V Lescah bodo v času od "ta debelega" četrtka do pustnega torka ocvrli približno sto tisoč krofov. (Foto: Tina Dokl)

Krofi, slastni spremljevalci pusta

Pustni čas tradicionalno zaznamujejo tudi krofi; Slovenci imamo najraje klasične, polnjene z marelično marmelado. V dneh od "ta debelega" četrtka do pustnega torka jih bodo v leški Gorenjki ocvrli sto tisoč.

Lesce – Pust povezujemo z veseljem, ki ga prinaša prehod temne zime v svetlejšo pomlad in k temu veselju tradicionalno sodijo tudi slastni, sladki, po rumu dišeči in z marelično marmelado polnjeni krofi. Številne gospodinje jih še vedno pripravljajo doma: pazljivo izbirajo moko, najbolj živo rumene rumenjake in ravno pravšnjo količino ruma. Natančno odmerjajo kvas in skrbijo, da se testo med vzhajanjem ne »prehladi«. Večina pa krofe dandanes vendarle kupi v pekarnah in trgovinah, tudi v pustnem času.

 

V leškem podjetju Žito Gorenjka se na peko krofov vsako leto posebej temeljito pripravijo. »Že nekaj dni pred pustom ocvremo več krofov kot ponavadi, ta debeli četrtek ter pustna sobota in nedelja pa so dnevi, ko okrepimo ekipe in krofe cvremo od zgodnjih jutranjih ur do poznega popoldneva. Sproti jih dobavljamo naročnikom, saj imajo ljudje najraje čisto sveže, ravno ohlajene,« je povedal Peter Gašperin, vodja Žitovega poslovnega centra Gorenjka v Lescah.

 

Tako kot nekoč gospodinje tudi mojstri v Gorenjki pravijo, da je skrivnost dobrega krofa skrbna priprava in dobre sestavine: kakovostna bela moka, jajca, sladkor, maščobe in rum. »Sinonim za dober krof je kranceljček, ki izdaja, da je narejen iz prvovrstne moke in da je bilo testo dobro zgneteno, hkrati pa dober krof izda tudi prvi ugriz. Če se po njem ne vda in se vrne v prvotno obliko – torej ne ostane stisnjen – je bilo testo zares dobro pripravljeno.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

Nenavadno delovanje Domplan, d. d., Kranj

Domplan, d. d., Kranj je med drugim tudi »upravnik« mnogih večstanovanjskih zgradb. V medsebojnih pogodbah se obvezuje, da bo etažnim lastnikom in lastnicam dal vse potrebne informacije za čim boljše...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 18:06

Franc Ziherl - Dimež, slavni kranjski rokovnjač

Seveda je danes lahko govoriti o enem najbolj slavnih kranjskih rokovnjačev Francu Ziherlu - Dimežu. Pred dvestotimi leti, rodil se je 2. decembra 1827 na Gorenji Savi pri Kranju, pa je bilo to še...

Slovenija / nedelja, 3. december 2017 / 18:04

Etnografski muzej v Reziji

Od leta 1995 naprej deluje v Reziji kulturno društvo Muzej rezijanskih ljudi. Ukvarja se z zbiranjem, hranjenjem in urejanjem rezijanskega ljudskega izročila. Leta 2013 je društvo kupilo tipično do...

GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 18:02

Gremo na izlet

Po mnogih rečeh se pozna Gorenjski glas. Ne bi jih našteval. Ena od njih so zagotovo – izleti. Avtobus je običajno že na dan objave napovedi izleta poln. Letos smo morali kar nekaj izletov ponavlja...

GG Plus / nedelja, 3. december 2017 / 15:10

Opojnost gora Marka Žerovnika

Marko Žerovnik je izdal knjigo Opojnost gora, hvalnico naravi in predvsem goram, nad katerimi se avtor kljub dopolnjenemu petinosemdesetemu letu starosti še vedno navdušuje.

Zanimivosti / nedelja, 3. december 2017 / 15:10

Rožljanje parkeljnov

Parkeljni dandanes bolj kot svojo v ljudskem izročilu zapisano vlogo – prestrašiti poredne otroke, preden jih sveti Miklavž vseeno nagradi – svojo moč in vizualno kreativnost pokažejo na turistični...