Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič (Foto: arhiv Gradu Otočec)

Prekajena postrv, koromač in bezeg

Marca so na znamenitem dragulju dolenjskega turizma, na Gradu Otočec pripravili nepozabni večer kulinarike in briških vin.

Vina iz Goriških brd, jagode, nanoški sir, kozliček, bovška goved, prekajena soška postrv in suhe slive, ob katerih smo okušali sladko Boso.

Tokrat so kraljevala vina Edija Simčiča iz Goriških brd. Beli pinot letnik 2007 so postregli ob nabodalcih z jagodami in nanoškim sirom. Sledil je hladen tris iz prekajene soške postrvi, kamor se je lepo podala rebula istega letnika. Kozlička na mehki polenti z zelišči in sotiranim sladkim korenjem je spremljal leto dni mlajši Triton lex (chardonnay, rebula, sauvignon); k zorjenemu hrbtu bovške govedi s timijanom v omaki, na pečenem pastirskem krompirju s frtaljo z grahom se je dobro podal Duet lex (letnik 2004 iz Magnuma), njegova sladka Bosa rosa, 2007, vino iz sušenega grozdja, pa je simfonijo iz suhih sliv le še dodatno oplemenitila.

 

 

Šef restavracije Gradu Otočec Robert Gregorčič nam je zaupal recept za eno izmed jedi iz hladnega ribjega trisa.

 

Prekajena postrv s koromačem, rdečo redkvico in marmelado iz bezga

 

Sestavine (za 4 osebe):

 

1 prekajena postrv,

15 dag koromača,

10 dag rdeče redkvice,

3 velike žlice olivnega olja,

sol po okusu (moramo biti previdni, ker je že postrv precej slana),

sok četrt limone,

1 veliko žlico bezgove marmelade,

berivka ali kakšna druga mehka solata za podlago.

 

Priprava:

 

Prekajeni postrvi odstranimo kosti in narežemo na drobne kose. Koromač očistimo in ga narežemo na zelo tanke rezine, ravno tako rdečo redkvico. Prekajeno postrv, koromač in rdečo redkvico zmešamo skupaj, dodamo olivno olje, sol, limonov sok, džem in nasekljano koromačevo zelenje. Vse skupaj mariniramo v hladilniku okoli dve uri. Pred serviranjem položimo na krožnik berivko, nato pa pripravljeno jed. Okrasimo jo z vejico zelenja (od koromača), rdečim porom in žlico olivnega olja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sobota, 4. julij 2009 / 07:00

Neon za uvod v Festival Bled

Z gala koncertom Neon se je v četrtek začel 14. Festival Bled, v okviru katerega se bo do sredine julija zvrstilo 16 glasbenih in drugih dogodkov.

Objavljeno na isti dan


Komenda / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Komendčani o krvavški vodi

Komenda - Komendski svetniki so se v zadnjih dneh kar dvakrat sestali na izredni seji, namenjeni problematiki vodovodnega sistema Krvavec. Kot je sporočil župan Tomaž Dro...

Mengeš / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Mengšani bodo pili svojo vodo

Občina Mengeš ne bo pristopila k projektu povečanja zmogljivosti vodovodnega sistema Krvavec. Svoj vodovod bodo priklopili na mengeške vrtine.

Kranj / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Pet občin za obnovo vodovoda

Razen Mengša obnovo krvavškega vodovoda podpirajo vse občine solastnice: Kranj, Šenčur, Cerklje, Vodice in Komenda.

Zanimivosti / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Bo Vurnik dobil spominsko sobo?

Radovljica - Občinski svetnik Janez Urbanc je dal županu in občinski upravi pobudo, da bi v Radovljici uredili stalno razstavo o uglednem rojaku, arhitektu Ivanu Vurniku. V občin...

Kranjska Gora / sobota, 10. november 2007 / 07:00

Občina bo plačala dežurno službo

Kranjska Gora - V turistični kranjskogorski občini že dalj časa nimajo urejene dežurne zdravstvene službe prek vikendov in ob praznikih. Na Občini Kranjska Gora so zato iskali mo...