Karneval!!! V Köln, Tramin ali na Ptuj?

Pust vabi. Bi šli pogledat kakšno povorko? Ena najbolj zanimivih se na rožnati ponedeljek vali skozi nemški Köln, kjer se nanjo vse leto pripravlja 160 karnevalskih društev. Karneval se pri njih začne precej prej kot pri nas, 11. 11. ob 11-stih in 11 minut, ko karnevalski princ sprejme mestne ključe; nato v božično-novoletnem času tečejo priprave, po novem letu pa se začnejo plesi in srečanja. V ospredju so vedno aktualni politično-družbeni dogodki, v pustnem sprevodu pa zbujajo krohot, veselje in razposajenost velikanske figure.

V Traminu, ob južnotirolski vinski cesti, je veseli poročni sprevod Egetmanna Hansla v navadi od 1591 in to vsako drugo leto. V kraju, ki premore okoli 3.200 duš, jih v sprevodu sodeluje med 700 in 800. Na veliki večini vozov so tudi priložnostna ognjišča in firbci ob poti ne ostanejo lačni.

Če si boste privoščili izbrani karneval kar z domačega kavča, za užitek dodajte kakšno jed, s katero bi vam postregli v Porenju ali v deželi Reinholda Messnerja, in jo zalijte z dobrim slovenskim vinom iz okolice Ptuja!

Kisla pečenka iz Porenja v glinastem pekaču

Za 6 oseb potrebujemo: 1500 g mladega konjskega mesa (če niste ljubitelji, bo dobra tudi goveja pečenka), 1/2 l vinskega kisa z zelišči (še boljši je malinov kis), 1/4 l rdečega vina, 1/4 l vode, 1 žlica sladkorja, 150 g slanine, 2 čebuli, 1 rdeč koren, pol zelene, 1 por, 1 peteršiljevo korenino, 1 lovorov list, 4 brinove jagode, 2 klinčka, 6 poprovih zrn, 6 zrn pimenta, 1 žlica sladkorja, 1/8 l rdečega vina, škrobna moka po okusu, 1/8 l smetane.

Kis, vino, vodo, čebulo, lovorov list, klinčka, brinove jagode, pimentova in poprova zrna ter sladkor zavremo in ohladimo. Meso položimo v glineno ali stekleno posodo in prelijemo z marinado, s katero naj bo prekrito. Mariniramo na hladnem tri dni. Vsak dan ga tudi obrnemo. Glinasti pekač namočimo. Slanino narežemo na kosce in z njimi obložimo dno posode. Meso odcedimo, ga narahlo obrišemo s papirnato brisačo in položimo na slanino. Pekač pokrijemo in pri 250 stopinjah Celzija pečemo 1 uro. Nato vzamemo pekač iz pečice, dodamo mesu na trakove zrezano zelenjavo, začinimo s poprom in soljo in pri 200 stopinjah pečemo še eno uro, oziroma tako dolgo, da je meso res mehko. Meso vzamemo iz pekača in ga damo na toplo. Lahko ga zavijemo v alu folijo in postavimo v ugasnjeno pečico. Zelenjavo in sok pretlačimo, zmešamo vino in škrobno moko, zgostimo omako in jo izboljšamo s smetano. K pečenki postrežemo pire krompir ali cmoke.

Široki rezanci s srninim ragujem

Za 4 osebe potrebujemo: 1000-1250 g srninega stegna s kostjo, četrt gomolja zelene, 1 koren peteršilja, 2 korenčka, 2 čebuli, 8 brinovih jagod, 2 lovorova lista, 2 klinčka, 200 g svežih ali zamrznjenih mešanih gob, 50 g brusnic, oljčno olje, sol, poper, 1 dl močnega črnega vina, 50 g na kocke narezane slanine, malo vode.

Iz stegna izrežemo kost in meso narežemo na 2x2 cm velike kosce. Kost opečemo na olju in dodamo na drobno zrezano zelenjavo, peteršilj, zeleno, korenček in eno čebulo, zalijemo z litrom vode in skuhamo divjačinsko osnovo. Počasi naj vre 1 uro, da ostane bistra; pene sproti pobiramo. Meso začinimo in ga na vročem olju opečemo, zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, nato ga vzamemo iz posode. V mesnem soku popražimo na kocke zrezano slanino, sesekljano čebulo in gobe. Meso damo nazaj v lonec, zalijemo z divjačinsko osnovo in dušimo, da osnova povre na polovico. Ko je meso mehko, v omako vmešamo brusnice. Po potrebi še malo začinimo. Postrežemo s širokimi rezanci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sobota, 1. november 2014 / 12:49

Razveselili so se novih igral

Begunje – Tik pred jesenskimi počitnicami so na priložnostni slovesnosti odprli obnovljeno otroško igrišče ob osnovni šoli v Begunjah, kamor so namestili tudi sedem novih igral. Kot so sporočili z...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / torek, 17. november 2015 / 07:00

Slovenska podjetja mladim odpirajo vrata

Kranj – Slovenska podjetja bodo 26. novembra že drugo leto zapored odprla svoja vrata devetošolcem, njihovim staršem in učiteljem. Glavni namen akcije je približati manj znane poklice mladini in st...

Kronika / torek, 17. november 2015 / 07:00

Policisti so za jutri napovedali stavko

Kranj – Policijska sindikata sta za jutri napovedala stavko, ker so zaposleni v policiji in na notranjem ministrstvu nezadovoljni s trenutnim statusom in ignoranco vlade ob neizpolnitvi obveznosti...

Šport / torek, 17. november 2015 / 11:23

Jabolko navdiha za košarkarja Miho Zupana

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu znakovnega jezika podelil jabolko navdiha košarkarju Mihi Zupanu.

Šport / torek, 17. november 2015 / 11:23

Porazi Triglava, Zarice in Šenčurja

Kranj – Nogometaši v prvi slovenski nogometni ligi Telekom so imeli prost konec tedna zaradi nastopa reprezentance, ki je v ukrajinskem Lvovu izgubila tekmo dodatnih kvalifikacij za evropsko prvens...

Razvedrilo / torek, 17. november 2015 / 11:23

Festivalski raj za filmofile

Ljubljana – V polnem zagonu je 26. mednarodni filmski festival Liffe, ki tudi letos na ogled ponuja več kot sto filmov najrazličnejših žanrov. Ob tekmovalnem programu in predpremierah festival ponu...