Milka Jereb velikonočne butarice izdeluje že vse od rane mladosti.

Butare izdeluje že šestdeset let

Cvetna nedelja, s katero se začenjata veliki teden in priprava na veliko noč, prinaša blagoslov butaric, po katerih je daleč naokoli znana tudi Milka Jereb iz Grada pri Cerkljah.

Grad – V nedeljo, 17. aprila, katoliški verniki obhajajo šesto postno nedeljo, ki ji rečemo tudi cvetna ali oljčna nedelja, predstavlja pa prvi dan velikega tedna in začetek priprave vernikov na veliko noč, največji krščanski praznik.

Obredi cvetne nedelje predstavljajo Jezusov slovesni vhod v Jeruzalem, dediščino velikonočnih praznikov pa najbolj zaznamujejo prav cvetnonedeljske butarice ali begance, kakor jim še rečemo na Gorenjskem. Takšne z barvanimi oblanci že več kot šestdeset let izdeluje tudi 83-letna Milka Jereb iz Grada. »Spominjam se, ko je mama domov s kranjske tržnice prinesla tako butarico in s sestro Marico sva se navdušili za to, da sva jih tudi sami začeli izdelovati. Doma so naju spodbujali, saj je bil to tudi pomemben zaslužek za družino. Pripravo in delo smo začeli že kmalu po novem letu, ko je cela družina nabirala leskove palice in zelenje, za barvane oblance pa je poskrbel moj brat, ki je bil mizar. A včasih izdelovanje in blagoslov butaric ni bilo dovoljeno, saj oblast cerkvenih stvari ni podpirala, zato smo jih velikokrat izdelovali s strahom,« se spominja Milka Jereb, ki je po svojih butaricah še danes znana daleč naokoli. Pravi, da je včasih vsak otrok imel svojo butarico, zato je bilo tudi povpraševanja toliko, da so ljudje pred domačo hišo stali kar v vrsti. Izdelovala jih je po cele dneve, tudi ponoči, prodajala pa vse od Kamnika do Kranja, večinoma na kamniški tržnici.

Kot pravi, danes znanje izdelovanja butaric počasi že tone v pozabo, saj jih je mogoče kupiti v vsaki večji trgovini, a sama jih zadnja leta še vedno izdela približno sto. Tudi letos je tako zadnji mesec posvetila prav njim. Za vsako porabi približno pol ure, s spretnimi prsti pa na snop leskovih vej najprej pritrdi zelenje (srebrno cipreso ali brin), nato pa z močnim sukancem še navlažene oblance različnih barv. »Sploh si ne predstavljam več pomladi, da ne bi izdelovala butaric in tudi ljudje me po njih vsako leto znova sprašujejo, tako da jih bom delala tudi v prihodnje,« še doda in ponosno pove, da svoje znanje rada prenaša tudi na najmlajše.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / petek, 17. maj 2013 / 07:00

Povej, kaj sanjaš …

»Znajdem se v svetlem gozdu in zagledam svojo mamo, ki leži na tleh pokrita z dvema mogočnima smrekama, ki sta padli nanjo, vendar je nista ubili, kajti zgornji del trupa je že dvignila, o...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:08

Povečali bodo skladišča

Zaradi hitre rasti podjetja se bo Cargo-partner že v prihodnjem letu lotil povečanja svojih skladiščnih kapacitet na Brniku.

Gospodarstvo / sreda, 9. junij 2021 / 18:04

Priznanja za krušne izdelke

Gorenjske kmetije so na ocenjevanju krušnih izdelkov za Festival dobrot slovenskih kmetij na Ptuju dobile devet zlatih priznanj, tri srebrne in šest bronastih.

Kamnik / sreda, 9. junij 2021 / 18:03

Prijaznejši do čebel

Kamnik – Občina Kamnik se je pridružila pobudi z naslovom Veliki traven in rožnik – čebelam cvetoč krožnik. Pobuda, ki je nastala v sodelovanju s Čebelarsko zvezo Gorenjske in regionalnim stičiščem...

Kronika / sreda, 9. junij 2021 / 18:02

Preiskujejo nesrečo na Lancovem

Lancovo – Radovljiški policisti so v petek okoli 9.30 na Lancovem obravnavali nesrečo motorista, ki naj bi se pred padcem izogibal neznanemu vozniku domnevno manjšega črnega osebnega avtomobila, ki...

Razvedrilo / sreda, 9. junij 2021 / 17:54

Osem kozarcev, osem vinskih zgodb

Po ustih valjam četrti kozarec belega vina. Sedim za obloženo mizo dobrot – nekaj vrst sira, rožmarinovi grisini, ki jih pomakamo v humus, rezine pršuta na drugem krožniku in zelenjavne pa...