolje, da uporabimo svežega ali v obliki poparka: eno žličko zelišča poparimo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut, precedimo in spijemo skodelico čaja pol ure pred jedjo. Čaj se bo najbolje obnesel za spodbujanje prebave in kot splošno krepčilo. Pospešuje tudi izločanje žolča, odvaja vodo in deluje proti vnetjem.

Peteršilj

Naše babice in prababice so dobro vedele, da peteršilj (Petroselinum crispum) ni le izjemna jušna zelenjava in prav takšna začimba, pač pa da se z njegovo pomočjo lahko odkrižajo tudi marsikatere tegobe, povezane z zdravjem. Vedele so, da spodbuja prebavo, zato so njegov čaj pripravljale po obilnem kosilu ali večerji. Iz prve roke so vedele tudi, da spodbuja menstruacijo in lajša menstrualne krče. Čaj iz zeli so pripravljale tudi proti slabokrvnosti in brezvoljnosti ter za izločanje strupenih snovi iz telesa in pri jetrnih boleznih. Obnesel naj bi se tudi pri motnjah v krvnem obtoku. Čaj iz listov, ki v prvi vrsti pospešuje prebavo, pripravimo kot poparek: v liter vrele vode vržemo prgišče peteršiljevih listov, pustimo stati deset minut in precedimo. Pijemo po dve skodelici čaja na dan po jedi. Peteršilj velja za vrtnino z največjo vrednostjo vitamina C, zato bi bilo nespametno, če ga ne bi imeli na domačem vrtu. Primorci spomladi obožujejo solato iz peteršiljevih listov, začinjeno z olivnim oljem. Z njeno pomočjo spodbudijo izločanje vode in si učinkovito prečistijo kri.

Drobnjak

Čeravno drobnjak (Allium schoenoprasum) bolj kot v domačo lekarno sodi v kuhinjo, ni od muh niti pri krepitvi in ohranjanju zdravja. Pohvali se lahko z obilico vitamina C in B2 ter s kalcijem, natrijem, fosforjem in železom. Vedno uporabljamo svežega, saj se dragoceni vitamini in minerali med kuhanjem uničijo. Lahko ga tudi zamrzujemo ali sušimo, vendar zlasti posušeni listi izgubijo precej arome. Na splošno lahko rečemo, da drobnjak deluje protivnetno, pospešuje izločanje vode iz telesa, spodbuja prebavo, razkužuje prebavila, zboljšuje tek, odpravlja vetrove in čisti kri. V ljudskem zdravilstvu ga svetujejo tudi pri slabokrvnosti, pomanjkanju vitaminov in za zniževanje krvnega tlaka. Spomladi si sem ter tja privoščimo večerjo v obliki skute, pomešane s smetano in nasekljanim svežim drobnjakom, ter ržen kruh. Preveč drobnjaka lahko škodi, zato z njim ne gre pretiravati.

O četrti sestavini mešanice »fines herbes« - krebuljici, danes ne bomo rekli nobene, saj ji bomo prihodnjič posvetili cel članek. Na naših vrtovih je namreč, kljub temu da jo v svetu nadvse cenijo, skoraj ni videti.

Francozi začimbni mešanici »fines herbes« včasih dodajo tudi majaron, timijan, šetraj ali vodno krešo.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 28. april 2007 / 07:00

Previdno na kolesarskih stezah!

V kranjskogorski občini so v zadnjih letih uredili veliko kolesarskih stez, ki so zelo dobro obiskane. Kolesarjenje namreč postaja zelo priljubljen način rekreacije celotne družine, število koles...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 4. november 2013 / 16:02

Želim, da bi moj uspeh dvignil slovensko samozavest

Pred 43 leti v okolici Dobrle vasi v Podjuni, Eberndorf po nemško, rojena doktorica pravnih ved Angelika Mlinar nikdar in nikjer ne skriva, da je zavedna koroška Slovenka. Hitro je napredovala na avst...

Razvedrilo / ponedeljek, 4. november 2013 / 13:19

Brezčasna Puccinijeva opera Tosca v kinematografih Cineplexx!

Po izredno uspešnih Cineplexxovih prenosih oper in baleta z dveh najbolj prestižnih lokacij – Metropolitanske opere v New Yorku in moskovskega Bolšoj teatra – na velika platna prihaja ena izmed največ...

Avtomobilizem / ponedeljek, 4. november 2013 / 12:15

Voda za pranje avtomobilskih šip

Pravzaprav tekočina za pranje vetrobranskega stekla. V bistvu nič posebnega, a lahko postane zelo zanimivo že na prehodu iz jeseni v zimo, če pozabiš, da mora biti tekočina zaradi nizkih t...

Kronika / ponedeljek, 4. november 2013 / 12:01

Če ne drugače, pa z znaki

Ob koncu meseca požarne varnosti smo govorili z jeseniškimi poklicnimi gasilci o požarni varnosti pa tudi o njihovih vtisih in ugotovitvah z velike vaje v karavanškem predoru. Prepoved kurjenja na Jes...

GG Plus / ponedeljek, 4. november 2013 / 12:00

Živi za danes, načrtuj le za jutri

Marta Satler iz Škofje Loke s svojo vedrino in življenjskim optimizmom kot prostovoljka že sedem let deli svojo pozitivno energijo s pacienti na ljubljanskem onkološkem inštitutu. A to ni njena edina...