Barvne kombinacije so pomemben del zgodbe pri hrani. (Foto: Tina Dokl)

Slanikova pojedina

Slanikova pojedina, kulinarična razstava sladkovodnih in morskih specialitet, je bila letos znova na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

S pustnim torkom se končuje tradicionalno veselo in razigrano obdobje. Pepelnica ali pepelnična sreda namreč za pripravo na največji krščanski praznik - veliko noč, narekuje štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva nekako obšle mestne gostilne s pripravo tako imenovanih slanikovih pojedin. Slanikove jedi so na pepelnico pripravljali tudi nekateri hoteli. Leta 1905, ko je bil zgrajen ljubljanski Grand hotel Union (takrat najmodernejši hotel južno od Dunaja), se je začela zgodba tradicionalnih Slanikovih pojedin.

 

Že 86. tradicionalna Slanikova pojedina s kulinaričnim tekmovanjem se je tako letos znova zgodila na pepelnično sredo v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani.

 

Ob razstavi in tekmovanju v pripravi kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot smo si lahko tudi v živo ogledali, kako poteka priprava sušija in paelle. Za slanikovo razpoloženje je bilo poskrbljeno z vrhunsko ribjo kulinariko, pestro ponudbo sladic in širokim izborom vin.

 

Tradicionalna slanikova kulinarična avantura je tokrat v svoj objem privabila okoli tisoč dvesto gostov iz vse Slovenije. Razmišljajo pa že o prihodnji, 87. Slanikovi pojedini, ki bo v Grand hotelu Union znova na pepelnično sredo, 22. februarja 2012.

Slanikove sladice

Tudi letos je Slanikova pojedina, poleg razstavljenih morskih in sladkovodnih dobrot, poskrbela tudi za sladek priokus razstave. Videli smo izvirne kulinarične izdelke iz slaščičarstva in kulinarične artistike ter občudovali še ledene in maslene skulpture. Opazili smo nekaj pravih slaščičarskih mojstrovin. Domača 'umetnica' Grand hotela Union Jana Dolšak je razstavila svojo sladko kreacijo kar na 'platnu'. Kulinarično artističen izdelek je poimenovala Sončni zahod za svetilnikom. Gorenjski slaščičarski cvet, Alma Rekič iz blejskih Savinih hotelov, pa se je predstavila z Zimsko pravljico, kjer je človek ob opazovanju eskimske vasi razmišljal, kakšnega okusa so pingvini… V njeni pravljici smo lahko med drugim občudovali še torto z malinami in čokolado, pa hibiskusovo strnjenko na pistacijevem kolaču, cvet hibiskusa v sirupu, pistacijev sladoled in hibiskusov sirup ter vrtnični mousse na biskvitni podlagi z vanilijevim sladoledom in omako iz cvetov vrtnice.

       

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 16. december 2013 / 12:48

SDS predlaga spremembo zakona o gozdovih

Ljubljana – Poslanska skupina SDS je v začetku decembra v državni zbor vložila predlog za spremembo zakona o gozdovih, s katerim želi zagotoviti racionalen nadzor nad sledljivostjo prometa z gozdno...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / / 23:52

Ali vi tudi »drožite«?

V zadnjih mesecih sem tudi sama postala žrtev trenda, ki se je vpletel v nemalo slovenskih kuhinj in tako zelo spremenil od nekdaj zakoreninjena prepričanja o debelilnih lastnostih kruha,...

Zanimivosti / / 23:45

Palovčanovi »šuštarji« praznujejo

Zaplotnikova oziroma Palovčanova čevljarska delavnica iz Tržiča je v soboto praznovala sto štirideset let delovanja.

Zanimivosti / / 23:44

Ena brez druge pač ne moreta

Kupljenik je vas, ki leži na severnem pobočju Jelovice, nad desnim bregom Save Bohinjke. Služi tudi kot izhodiščna točka za vzpon na Babji zob. V vasi živita Alenka Zupan in Ana Bauman, ki izdelujeta...

Gorenjska / / 23:39

Izzivi, kot jih še ni bilo

V dobrem letu dni epidemije so se z novimi izzivi srečali tudi izvajalci pomoči družini na domu. Izkušnje dveh gorenjskih domov starostnikov kažejo, da se število uporabnikov storitve ni zmanjšalo, še...

Gospodarstvo / / 23:36

Za gozdove Udin boršta predlagajo strožji režim

Okoljska organizacija Alpe Adria Green in podpisniki peticije za ustrezno zaščito Udin boršta predlagajo zavodu za gozdove, da v novem gozdnogospodarskem načrtu za enoto Preddvor določi za gozdni komp...