Violina s strastjo in čokolado

Na Madžarskem dobiš različne podatke o tem, katere sladice prodajo več: ali torte doboš, ki jo je 1884 ustvaril slaščičar Jozsef C. Dobos, ali čokoladne kremne rezine rigo jansci, ki so bile naročen ljubezenski poklon goslača z imenom Rigó Jansci izvoljenki njegovega srca, hčerki ameriškega milijonarja Warda in ženi princa de Chimaya. Prinčevski par se je 1896 med božičnimi prazniki mudil v Parizu in večerjal v restavraciji, kjer je z melodijo strun in bliski ognjenih oči mamil ženske lepi cigan Rigó Jansci. Princesa Claire je kot v ekstazi goslaču nataknila na prst svoj diamantni prstan. Vnela se je strastna romanca, škandal je razburkal Pariz! A plavolasa lepotica z bujnimi lasmi se ni zmenila zanj, princesa je zapustila moža in dve majhni hčerki. Večkrat je v tesno oprijeti obleki kožne barve z malim ozvezdjem kristalov okrog glave pozirala v elegantnih zabaviščih, kar je prinašalo tudi denar, in v kakšni francoski starinarnici je še mogoče najti njene nekoč »opolzke« fotografije. Razvpiti par se je nekaj časa mudil na Madžarskem, nato pa je princesa Claire učila svojega goslača pisati in brati v majhni palači v Egiptu. A tudi to ji ni pomagalo, da bi obdržala »Janija Kosa« v domači krošnji. Zaprhutal je drugam. Ločila sta se; princesa Claire se je še dvakrat poročila ... Za tretjega, nepomembnega moža, so si viri neenotni: je bil Španec ali Italijan? Zadnji je bil zagotovo Italijan in šef majhne železniške postaje. Claire je 1916 umrla v Padovi, Rigó Jansci je poniknil, a s svojim imenom ostal 'primaš' med slaščicami.

Da me ne bo kdo klel! Lotite se čokoladne kremne rezine le takrat, ko imate dovolj časa in ko bi radi komurkoli dokazali, da vam je do njega ali nje!

Za pladenj rezin rigó jansci potrebujemo:

Za biskvit: 4 jajca, 80 g sladkorne moke, 175 g mehkega masla, 100 g čokolade iz najmanj 75-odstotnega kakava, 50 g gladke bele moke, 30 g kakava v prahu;

Za nadev: 400 ml sladke smetane, 200 g čokolade za kuho, 60 ml temnega ruma, 1 žlico vanilijevega ekstrakta;

Za glazuro: 200 g čokolade za kuho, 4-5 žlic vode, 2 žlici dobrega masla.

Najprej ločimo beljake in rumenjake in stepemo trd sneg iz beljakov in 50 g sladkorne moke. Čokolado razlomimo na drobne kosce in jo med neprestanim mešanjem s 4-5 žlicami vode raztopimo v vodni kopeli. Maslo umešamo s preostalim sladkorjem. Počasi dodajamo ohlajeno čokolado in drugega za drugim rumenjake. K tej zmesi dodamo polovico snega, vse skupaj premešamo in zlijemo na drugo polovico snega. Nato zmes potresemo s presejano moko in previdno mešamo, da v testu ne ostanejo bele moknate proge.

Pekač namažemo z maslom in ga posujemo s kakavom namesto moke, nato nanj enakomerno zlijemo testo in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj 12 do 15 minut. Z zobotrebcem naredimo preizkus, če je testo pečeno.

Biskvit je tanek in mora biti dobro ohlajen. Medtem ko se biskvit hladi, segrejemo sladko smetano, vendar ne sme zavreti. Smetani dodamo drobno nalomljeno čokolado in posodo najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.

Ohlajeni biskvit vodoravno razrežemo na dva dela. V shlajeno čokoladno smetano damo rum in vanilijo in z mešalnikom stepemo v trdo kremo. Polovico biskvita damo nazaj v pekač, premažemo s kremo in položimo nanjo drugo polovico biskvita. Za preliv zavremo vodo, dodamo na koščke nalomljeno čokolado in malo masla, da se glazura lepo sveti. Nato jo previdno zlijemo na vrhnjo plast biskvita in sladico postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur, da se biskvit navlaži. Preden postrežemo, sladico narežemo na lepe kocke.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / četrtek, 20. november 2014 / 11:03

Novi lastnik začenja prenovo

Radovljiški hotel Grajski dvor je spomladi dobil novega lastnika. Novi del objekta, v katerem je 45 dvoposteljnih sob, je kupil radovljiški podjetnik Miha Zalokar, ki načrtuje postopno prenovo ter čim...

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 26. april 2021 / 15:48

Velenje za uvod presenetilo Trato

S polletnim zamikom se je minuli konec tedna vendarle začela tudi balinarska super liga, ki jo bodo odigrali v pospešenem ritmu – v dveh skupinah s po petimi ekipami in z dvojnimi koli vsak konec tedn...

Slovenija / ponedeljek, 26. april 2021 / 15:42

Upor, zmaga, svoboda

Pod tem geslom poteka praznovanje letošnje 80. obletnice ustanovitve Osvobodilne fronte slovenskega naroda (OF). Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije ob tem poudarja, da je narodnoosvobodil...

Kronika / ponedeljek, 26. april 2021 / 15:21

Povzročitelj nesreče na Hrušici umrl

Hrušica – V prometni nesreči med tovornim vozilom s priklopnikom in kombijem, ki se je danes dopoldne zgodila na avtocesti na Hrušici, je umrl voznik kombija, ki je nesrečo povzročil. Na policiji s...

GG Plus / ponedeljek, 26. april 2021 / 12:58

Maj je posvečen Mihi Balohu

Maj je na Jesenicah posvečen legendarnemu gledališkemu in filmskemu igralcu Mihi Balohu. Letos se bodo častnemu občanu, ki bo 21. maja dopolnil triindevetdeset let, poklonili z muzejsko razstavo v Kos...

GG Plus / ponedeljek, 26. april 2021 / 12:57

Prva stopnica k reševanju stiske

Spletna svetovalnica za mlade To sem jaz, ki deluje pod okriljem Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), v aprilu praznuje dvajset let obstoja. Vse od ustanovitve dalje mladim omogoča anonimen...