Karneval!!! V Köln, Tramin ali na Ptuj?

Pust vabi. Bi šli pogledat kakšno povorko? Ena najbolj zanimivih se na rožnati ponedeljek vali skozi nemški Köln, kjer se nanjo vse leto pripravlja 160 karnevalskih društev. Karneval se pri njih začne precej prej kot pri nas, 11. 11. ob 11-stih in 11 minut, ko karnevalski princ sprejme mestne ključe; nato v božično-novoletnem času tečejo priprave, po novem letu pa se začnejo plesi in srečanja. V ospredju so vedno aktualni politično-družbeni dogodki, v pustnem sprevodu pa zbujajo krohot, veselje in razposajenost velikanske figure.

V Traminu, ob južnotirolski vinski cesti, je veseli poročni sprevod Egetmanna Hansla v navadi od 1591 in to vsako drugo leto. V kraju, ki premore okoli 3.200 duš, jih v sprevodu sodeluje med 700 in 800. Na veliki večini vozov so tudi priložnostna ognjišča in firbci ob poti ne ostanejo lačni.

Če si boste privoščili izbrani karneval kar z domačega kavča, za užitek dodajte kakšno jed, s katero bi vam postregli v Porenju ali v deželi Reinholda Messnerja, in jo zalijte z dobrim slovenskim vinom iz okolice Ptuja!

Kisla pečenka iz Porenja v glinastem pekaču

Za 6 oseb potrebujemo: 1500 g mladega konjskega mesa (če niste ljubitelji, bo dobra tudi goveja pečenka), 1/2 l vinskega kisa z zelišči (še boljši je malinov kis), 1/4 l rdečega vina, 1/4 l vode, 1 žlica sladkorja, 150 g slanine, 2 čebuli, 1 rdeč koren, pol zelene, 1 por, 1 peteršiljevo korenino, 1 lovorov list, 4 brinove jagode, 2 klinčka, 6 poprovih zrn, 6 zrn pimenta, 1 žlica sladkorja, 1/8 l rdečega vina, škrobna moka po okusu, 1/8 l smetane.

Kis, vino, vodo, čebulo, lovorov list, klinčka, brinove jagode, pimentova in poprova zrna ter sladkor zavremo in ohladimo. Meso položimo v glineno ali stekleno posodo in prelijemo z marinado, s katero naj bo prekrito. Mariniramo na hladnem tri dni. Vsak dan ga tudi obrnemo. Glinasti pekač namočimo. Slanino narežemo na kosce in z njimi obložimo dno posode. Meso odcedimo, ga narahlo obrišemo s papirnato brisačo in položimo na slanino. Pekač pokrijemo in pri 250 stopinjah Celzija pečemo 1 uro. Nato vzamemo pekač iz pečice, dodamo mesu na trakove zrezano zelenjavo, začinimo s poprom in soljo in pri 200 stopinjah pečemo še eno uro, oziroma tako dolgo, da je meso res mehko. Meso vzamemo iz pekača in ga damo na toplo. Lahko ga zavijemo v alu folijo in postavimo v ugasnjeno pečico. Zelenjavo in sok pretlačimo, zmešamo vino in škrobno moko, zgostimo omako in jo izboljšamo s smetano. K pečenki postrežemo pire krompir ali cmoke.

Široki rezanci s srninim ragujem

Za 4 osebe potrebujemo: 1000-1250 g srninega stegna s kostjo, četrt gomolja zelene, 1 koren peteršilja, 2 korenčka, 2 čebuli, 8 brinovih jagod, 2 lovorova lista, 2 klinčka, 200 g svežih ali zamrznjenih mešanih gob, 50 g brusnic, oljčno olje, sol, poper, 1 dl močnega črnega vina, 50 g na kocke narezane slanine, malo vode.

Iz stegna izrežemo kost in meso narežemo na 2x2 cm velike kosce. Kost opečemo na olju in dodamo na drobno zrezano zelenjavo, peteršilj, zeleno, korenček in eno čebulo, zalijemo z litrom vode in skuhamo divjačinsko osnovo. Počasi naj vre 1 uro, da ostane bistra; pene sproti pobiramo. Meso začinimo in ga na vročem olju opečemo, zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, nato ga vzamemo iz posode. V mesnem soku popražimo na kocke zrezano slanino, sesekljano čebulo in gobe. Meso damo nazaj v lonec, zalijemo z divjačinsko osnovo in dušimo, da osnova povre na polovico. Ko je meso mehko, v omako vmešamo brusnice. Po potrebi še malo začinimo. Postrežemo s širokimi rezanci.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / petek, 5. marec 2021 / 15:53

Sanirajo dva plazova

Preddvor – V občini Preddvor pravkar končujejo sanacijo plazu v Bašlju, ki je ogrožal celo dve hiši. Kot je povedal župan Rok Roblek, je šlo za zahteven poseg, opravili pa so ga razmeroma hitro, za...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 19. januar 2017 / 23:00

Proti virusom se različno »borijo«

Gripa in druga sezonska virusna obolenja so že na pohodu, nekaj naključnih sogovornikov smo zato vprašali, kako skrbijo za svoje zdravje, da se, kolikor se le da, ubranijo pred prehladi, g...

Razvedrilo / četrtek, 19. januar 2017 / 22:49

Zlata poroka zakoncev prestor

Zakonca Prestor z Zgornjega Brnika sta praznovala zlato poroko. Vedno sta se trudila, da bi bila vsem dobra vzornika za vnaprej, za popotnico za življenje. Njuno največje bogastvo je, da sta bila sreč...

Kranj / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Umetnost ne pozna meja

Na Osnovni šoli Franceta Prešerna Kranj so pretekli četrtek premierno uprizorili gledališko predstavo z naslovom Razstava, ki je nastala kot skupni projekt omenjene šole in Osnovne šole Milivoja Omora...

Rekreacija / četrtek, 19. januar 2017 / 22:48

Iz košarke v gorski tek

Timotej Bečan je eden izmed upov slovenskega gorskega teka. Njegova višina, 191 centimetrov, je malce neobičajna za tekača. Deset let je treniral košarko in igral za člansko ekipo Medvod.

Nasveti / četrtek, 19. januar 2017 / 22:46

Kruh malo drugače

Fokača (italijansko focaccia) je italijanski kruh, ki se od klasičnega razlikuje predvsem po tem, da je tanjši in bolj hrustljav. Pripravimo ga lahko v kombinaciji s številnimi dodatki, med katerim...