Kmečke žene tudi prepevajo
V Društvu kmečkih žena Kranj imajo zdaj še pevski zbor, članice pa izdelujejo tudi ročna dela.
Šenčur – Društvo kmečkih žena Kranj združuje skoraj petsto članic iz občin Kranj, Naklo, Preddvor, Jezersko, Cerklje in Šenčur in je največje tovrstno društvo na Gorenjskem. Njihov občni zbor, tudi letos je bil v Šenčurju, je vedno prijetno srečanje, na katerem opravijo formalnosti - sprejmejo poročila in program dela, se razvedrijo ob zanimivih kulturnih točkah, prisluhnejo gostom in za konec »rečejo kakšno« še ob pecivu in drugih dobrotah. Predsednica društva Majda Urbanc je povedala, kaj vse so naredile lani in v letošnjih prvih dveh mesecih in pol in kaj načrtujejo še do konca leta. Ob materinskem dnevu bodo pripravile dva izleta, aprila strokovne ekskurzije po Sloveniji in poleti še družinske izlete. Z domačimi izdelki bodo sodelovale na razstavi in ocenjevanju Dobrote slovenskih kmetij, vključile se bodo v izbor za kmetico leta in mlado kmetico leta. Julija bo že tradicionalni piknik za članice in njihove družinske člane, avgusta dvodnevni pohod na Komno, jeseni bodo spet začele s strokovnim izobraževanjem. »V društvu je letos začel delovati pevski zbor, članice pa so začele tudi z izdelovanjem ročnih del,« je dodala Milena Črv, svetovalka za kmečko družino in dopolnilne dejavnosti, in poudarila: »Bodite ponosne na svoje kmetije. Hrana je pomembna in v prihodnje bo še bolj, celo bolj kot nafta.« »V programu imate veliko tečajev, le tega ni, kako »komandirati« može. Očitno to dobro znate,« se je šalil šenčurski župan Miro Kozelj in se potem kmečkim ženam in dekletom povsem resno zahvalil za njihovo vlogo na kmetijah in pri tem, da potrošniki lahko uživajo kakovostno domačo hrano. Tomaž Šifrer, predsednik Kmetijsko gozdarske zadruge Sloga Kranj, je povedal, da je vesel nedavne ministrove izjave, da je treba ohranjati tudi male kmetije. Stane Rupnik, vodja gorenjske kmetijske svetovalne službe, je ugotavljal, da je v krizi ob vsem slabem dobro to, da »smo se začeli zavedati pomena domače, kakovostne hrane in ohranjanja najboljših kmetijskih zemljišč.«