Violina s strastjo in čokolado
Na Madžarskem dobiš različne podatke o tem, katere sladice prodajo več: ali torte doboš, ki jo je 1884 ustvaril slaščičar Jozsef C. Dobos, ali čokoladne kremne rezine rigo jansci, ki so bile naročen ljubezenski poklon goslača z imenom Rigó Jansci izvoljenki njegovega srca, hčerki ameriškega milijonarja Warda in ženi princa de Chimaya. Prinčevski par se je 1896 med božičnimi prazniki mudil v Parizu in večerjal v restavraciji, kjer je z melodijo strun in bliski ognjenih oči mamil ženske lepi cigan Rigó Jansci. Princesa Claire je kot v ekstazi goslaču nataknila na prst svoj diamantni prstan. Vnela se je strastna romanca, škandal je razburkal Pariz! A plavolasa lepotica z bujnimi lasmi se ni zmenila zanj, princesa je zapustila moža in dve majhni hčerki. Večkrat je v tesno oprijeti obleki kožne barve z malim ozvezdjem kristalov okrog glave pozirala v elegantnih zabaviščih, kar je prinašalo tudi denar, in v kakšni francoski starinarnici je še mogoče najti njene nekoč »opolzke« fotografije. Razvpiti par se je nekaj časa mudil na Madžarskem, nato pa je princesa Claire učila svojega goslača pisati in brati v majhni palači v Egiptu. A tudi to ji ni pomagalo, da bi obdržala »Janija Kosa« v domači krošnji. Zaprhutal je drugam. Ločila sta se; princesa Claire se je še dvakrat poročila ... Za tretjega, nepomembnega moža, so si viri neenotni: je bil Španec ali Italijan? Zadnji je bil zagotovo Italijan in šef majhne železniške postaje. Claire je 1916 umrla v Padovi, Rigó Jansci je poniknil, a s svojim imenom ostal 'primaš' med slaščicami.
Da me ne bo kdo klel! Lotite se čokoladne kremne rezine le takrat, ko imate dovolj časa in ko bi radi komurkoli dokazali, da vam je do njega ali nje!
Za pladenj rezin rigó jansci potrebujemo:
Za biskvit: 4 jajca, 80 g sladkorne moke, 175 g mehkega masla, 100 g čokolade iz najmanj 75-odstotnega kakava, 50 g gladke bele moke, 30 g kakava v prahu;
Za nadev: 400 ml sladke smetane, 200 g čokolade za kuho, 60 ml temnega ruma, 1 žlico vanilijevega ekstrakta;
Za glazuro: 200 g čokolade za kuho, 4-5 žlic vode, 2 žlici dobrega masla.
Najprej ločimo beljake in rumenjake in stepemo trd sneg iz beljakov in 50 g sladkorne moke. Čokolado razlomimo na drobne kosce in jo med neprestanim mešanjem s 4-5 žlicami vode raztopimo v vodni kopeli. Maslo umešamo s preostalim sladkorjem. Počasi dodajamo ohlajeno čokolado in drugega za drugim rumenjake. K tej zmesi dodamo polovico snega, vse skupaj premešamo in zlijemo na drugo polovico snega. Nato zmes potresemo s presejano moko in previdno mešamo, da v testu ne ostanejo bele moknate proge.
Pekač namažemo z maslom in ga posujemo s kakavom namesto moke, nato nanj enakomerno zlijemo testo in pečemo v pečici, ogreti na 175 stopinj 12 do 15 minut. Z zobotrebcem naredimo preizkus, če je testo pečeno.
Biskvit je tanek in mora biti dobro ohlajen. Medtem ko se biskvit hladi, segrejemo sladko smetano, vendar ne sme zavreti. Smetani dodamo drobno nalomljeno čokolado in posodo najmanj za eno uro postavimo v hladilnik.
Ohlajeni biskvit vodoravno razrežemo na dva dela. V shlajeno čokoladno smetano damo rum in vanilijo in z mešalnikom stepemo v trdo kremo. Polovico biskvita damo nazaj v pekač, premažemo s kremo in položimo nanjo drugo polovico biskvita. Za preliv zavremo vodo, dodamo na koščke nalomljeno čokolado in malo masla, da se glazura lepo sveti. Nato jo previdno zlijemo na vrhnjo plast biskvita in sladico postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur, da se biskvit navlaži. Preden postrežemo, sladico narežemo na lepe kocke.