Barvne kombinacije so pomemben del zgodbe pri hrani. (Foto: Tina Dokl)

Slanikova pojedina

Slanikova pojedina, kulinarična razstava sladkovodnih in morskih specialitet, je bila letos znova na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje. Pepelnica ali pepelnična sreda namreč za pripravo na največji krščanski praznik - veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako obšle mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. Slanikove jedi so na pepelnico pripravljali tudi nekateri hoteli. Leta 1905, ko je bil zgrajen ljubljanski Grand hotel Union (takrat najmodernejši hotel južno od Dunaja), se je začela zgodba tradicionalnih Slanikovih pojedin.

 

Že 86. tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se je tako letos znova zgodila na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

 

Ob razstavi in tekmovanju v pripravi kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot smo si lahko tudi v živo ogledali, kako poteka priprava sušija in paelle. Za slanikovo razpoloženje je bilo poskrbljeno z vrhunsko ribjo kulinariko, pestro ponudbo sladic in širokim izborom vin.

 

Tradicionalna slanikova kulinarična avantura je tokrat v svoj objem privabila okoli tisoč dvesto gostov iz vse Slovenije. Razmišljajo pa že o prihodnji, 87. Slanikovi pojedini, ki bo v Grand hotelu Union znova na pepelnično sredo, 22. februarja 2012.

Slanikove sladice

Tudi letos je Slanikova pojedina, poleg razstavljenih morskih in sladkovodnih dobrot, poskrbela tudi za sladek priokus razstave. Videli smo izvirne kulinarične izdelke iz slaščičarstva in kulinarične artistike ter občudovali še ledene in maslene skulpture. Opazili smo nekaj pravih slaščičarskih mojstrovin. Domača 'umetnica' Grand hotela Union Jana Dolšak je razstavila svojo sladko kreacijo kar na 'platnu'. Kulinarično artističen izdelek je poimenovala Sončni zahod za svetilnikom. Gorenjski slaščičarski cvet, Alma Rekič iz blejskih Savinih hotelov, pa se je predstavila z Zimsko pravljico, kjer je človek ob opazovanju eskimske vasi razmišljal, kakšnega okusa so pingvini… V njeni pravljici smo lahko med drugim občudovali še torto z malinami in čokolado, pa hibiskusovo strnjenko na pistacijevem kolaču, cvet hibiskusa v sirupu, pistacijev sladoled in hibiskusov sirup ter vrtnični mousse na biskvitni podlagi z vanilijevim sladoledom in omako iz cvetov vrtnice.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 16. april 2016 / 08:54

Sistem, ki rešuje življenja

Učinkovit pristop prve pomoči in hitrejše reševanje življenj v prometnih nesrečah

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 24. maj 2013 / 00:57

Mladi kolesarji bodo varnejši

Železniki - Petošolci z OŠ Železniki so zmagali v projektu Varno na kolesu, s katerim želi družba Butan plin ozaveščati o ogroženosti mladih v cestnem prometu. V akciji, ki je bila namenje...

Nasveti / petek, 24. maj 2013 / 00:56

Črna detelja ne prinaša le sreče (1)

Število tri je bilo od nekdaj magično in zaradi trojnastih listov naj bi bila takšna tudi triperesna deteljica – mogočni simbol sreče in plodnosti. Posebno veliko srečo prinaša štiriperesna deteljica....

Razvedrilo / petek, 24. maj 2013 / 00:53

Od valete je minilo trideset let

Minuli petek je so se v škofjeloškem dijaškem domu zbrali nekdanji učenci tedanje Osnovne šole Petra Kavčiča, ki so šolske klopi zapustili leta 1983. Takrat jih je bilo v kar sedmih razred...

Nasveti / petek, 24. maj 2013 / 00:33

Tanja odgovarja

Ali bo sinu uspelo v njegovem podjetju, kako bo s partnersko zvezo? Ali bo kakšen problem pri obračunu ogrevanja? Kako bo z zdravjem v naši družini? Ali se mi v prihodnosti kaže sprememba...

Razvedrilo / petek, 24. maj 2013 / 00:32

Mama z Luž praznuje 80. rojstni dan

16. maja 1933 je kot šesti otrok na svet prijokala Marija Potočnik z Luž, rojena Ovretova iz Velesovega. Z življenjskim sopotnikom Tonetom, s katerim sta pred leti praznovala zlato poroko,...