V Lescah bodo v času od "ta debelega" četrtka do pustnega torka ocvrli približno sto tisoč krofov. (Foto: Tina Dokl)

Krofi, slastni spremljevalci pusta

Pustni čas tradicionalno zaznamujejo tudi krofi; Slovenci imamo najraje klasične, polnjene z marelično marmelado. V dneh od "ta debelega" četrtka do pustnega torka jih bodo v leški Gorenjki ocvrli sto tisoč.

Lesce – Pust povezujemo z veseljem, ki ga prinaša prehod temne zime v svetlejšo pomlad in k temu veselju tradicionalno sodijo tudi slastni, sladki, po rumu dišeči in z marelično marmelado polnjeni krofi. Številne gospodinje jih še vedno pripravljajo doma: pazljivo izbirajo moko, najbolj živo rumene rumenjake in ravno pravšnjo količino ruma. Natančno odmerjajo kvas in skrbijo, da se testo med vzhajanjem ne »prehladi«. Večina pa krofe dandanes vendarle kupi v pekarnah in trgovinah, tudi v pustnem času.

 

V leškem podjetju Žito Gorenjka se na peko krofov vsako leto posebej temeljito pripravijo. »Že nekaj dni pred pustom ocvremo več krofov kot ponavadi, ta debeli četrtek ter pustna sobota in nedelja pa so dnevi, ko okrepimo ekipe in krofe cvremo od zgodnjih jutranjih ur do poznega popoldneva. Sproti jih dobavljamo naročnikom, saj imajo ljudje najraje čisto sveže, ravno ohlajene,« je povedal Peter Gašperin, vodja Žitovega poslovnega centra Gorenjka v Lescah.

 

Tako kot nekoč gospodinje tudi mojstri v Gorenjki pravijo, da je skrivnost dobrega krofa skrbna priprava in dobre sestavine: kakovostna bela moka, jajca, sladkor, maščobe in rum. »Sinonim za dober krof je kranceljček, ki izdaja, da je narejen iz prvovrstne moke in da je bilo testo dobro zgneteno, hkrati pa dober krof izda tudi prvi ugriz. Če se po njem ne vda in se vrne v prvotno obliko – torej ne ostane stisnjen – je bilo testo zares dobro pripravljeno.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / nedelja, 6. marec 2016 / 17:36

Pohvala Mlinčku

Predstavniki SID banke iz Ljubljane in CEB banke iz Pariza so v sredo obiskali vrtec Mlinček v Naklem, ki je bil zgrajen tudi z njuno pomočjo.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 27. april 2008 / 07:00

Pasovc ni n`č kriv, da tak se je rodil

Kaga pa saseda praje?

Splošno / nedelja, 27. april 2008 / 07:00

Za invalidsko dvigalo zbrali že skoraj 10 tisoč evrov

Krajevna skupnost Dovje Mojstrana je v humanitarni akciji, v kateri zbira sredstva za invalidsko dvigalo za svojo sokrajanko Anico Možina, doslej zbrala že tretjino od potrebnih 28 tisoč evrov, k...

Prosti čas / nedelja, 27. april 2008 / 07:00

Petar zapel za dušo

"Moji koncerti so koncerti za dušo," pravi postavni Dalmatinec Petar Grašo, ki je prejšnjo soboto po dolgem času znova zapel v Domžalah.

GG Plus / nedelja, 27. april 2008 / 07:00

Sedmica: Še na mnoga zdrava leta

Pretekli torek je praznovala Zemlja. Želim ji še mnogo zdravih let.

GG Plus / nedelja, 27. april 2008 / 07:00

A ti veš, da je zemlja okrogla?

Sanjala sta o tem, da si bosta nekoč kupila motor, ga spedenala v nulo in z njim objadrala svet.