Karneval!!! V Köln, Tramin ali na Ptuj?

Pust vabi. Bi šli pogledat kakšno povorko? Ena najbolj zanimivih se na rožnati ponedeljek vali skozi nemški Köln, kjer se nanjo vse leto pripravlja 160 karnevalskih društev. Karneval se pri njih začne precej prej kot pri nas, 11. 11. ob 11-stih in 11 minut, ko karnevalski princ sprejme mestne ključe; nato v božično-novoletnem času tečejo priprave, po novem letu pa se začnejo plesi in srečanja. V ospredju so vedno aktualni politično-družbeni dogodki, v pustnem sprevodu pa zbujajo krohot, veselje in razposajenost velikanske figure.

V Traminu, ob južnotirolski vinski cesti, je veseli poročni sprevod Egetmanna Hansla v navadi od 1591 in to vsako drugo leto. V kraju, ki premore okoli 3.200 duš, jih v sprevodu sodeluje med 700 in 800. Na veliki večini vozov so tudi priložnostna ognjišča in firbci ob poti ne ostanejo lačni.

Če si boste privoščili izbrani karneval kar z domačega kavča, za užitek dodajte kakšno jed, s katero bi vam postregli v Porenju ali v deželi Reinholda Messnerja, in jo zalijte z dobrim slovenskim vinom iz okolice Ptuja!

Kisla pečenka iz Porenja v glinastem pekaču

Za 6 oseb potrebujemo: 1500 g mladega konjskega mesa (če niste ljubitelji, bo dobra tudi goveja pečenka), 1/2 l vinskega kisa z zelišči (še boljši je malinov kis), 1/4 l rdečega vina, 1/4 l vode, 1 žlica sladkorja, 150 g slanine, 2 čebuli, 1 rdeč koren, pol zelene, 1 por, 1 peteršiljevo korenino, 1 lovorov list, 4 brinove jagode, 2 klinčka, 6 poprovih zrn, 6 zrn pimenta, 1 žlica sladkorja, 1/8 l rdečega vina, škrobna moka po okusu, 1/8 l smetane.

Kis, vino, vodo, čebulo, lovorov list, klinčka, brinove jagode, pimentova in poprova zrna ter sladkor zavremo in ohladimo. Meso položimo v glineno ali stekleno posodo in prelijemo z marinado, s katero naj bo prekrito. Mariniramo na hladnem tri dni. Vsak dan ga tudi obrnemo. Glinasti pekač namočimo. Slanino narežemo na kosce in z njimi obložimo dno posode. Meso odcedimo, ga narahlo obrišemo s papirnato brisačo in položimo na slanino. Pekač pokrijemo in pri 250 stopinjah Celzija pečemo 1 uro. Nato vzamemo pekač iz pečice, dodamo mesu na trakove zrezano zelenjavo, začinimo s poprom in soljo in pri 200 stopinjah pečemo še eno uro, oziroma tako dolgo, da je meso res mehko. Meso vzamemo iz pekača in ga damo na toplo. Lahko ga zavijemo v alu folijo in postavimo v ugasnjeno pečico. Zelenjavo in sok pretlačimo, zmešamo vino in škrobno moko, zgostimo omako in jo izboljšamo s smetano. K pečenki postrežemo pire krompir ali cmoke.

Široki rezanci s srninim ragujem

Za 4 osebe potrebujemo: 1000-1250 g srninega stegna s kostjo, četrt gomolja zelene, 1 koren peteršilja, 2 korenčka, 2 čebuli, 8 brinovih jagod, 2 lovorova lista, 2 klinčka, 200 g svežih ali zamrznjenih mešanih gob, 50 g brusnic, oljčno olje, sol, poper, 1 dl močnega črnega vina, 50 g na kocke narezane slanine, malo vode.

Iz stegna izrežemo kost in meso narežemo na 2x2 cm velike kosce. Kost opečemo na olju in dodamo na drobno zrezano zelenjavo, peteršilj, zeleno, korenček in eno čebulo, zalijemo z litrom vode in skuhamo divjačinsko osnovo. Počasi naj vre 1 uro, da ostane bistra; pene sproti pobiramo. Meso začinimo in ga na vročem olju opečemo, zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, nato ga vzamemo iz posode. V mesnem soku popražimo na kocke zrezano slanino, sesekljano čebulo in gobe. Meso damo nazaj v lonec, zalijemo z divjačinsko osnovo in dušimo, da osnova povre na polovico. Ko je meso mehko, v omako vmešamo brusnice. Po potrebi še malo začinimo. Postrežemo s širokimi rezanci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / nedelja, 15. avgust 2021 / 12:53

V soboto ob 920 PCR testih potrdili 95 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana – V soboto so opravili 920 PCR testov na okužbo z novim koronavirusom in pri tem potrdili 95 okužb z novim koronavirusom, je objavila vlada. V bolnišnicah se zdravi 43 bolnikov, od tega j...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:53

Ovadbe zaradi spornega lastninjenja Iskratela

Gorenjski kriminalisti so zaradi domnevno spornega lastninjenja Iskratela v letu 2009 kazensko ovadili štiri nekdanje vodilne v družbi in Gorenjski banki.

Razvedrilo / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:41

Kulinarika treh dežel

Kranjska Gora je bila letos že drugič prizorišče kulinaričnega doživetja treh dežel 3 Chefs. Slovenske barve je zastopal Gašper Kordež, italijanske iz sosednjega Trbiža/Tarvisio Ilija Pejić, avstrijsk...

Kultura / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:37

Svet Giacoma Casanove

V petek je Kulturno umetniško društvo Theatrum Mundi uprizorilo glasbeno-gledališko predstavo Spomini Casanove. Obiskovalce, ki so se zbrali v Baročni dvorani Radovljiške graščine, so popeljali v svet...

Volitve 2019 / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:34

Globočnik znova županski kandidat

Radovljiški župan Ciril Globočnik je v ponedeljek napovedal, da bo jeseni spet kandidiral za mesto župana. Tudi tokrat kandidira s podporo svoje liste, na kateri bodo večinoma ista imena kot v iztekaj...

Kranj / četrtek, 7. avgust 2014 / 22:21

Nad Kranjem divjala nevihta

Kranj - V četrtek nekaj po 19. uri se je nad Kranjem z okolico razbesnela nevihta. Deževalo je tako močno, vmes se je pojavila tudi toča, da meteorni jaški kaj kmalu niso več zmogli požira...