Policisti zasežejo vozilo, če je voznik trikrat v zadnjih treh letih storil hujši prometni prekršek. (Foto: Tina Dokl)

V enem letu ob pet avtomobilov

Gorenjski policisti nepoboljšljivim kršiteljem cestnoprometnih predpisov zasežejo vsako leto več vozil. O njihovi nadaljnji usodi odloča sodišče. Lani je bil rekorder šestdesetletni voznik iz okolice Naklega, ki je v enem letu ostal brez petih avtomobilov.

Ne mine teden, ko gorenjski policisti ne bi kakemu večkratnemu prekrškarju zasegli vozila, s katerim se prevaža. Od uveljavitve zakonskega določila, ki to omogoča, 30. aprila 2008 do konca leta 2010 so po podatkih Policijske uprave Kranj na Gorenjskem zasegli že 152 motornih vozil (od tega 30 motorjev in koles z motorjem), pri čemer se število zaseženih vozil vsako leto povečuje. V osmih mesecih leta 2008 so tako zasegli 25 vozil, predlani 45 vozil, lani pa že 82 vozil. Negativni trend se nadaljuje tudi letos, saj so samo do srede februarja zasegli šestnajst vozil.

Ob ponavljanju hujših prekrškov tudi odvzem vozila

Policisti lahko v skladu z zakonom o varnosti v cestnem prometu zasežejo vozilo (ne glede na to, čigava last je!), če je bil voznik v zadnjih dveh letih najmanj trikrat pravnomočno kaznovan za hujše prekrške. Med slednje sodijo prekoračitve največje dovoljene hitrosti v naselju za več kot 30 kilometrov na uro, zunaj naselja za več kot 40 kilometrov na uro, na avtocesti ali cesti, rezervirani za motorna vozila, pa za več kot 50 kilometrov na uro. Med hujše cestnoprometne prekrške štejejo tudi vožnjo pod vplivom alkohola, mamil, zdravil ali drugih psihoaktivnih snovi, odklonitev strokovnega pregleda in vožnjo motornega vozila v času varstvenega ukrepa ali v času, ko mu je bila izrečena sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja. Vozilo policisti zasežejo tudi v primeru, ko kršitelj kljub prepovedi nadaljuje vožnjo ali ponovi prekršek, zaradi katerega mu je bila prepovedana nadaljnja vožnja. »Pred uveljavitvijo novele zakona o varnosti cestnega prometa v letu 2008 so lahko policisti zasegli motorno vozilo le na podlagi zakona o prekrških, in sicer v primerih, če je bilo vozilo uporabljeno kot sredstvo prekrška, a je moralo odredbo o zasegu izdati sodišče, brez sodne odredbe pa so zasegali le predelana ali tehnično pomanjkljiva kolesa z motorjem,« je razložil Leon Keder s Policijske uprave Kranj.

O usodi vozila odloča sodišče

Policija sicer vozila zaseže, ne pa tudi odvzame. Kakšna bo nadaljnja usoda zaseženega vozila, namreč odloča okrajno sodišče. To lahko vozilo vrne lastniku, ga proda ali pošlje v uničenje. Hitri pogled na sodno statistiko pokaže, da sodišča lastnikom vrnejo manj kot polovico vozil. Na okrajnem sodišču v Kranju so tako v letu 2009 lastnikom vrnili enajst zaseženih vozil, lani pa 26, druga zasežena vozila pa so bila dana v uničenje. Na Okrajnem sodišču Škofja Loka so v letu 2009 edino odvzeto vozilo poslali v uničenje, od šest lani zaseženih vozil pa so lastnikom vrnili tri. Jeseniško sodišče je v zadnjih dveh letih vrnilo dve vozili, druga so uničili, v Radovljici pa so v letih 2009 in 2010 lastnikom vrnili šest osebnih avtomobilov in dve tovorni, eno vozilo so prodali, devet pa so jih poslali v uničenje. Na Okrajnem sodišču Kamnik pa so pojasnili, da so v zadnjih dveh letih lastnikom vrnili šest osebnih vozil in motor.

Gorenjski rekorderji

V večini primerov so gorenjski policisti posameznemu vozniku doslej zasegli po eno vozilo, največkrat avtomobil. A najdejo se tudi izjeme, je pojasnil Keder.

Lani so tako nekemu vozniku najprej zasegli tovorno vozilo za prevoz mleka, kmalu zatem pa še BMW 530. »Vozila, ki jih zasežemo, so sicer različnih znamk in cenovnega razreda. Zasegli smo že vse od Opla Corse do Audija A8,« pojasnjuje Keder. Po številu zaseženih vozil je bil lani »rekorder« šestdesetletni moški iz okolice Naklega. Zasegli so mu pet osebnih avtomobilov znamk Ford Fiesta, Škoda Felicia (dvakrat), Renault Clio in Citroën ZX. Šestdesetletnik se vozi brez vozniškega dovoljenja in z neregistriranimi avtomobili, na katere namešča druge registrske tablice. Gorenjskim policistom je znan tudi nepoboljšljiv prekrškar, ki so mu zasegli že štiri vozila, enemu so jih zasegli tri, desetim pa po dva.

 

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 24. maj 2020 / 18:16

Na sejah z zaščitnimi maskami

V nekaterih gorenjskih občinah so se občinski svetniki sestali na spletnih videokonferencah, drugod so seje občinskih svetov preselili v večje dvorane, kjer lahko zagotovijo varno medsebojno razdaljo...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Množični shod za boljše plače

Po oceni organizatorjev se je delavskega shoda v Ljubljani udeležilo okoli 70 tisoč ljudi.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Slovo od vrtnih del

Rast v naravi se ustavlja in tudi trajnice se pospešeno pripravljajo na zimski počitek.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Vzdržljivi in pisani materiali

Otroška soba naj bo vzdržljiva in lepa na pogled. Če je le mogoče, naj si otrok sobo izbere sam.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Sestavljen dnevni prostor

V dnevni sobi nova kaminska peč za mrzle zimske dni.

Splošno / sobota, 17. november 2007 / 07:00

Kako energetsko varčna je vaša hiša

Ob različni porabi goriva v različnih stavbah, se ljudje večkrat vprašujemo, ali je poraba energije za naš primer ustrezna ali ne. Kako izbrati pravi kriterij?