V Lescah bodo v času od "ta debelega" četrtka do pustnega torka ocvrli približno sto tisoč krofov. (Foto: Tina Dokl)

Krofi, slastni spremljevalci pusta

Pustni čas tradicionalno zaznamujejo tudi krofi; Slovenci imamo najraje klasične, polnjene z marelično marmelado. V dneh od "ta debelega" četrtka do pustnega torka jih bodo v leški Gorenjki ocvrli sto tisoč.

Lesce – Pust povezujemo z veseljem, ki ga prinaša prehod temne zime v svetlejšo pomlad in k temu veselju tradicionalno sodijo tudi slastni, sladki, po rumu dišeči in z marelično marmelado polnjeni krofi. Številne gospodinje jih še vedno pripravljajo doma: pazljivo izbirajo moko, najbolj živo rumene rumenjake in ravno pravšnjo količino ruma. Natančno odmerjajo kvas in skrbijo, da se testo med vzhajanjem ne »prehladi«. Večina pa krofe dandanes vendarle kupi v pekarnah in trgovinah, tudi v pustnem času.

 

V leškem podjetju Žito Gorenjka se na peko krofov vsako leto posebej temeljito pripravijo. »Že nekaj dni pred pustom ocvremo več krofov kot ponavadi, ta debeli četrtek ter pustna sobota in nedelja pa so dnevi, ko okrepimo ekipe in krofe cvremo od zgodnjih jutranjih ur do poznega popoldneva. Sproti jih dobavljamo naročnikom, saj imajo ljudje najraje čisto sveže, ravno ohlajene,« je povedal Peter Gašperin, vodja Žitovega poslovnega centra Gorenjka v Lescah.

 

Tako kot nekoč gospodinje tudi mojstri v Gorenjki pravijo, da je skrivnost dobrega krofa skrbna priprava in dobre sestavine: kakovostna bela moka, jajca, sladkor, maščobe in rum. »Sinonim za dober krof je kranceljček, ki izdaja, da je narejen iz prvovrstne moke in da je bilo testo dobro zgneteno, hkrati pa dober krof izda tudi prvi ugriz. Če se po njem ne vda in se vrne v prvotno obliko – torej ne ostane stisnjen – je bilo testo zares dobro pripravljeno.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sobota, 14. julij 2007 / 07:00

Fuksije so zelo priljubljene

Naša okna in balkoni so polni cvetja. Na njih cvetijo najrazličnejše sorte okensih rastlin in med starejše sorte sodijo fuksije. Ime nosijo po berlinskem botaniku Leonhardu Fuchsu in so po vseh evr...

Objavljeno na isti dan


Bohinj / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Iščejo najemnike iz Bohinja

Podjetji Alpinum in Dunis naj bi v Bohinjskih novicah objavili razpis, s katerim želijo najti najemnike iz lokalnega okolja za tri hotele in kamp ob obali jezera.

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Dragoceni kranjski rokopisi

Župnijska cerkev sv. Kancijana in tovarišev v Kranju, ki stoji na mestu starejših predhodnic, je eden osrednjih spomenikov poznogotske arhitekture na Slovenskem. Prezbiterij oziroma t....

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Avstrija, priložnost in vzgled za Slovenijo

»Slovenija - danes in jutri« je bil naslov pogovora, ki ga je v torek v Celovcu organizirala Slovenska gospodarska zveza in na katerem je želela iz prve roke predstaviti sedanji g...

GG Plus / ponedeljek, 19. marec 2012 / 07:00

Vse naše družine!

Naši otroci ne gredo na referendum o družinskem zakoniku, čeprav jih ta še najbolj zadeva.