Karneval!!! V Köln, Tramin ali na Ptuj?

Pust vabi. Bi šli pogledat kakšno povorko? Ena najbolj zanimivih se na rožnati ponedeljek vali skozi nemški Köln, kjer se nanjo vse leto pripravlja 160 karnevalskih društev. Karneval se pri njih začne precej prej kot pri nas, 11. 11. ob 11-stih in 11 minut, ko karnevalski princ sprejme mestne ključe; nato v božično-novoletnem času tečejo priprave, po novem letu pa se začnejo plesi in srečanja. V ospredju so vedno aktualni politično-družbeni dogodki, v pustnem sprevodu pa zbujajo krohot, veselje in razposajenost velikanske figure.

V Traminu, ob južnotirolski vinski cesti, je veseli poročni sprevod Egetmanna Hansla v navadi od 1591 in to vsako drugo leto. V kraju, ki premore okoli 3.200 duš, jih v sprevodu sodeluje med 700 in 800. Na veliki večini vozov so tudi priložnostna ognjišča in firbci ob poti ne ostanejo lačni.

Če si boste privoščili izbrani karneval kar z domačega kavča, za užitek dodajte kakšno jed, s katero bi vam postregli v Porenju ali v deželi Reinholda Messnerja, in jo zalijte z dobrim slovenskim vinom iz okolice Ptuja!

Kisla pečenka iz Porenja v glinastem pekaču

Za 6 oseb potrebujemo: 1500 g mladega konjskega mesa (če niste ljubitelji, bo dobra tudi goveja pečenka), 1/2 l vinskega kisa z zelišči (še boljši je malinov kis), 1/4 l rdečega vina, 1/4 l vode, 1 žlica sladkorja, 150 g slanine, 2 čebuli, 1 rdeč koren, pol zelene, 1 por, 1 peteršiljevo korenino, 1 lovorov list, 4 brinove jagode, 2 klinčka, 6 poprovih zrn, 6 zrn pimenta, 1 žlica sladkorja, 1/8 l rdečega vina, škrobna moka po okusu, 1/8 l smetane.

Kis, vino, vodo, čebulo, lovorov list, klinčka, brinove jagode, pimentova in poprova zrna ter sladkor zavremo in ohladimo. Meso položimo v glineno ali stekleno posodo in prelijemo z marinado, s katero naj bo prekrito. Mariniramo na hladnem tri dni. Vsak dan ga tudi obrnemo. Glinasti pekač namočimo. Slanino narežemo na kosce in z njimi obložimo dno posode. Meso odcedimo, ga narahlo obrišemo s papirnato brisačo in položimo na slanino. Pekač pokrijemo in pri 250 stopinjah Celzija pečemo 1 uro. Nato vzamemo pekač iz pečice, dodamo mesu na trakove zrezano zelenjavo, začinimo s poprom in soljo in pri 200 stopinjah pečemo še eno uro, oziroma tako dolgo, da je meso res mehko. Meso vzamemo iz pekača in ga damo na toplo. Lahko ga zavijemo v alu folijo in postavimo v ugasnjeno pečico. Zelenjavo in sok pretlačimo, zmešamo vino in škrobno moko, zgostimo omako in jo izboljšamo s smetano. K pečenki postrežemo pire krompir ali cmoke.

Široki rezanci s srninim ragujem

Za 4 osebe potrebujemo: 1000-1250 g srninega stegna s kostjo, četrt gomolja zelene, 1 koren peteršilja, 2 korenčka, 2 čebuli, 8 brinovih jagod, 2 lovorova lista, 2 klinčka, 200 g svežih ali zamrznjenih mešanih gob, 50 g brusnic, oljčno olje, sol, poper, 1 dl močnega črnega vina, 50 g na kocke narezane slanine, malo vode.

Iz stegna izrežemo kost in meso narežemo na 2x2 cm velike kosce. Kost opečemo na olju in dodamo na drobno zrezano zelenjavo, peteršilj, zeleno, korenček in eno čebulo, zalijemo z litrom vode in skuhamo divjačinsko osnovo. Počasi naj vre 1 uro, da ostane bistra; pene sproti pobiramo. Meso začinimo in ga na vročem olju opečemo, zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, nato ga vzamemo iz posode. V mesnem soku popražimo na kocke zrezano slanino, sesekljano čebulo in gobe. Meso damo nazaj v lonec, zalijemo z divjačinsko osnovo in dušimo, da osnova povre na polovico. Ko je meso mehko, v omako vmešamo brusnice. Po potrebi še malo začinimo. Postrežemo s širokimi rezanci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 17. december 2010 / 07:00

Ste bili za? Ste še?

V četrtek bo že 20 let od plebiscita, na katerem smo 23. decembra 1990 glasovali za samostojno državo in si jo nato tudi izborili. Ste bili za? Ste še? Ste z našo državo (še) zadovoljni? – Tisteg...

Objavljeno na isti dan


Kultura / / 07:00

V Galeriji DPD Svoboda Žiri razstavljata Marko Krvina in Stipe Miličić

Umetnika in prijatelja, po rodu Ljubljančana, že vrsto let živita in ustvarjata na Krasu. Marko Krvina, sicer mojster akvarelov, tokrat razstavlja olja na platnu, za katere je na...

GG Plus / / 07:00

Na kratko

V deseterici trije volkswagni Po podatkih avtomobilskih uvoznikov je bilo med uvoženimi rabljenimi avtomobili v zadnjih desetih mesecih največ Volkswagnovih passatov....

Jesenice / / 07:00

Častni občan Valentin Cundrič

Jesenice - Za častnega občana občine Jesenice bo župan Tomaž Tom Mencinger ob občinskem prazniku 20. marca imenoval Valentina Cundriča, pesnika, pisatelja, dramatika in sl...

Nasveti / / 07:00

Hvala za vijolice ...

Hvala za vijolice, torbe, čevlje, vrtnice, za parfume, ogrlice ... Če si sposodim delček besedila tačas izjemno popularne popevke ... No, če drugega ne, vsaj žametno rdečo vrtnico pričakuje domala sle...

Gospodarstvo / / 07:00

Osli so bistri, a zelo trmasti

Milan Oblak iz Opal nad Žirmi sodi med največje rejce oslov na Gorenjskem. Ta čas jih ima devet, predstavljajo pa mu veliko veselje. Na njegovi kmetiji že vrsto let potekajo tudi oslovske dirke.