Na kosilo v Romeovo pregnanstvo

Julijska Verona, zavesena z oblaki. Preklemanska soparica, reče nekdo v naši druščini. Bližamo se Julijini hiši z znamenitim balkonom, ki so ga menda dozidali šele 350 let po tistem, ko je zgodba o tragičnih ljubimcih Shakespearove drame dobila nesmrtnost in na katerem Julija nikoli ni stala. A dejstva so že dosti let kot Pepelka v primerjavi z legendo. Pod balkonom histerično cvilijo ameriške mladenke in se fotografirajo ob bronastem kipu Julije, ki ima zlato zglajene bronaste prsi od samega božanja, saj velja: če se dotakneš Julije, boš imel srečo v ljubezni. Debelušaste ritke v kratkih hlačah so daleč od romantike. Dva zaljubljena Švicarja, izdaja ju naglas, tehtata, ali se splača dati za poroko na tem balkončku 800 evrov, če prihajaš iz Evropske unije (od 2009 je to mogoče). Za domačine je tarifa 200 evrov manj. Dekle, zares eterično kot znamenita ljubimka, izračuna, da ne, da se v takšni nepopisni gneči niti poročila ne bi. Par se izgubi v starem delu mesta, kjer je mogoče dobiti Romea in Julijo celo na toaletnem papirju! Nekje odbije enajst dopoldne! Predstava Carmen pa je zvečer! Ali naj se prekladamo iz enega lokala v drugega?! vprašamo pogumnejše ženske. Predlagam, da gremo lahko v pregnanstvo. Kakšno pregnanstvo? Zacveti živahnost. Lepega Montega so pregnali v Mantovo, ki je od Verone oddaljena manj kot pičlih 50 km ... In Mantova je čudovito renesančno mesto, ki je v času vladavine družine Gonzaga slovelo po moči, ugodju, bogastvu in užitku – tudi za mizo. In tega smo okusili.

Kunec 'Stric Federico'

Coniglio ' Zio Federico'

Za 4 osebe potrebujemo: 1,5 kg težkega kunca, 200 ml belega suhega vina, 1 feferon, 2 velika paradižnika, 1 vejico žajblja, 6 strokov česna, 2 žlico paradižnikovega pireja, sol, 100 g oliv, maslo, olje po okusu, po želji 100 g črnih, odtečenih oliv.

Paradižnik operemo in razpeščičimo, feferonu odstranimo semenje in ga narežemo na zelo tenke trakce. Segrejemo olje in maslo, na maščobi prepražimo meso, dodamo cele stroke česna, na kocke narezan paradižnik in feferon, vejico žajblja, solimo in zalijemo s polovico vina. Pridamo paradižnikov pire in premešamo. Cmarimo na srednjem ognju še kakšnih 35 minut, lahko pa damo zajčka tudi v pečico in ga med peko nekajkrat obrnemo ter dolivamo vino po potrebi. 10 minut, preden je jed gotova, pridamo olive.

Špageti s srčankami

Spaghetti alle vongole

Za 4 osebe potrebujemo: 1 kg svežih srčank ali 2 steklena lončka po 150 g v slanici, 300 g špagetov, 1 žlico janeža, 3 stroke česna, 150 g čebule, 1 rdeč feferon, 4 žlice oljčnega olja, 100 ml suhega belega vina, 1 nastrgana lupina neškropljene pomaranče, poper, sesekljan peteršilj.

Školjke skrbno očistimo, zavržemo vse odprte ali poškodovane. Za 1 uro jih položimo v mrzlo vodo in potem odcedimo. Janež brez maščobe prepražimo v vroči ponvi. Špagete skuhamo po navodilu in jih odcedimo. Stremo česen in sesekljamo čebulo. Feferon prerežemo, odstranimo semenje in ga tenko narežemo. Če imamo občutljivo kožo, si nadenemo zaščitne rokavice. V ponvi segrejemo olje in na njem 3 minute pražimo janež, česen, čebulo in feferon, ne da bi porjaveli. Dodamo školjke, vino in pomarančno lupinico, pokrijemo in kuhamo 6 do 7 minut, da se odprejo vse školjke. Zaprte školjke odstranimo.

Kuhane špagete damo v omako za poldrugo minuto, da se pregrejejo, in ne mešamo, ampak stresamo ponev. Začinimo s poprom in soljo in potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 24. november 2008 / 07:00

Čas prvih slovenskih fotografov

Kranj ima dolgo in bogato fotografsko zgodovino.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / ponedeljek, 9. april 2012 / 07:00

Nadaljnje sodelovanje s pobratenimi mesti

Škofja Loka - Župan občine Škofja Loka Miha Ješe se je sestal s koordinatorji, ki jih je imenoval za stike s pobratenimi mesti. Anton Peršin je odgovoren za sodelov...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. april 2012 / 07:00

Zmagovalke tekmovanja Mladi za turizem

Radovljica - Dijakinje Srednje gostinsko turistične šole iz Radovljice Ana Lapanja, Elma Sadić in Manuela Mitrić, ki so pod mentorstvom profesorice Gabrijele Jošt

Zanimivosti / ponedeljek, 9. april 2012 / 07:00

Rovtarji še na zadnje letošnje tekmovanje

Škofja Loka - Društvo Rovtarji, ki se ukvarja s smučanjem po starem, vabi še na zadnje letošnje tekmovanje, preden postavijo svoje starodobne smuči in opremo v kot. V ponedeljek,...

Zanimivosti / ponedeljek, 9. april 2012 / 07:00

Jabolčnik v sodobni preobleki

Na Kmetiji Matic iz Hotavelj so predstavili svojo novo pijačo za trg, sadno vino, s katerim opozarjajo na tradicijo pitja jabolčnika v Poljanski dolini.

Gorenjska / ponedeljek, 9. april 2012 / 07:00

V spomin: Franjo Kreačič (1930 - 2012)

V 82. letu starosti se je v marcu 2012 od gora, krvavških smučišč in prijateljev za vedno poslovil Franjo Kreačič, dolgoletni direktor smučišča RTC Krvavec. Smučišče je začel postavljati že v let...